Hlavní obsah

Japonskou šampionku strhla česká hokejová euforie. Hledala jsem pravidla a křičela, smála se

Mezi Japonci nepatří hokej k nejsledovanějším sportům, ale když tráví zhruba polovinu svého času v Česku, pohltí i je. Příkladem toho je oštěpařská mistryně světa z Budapešti Haruka Kitagučiová, která se dlouhodobě připravuje v Domažlicích u kouče Davida Sekeráka. A v neděli večer napjatě sledovala zlaté vyvrcholení mistrovství světa.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Mistryně světa v hodu oštěpem Haruka Kitagučiová

Článek

„V ruce jsem měla telefon a dívala se, jaká jsou vlastně pravidla, koukala se na televizi a u toho křičela,“ vyprávěla se svým typicky rozesmátým výrazem Kitagučiová.

Na oplátku by se mohla dočkat podpory od českých fanoušků při svém úterním vystoupení na Zlaté tretře, byť bude mít za soupeřky i pětici kvalitních domácích oštěpařek.

„Žiju půl roku v Česku, ale jsem Japonka, tak nevím, jestli mě mají všichni rádi. Ale snad mi budou Češi fandit,“ doufá 26letá oštěpařka, která strhla v rodné zemi velký zájem o svou disciplínu.

„Teď jsem závodila na Grand Prix v Tokiu a přišlo nejvíc lidí v historii mítinku,“ říká. Ostatně i do Ostravy kvůli ní přijel štáb televize NHK a akreditovali se další tři píšící japonští novináři.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.