Hlavní obsah

Boltovská cesta. Největší hvězda je v Ostravě jako v bavlnce: soukromý tryskáč i lákavá prémie

Není v atletickém světě v současnosti žádanějšího zboží. Švédský tyčkařský fenomén Armand Duplantis je snem manažerů všech ambiciózních mítinků. Když ho ale lákali na čtvrteční podnik v Oslu, kde je jeho disciplína součástí Diamantové ligy, 24letý hvězdný mladík zvaný Mondo odvětil: „Pardon, ale budu závodit v Ostravě.“

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hvězdný Švéd Armand Duplantis s ředitelem Zlaté tretry Janem Železným.

Článek

Čím si Zlatá tretra získala přízeň muže, jenž už osmkrát překonal světový rekord? „Jdeme boltovskou cestou,“ popisuje manažer mítinku Alfons Juck. Jamajskou superstar do Ostravy přivábil hned devětkrát díky domáckému prostředí, přátelské atmosféře, vstřícnosti ke všem požadavkům… A také samozřejmě pořádnému ranci peněz, bez něj to nejde.

Duplantis převzal po Boltovi pozici nejdražšího atleta světa. Vyjde i na víc než sprinter Noah Lyles, trojnásobný mistr světa z loňské Budapešti. „Pro evropské mítinky určitě. Když se v Česku zeptáte, Duplantis je u fanoušků známější,“ líčí Juck.

Držitel tří ocenění pro nejlepšího atleta světa z posledních čtyř let dorazil do Ostravy v neděli soukromým tryskáčem. Takového komfortu se dostalo v minulosti jen Boltovi a na tiskovou konferenci před mítinkem v roce 2002 i světovému rekordmanovi na 1500 m El Guerroujovi.

S Duplantisem přiletěla jeho maminka Helena, která ho spolu s tatínkem Gregem trénuje, snoubenka Desiré, manažerka a fyzioterapeutka. „Snažíme se mu pobyt co nejvíce zpříjemnit, aby se tu cítil jako doma,“ líčí Juck.

Nedělní domácí mítink ve Stockholmu už si Duplantis pochopitelně utéct nenechá, oproti závodu v Oslu mu přijde vhod i delší odstup od Zlaté tretry. Také mu organizátoři povezou do švédské metropole tyče. „Přepravíme je autem, s leteckými linkami je to složité a do tryskáče se nevejdou,“ vysvětluje manažer.

Je jasné, jaká by byla ideální odměna za péči. Světový rekord zkraje sezony posunul na 624 cm, padne v Ostravě šest a čtvrt metru? Vloni tu v chladu zdolal 612 cm. „Když vyhraju a budu se cítit dobře, zkusím skočit, co nejvýš to půjde,“ slíbil Duplantis v Ostravě.

„Do ničeho ho netlačíme, ale je pravda, že o rekord se pokouší prakticky všude,“ připomíná Juck a prozrazuje i odměnu za historický zápis: 20 tisíc dolarů, tedy necelý půl milion korun.

Související témata: