Hlavní obsah

Další atletická paráda! Teprve sedmnáctiletý Rada je juniorským vicemistrem světa

Aktualizováno

I poslední den soutěží na juniorském mistrovství světa v peruánské Limě si český atlet vychutnával čestné kolečko. Michal Rada získal na čtvrtce překážek stříbro, přitom je mu pouhých sedmnáct let a spadá teprve do kategorie dorostenců! Národní juniorský rekord posunul o dalších šest setin na 49,30 s.

Foto: ČAS/Soňa Maléterová

Michal Rada se nezalekl starších soupeřů a je juniorským vicemistrem světa.

Článek

Jihočeský svěřenec Jiřího Coufa ze Sokola České Budějovice své vrstevníky dávno přerostl, což dokázal triumfem na letošním dorosteneckém evropském šampionátu v Banské Bystrici, který slavil se svým dvojčetem Ninou, zlatou mezi dívkami.

V Peru předvedl skvělou formu už v semifinále, kde ubral ze svého nejlepšího času přes půl sekundy na 49,36 s. Ve finále pak z osmé dráhy bojoval do posledních metrů o zlato s Američanem Vancem Nilssonem, který i díky předklonu byl v cíli o čtyři setiny dříve.

„Závod byl neskutečně náročný po pátečním semifinále, kde jsem nechal všechno. Jsem rád za druhé místo,“ pochvaloval si na webu Atletika.cz Rada, který se letos stal mistrem republiky i v dálce, trojskoku a halovém sedmiboji.

České historické juniorské tabulky vede už o více než sekundu a posunul se na páté místo i mezi muži před bývalého národního rekordmana Miroslava Kodejše. „Na začátku sezony bych takový čas nečekal, ani že se můžu dostat k hranici 50 sekund,“ neskrýval.

Zároveň tak doplnil parádní medailovou sbírku české výpravy, k níž v předchozích dnech přispěli zlatem čtvrtkařka Gloria Lurdes Manuel a desetibojař Tomas Järvinen, stříbrem koulařka Martina Mazurová a bronzem sedmibojařka Adéla Tkáčová a tyčkař Jana Krček.

Se šesti medailemi česká výprava překonala své dosavadní maximum na juniorských světových šampionátech dvojnásobně.

Související témata: