Hlavní obsah

Historická premiéra, Češka mezi deseti nejrychlejšími v Evropě! Zářila pod dohledem egyptských bohů

Češka mezi elitní desítkou evropských sprinterek? Devadesát let se pořádají kontinentální šampionáty, ale takový zápis byste v análech hledali marně. Až do nedělního večera. Jako první se to v Římě povedlo vítkovické Karolíně Maňasové, když ji v osobním rekordu 11,17 s pouhé čtyři setiny dělily od finále.

Foto: Ivana Roháčková

Sprinterka Karolína Maňasová po semifinále mistrovství Evropy.

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) ‑ Je jí teprve dvacet let, ale už vloni naznačila, že má před sebou velkou budoucnost. Pod vedením Iva Pištěka se vyhrabala z vleklých zranění a posunula se v českých historických tabulkách na druhé místo za Jarmilu Kratochvílovou.

K legendě zejména čtvrtky a osmistovky se v Římě přiblížila už jen na osm setin. „Na velké akci nejlepší výkon kariéry, nemám si na co stěžovat. Pořád jsem mladá a mám toho hodně před sebou,“ věří,

Základ životního času, který by na všech evropských šampionátech na finále stačil? Vedle ideálního větru do zad i raketový start. O tolik jiný než v rozběhu, kde dala soupeřkám náskok nevídaně pomalou startovní reakcí 0,287 s. Ještě neudělala krok a na rivalky ztrácela zhruba 12 setin. „Tak jsem se soustředila na start, až jsem se úplně zapomněla. Pak jsem si říkala: Ježíš, makej, to ještě stihneš,“ líčila.

Stihla, manko dohnala a v semifinále dostala šanci na reparát. Tam měla reakci naopak nejrychlejší ze všech. Zatímco Olympijský stadion skrápěl déšť, Maňasová se v deváté dráze držela v popředí rozběhu, i když se jí v půlce trati ozvalo zadní stehno. Ale vydrželo.

Sprinterská top ten předčila očekávání sprinterky. „Třeba na Tretře jsem se v rozcvičení cítila velmi dobře, nohy mi střílely. Tady mi to tak nejelo. Ale trenér říkal, že to tam je, tak je vidět, že pozná moji formu lépe než já sama,“ smála se.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Karolína Maňasová (vlevo) a Ewa Swobodová při ostravské Zlaté tretře.

Poprvé mohla na dospělé letní akci pozorovat velká jména evropského sprintu, včetně své favoritky, polské sprinterky Ewy Swobodové. „Je strašně sympatická, moc jí fandím, snad vyhraje,“ hlásila ještě před finále nejkratšího sprintu. V něm byla Polka druhá, i ze stříbra měla velkou radost.

„Moc neznám ostatní sprinterky, tak nemůžu srovnávat, ale ona je fakt strašně fajna,“ líčila Maňasová ostravským dialektem. S polskou soupeřkou se rozverně bavily na Zlaté tretře, obě působí podobně extravagantním a v dobrém ztřeštěným dojmem.

Maňasovou zdobí speciálně tvarované obočí, náhrdelníky, řemínky na rukou a od jara také výrazné tetování na levé paži. Stejně jako její náhrdelník odkazuje k egyptské mytologii, vyobrazeni jsou bohové Anubis, který byl průvodcem mrtvých, a Horus, bůh nebes, Slunce a světla.

A možná i za odměnu po mistrovství Evropy ještě trocha mytologie na těle přibude. „Snad tetování protáhnu na celou ruku, odvíjí se to od toho, kdy mi dá trenér pauzu,“ říká.

Teď jí určitě kouč přestávku nedá, Maňasová má slušně našlápnuto i k pařížské olympiádě. Před cestou do Říma byla v rankingu na postupovém 48. místě, což by byl pro českou sprinterku další skvělý úspěch.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.