Hlavní obsah

Je to natřískané, vidí Mäki. Velká změna po sezoně? Reálná varianta

Rodina zůstává doma, na mistrovství Evropy do Říma vyráží Kristiina Sasínek Mäki osamocena. Mezi nejlepšími mílařkami kontinentu se představí už popáté, naposledy předloni v Mnichově skončila šestá. „A teď jsou ambice podobné. První velký cíl je dostat se do finále,“ hlásí 32letá běžkyně, kterou čeká rozběh v pátek.

Foto: Ivana Roháčková

Kristiina Sasínek Mäki se na evropském šampionátu v Římě představí už v pátek.

Článek

Máte za sebou dvě kvalitní patnáctistovky s časy těsně nad hranicí 4:05, ale na Zlaté tretře jste pak byla o pět sekund pomalejší. Co se v Ostravě stalo?

Měla jsem tam ženské dny, to je taková moje slabina, s níž neumím pracovat. Ale na to, v jakém to bylo průběhu, výkon nebyl nejhorší, i když jsem poslední kolo už šla skoro pěšky. Ale ty dvě předchozí patnáctistovky značí, že by to mohlo být dobré, teď se jen nepodělat z té Ostravy, srovnat si hlavu na pátek a mělo by to být OK.

Achilovka, kvůli níž jste vynechala halovou sezonu, už se ani nepřipomene?

Musím zaklepat, je v pohodě. Myslím, že jsme to vyřešili dobře.

Jak vidíte konkurenci v Římě? Sice bude chybět favorizovaná Britka Laura Muirová, ale o to otevřenější závod bude.

Nevím, jestli je to tím, že je olympijský rok, ale sestava holek je silná s časy těsně nad čtyři minuty. Je to natřískané, i bez Laury tři Britky, dvě Španělky, dvě Italky, dvě Irky, moc místa ve finále už tam nezbývá. Ale někomu to nemusí vyjít.

V sezoně ještě v závodě nevyběhl váš manžel Filip Sasínek. Co s ním je?

Bolí ho achilovka. Řeší to a trénuje směrem k mistrovství republiky. Ale v olympijské sezoně to samozřejmě není nic moc.

Tradiční rodinnou podporu včetně syna Kaapa budete mít tedy jen na dálku?

Je to tak. Mamka jede od lázní, rodiče Filipa mají povinnosti, takže na to letos budu sama. Kaapo už také na dálku fandí, ale celé čtyři minuty nevydrží.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Kristiina Sasínek Mäki během mítinku Zlatá tretra 2024.

Z 53 nominovaných českých atletů do Říma běháte hladké střední tratě jen vy a půlkař Jakub Dudycha. To je nezvykle málo…

Také už nejsem z nejmladších a přišlo mi, že v Česku se ještě nevylouply holky na středních tratích. Na čtvrtce se to daří, na 800 a 1500 metrů to vázne, nevím proč. Přitom třeba ve Finsku a Polsku, což jsou země, které víc sleduju, to také jde.

Může pro vás být letošní sezona tou poslední na patnáctistovce? Netajila jste se plány s postupným přechodem na delší tratě.

Je to reálná varianta. Strašně záleží, jak se sezona povede, reálně o prodloužení tratí uvažuju. Ale patnáctistovku mám ráda, nechce se mi ji opouštět… Uvidím po sezoně.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.