Hlavní obsah

Dalších padesát let čekání? Kdepak, český rekord nevydržel ani měsíc! Historie se kuriózně opakuje

Dvaapadesát let se čekalo na vylepšení českého rekordu na 3000 metrů překážek, než si ho od Dušana Moravčíka převzal Tomáš Habarta. Jeho čas ale v čele tabulek nevydržel ani měsíc. Ve finále mistrovství Evropy v Římě ho o 85 setin posunul sám dvacetiletý Habarta časem 8:21,83, když uzavíral nejlepší desítku kontinentu.

Foto: Ivana Roháčková

Damián Vích a Tomáš Habarta si ve finále mistrovství Evropy vylepšili osobní rekordy.

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) ‑ „Jsem moc rád, ale překážky se dají běžet líp, to ode mě byla bída, Damiánovi vycházely líp,“ vytknul si Habarta a ocenil svého tréninkového parťáka. Damián Vích skončil o dvě příčky za ním a výkonem 8:22,95 se rovněž dostal pod Moravčíkův čas.

Před finálovým závodem přitom žádná taktická porada neprobíhala. „Na ničem jsme se nedomlouvali, každý jsme tam šli s vlastním cílem. Vím, že jsem Damiánovi jednou překážel, tak mě odstrčil dopředu, ale jinak jsem ho nevnímal,“ popisoval Habarta.

Dávná historie se v Římě až kuriózně opakovala. Přesně před padesáti lety na stejném stadionu byli při mistrovství Evropy naposledy ve finále dva čeští stýplaři. Moravčík s Františkem Bartošem skončili desátý a dvanáctý. Tedy přesně na stejných pozicích jako o půl století později jejich nástupci.

„Upřímně jsem si ani neuvědomoval, jak dlouho se na takový výsledek čekalo. Ale Tom vlétl do sezony jako kometa, i ze svého času jsem překvapený. Celá sezona je tak trochu nečekaná,“ připouštěl Vích.

Oba jsou od zimy členem silné skupiny mladého kouče Hakima Saleha, jenž ještě nedávno sám závodil v dresu pražské Dukly. „A je vidět, že ten trénink funguje na nás oba,“ potvrdil si Vích.

„A konkurence v Česku roste, což je hlavní, musíme se dál posouvat. Tom má našlápnuto k olympiádě a je tam jednou nohou, já ještě musím bojovat v rankingu,“ věří 25letý Vích, že se oba dočkají soubojů i s elitními africkými běžci pod pěti kruhy.

Sám má přitom v dlouhodobém plánu přechod k silničním běhům. „Ale dokud se posouvám, asi nic měnit nebudu. Až jednou přijde stagnace výkonů, budu zvažovat, co díl. Ale věřím, že je ve mně ještě lepší čas. I v Tomovi, snad ten rekord budeme ještě posouvat,“ říká Vích odhodlaně.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.