Hlavní obsah

Boj s americkými univerzitami. Může Česko konkurovat? Nabízíme alternativu, tvrdí šéftrenér

Nemusíte vyhrávat mládežnické šampionáty, kolikrát stačí účast, abyste se dostali do poznámkových bloků skautů z amerických univerzit. Ti si každý rok stahují desítky mladých evropských atletů do svých programů a za oceán putuje také stále více českých atletů. K nelibosti řady koučů včetně šéftrenéra Pavla Sluky.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Gloria Lurdes Manuel se bude rozhodovat, zda vyrazí do USA.

Článek

Řím (od našeho zpravodaje) – V době, kdy česká atletika naznačuje díky mladým talentům výsledkové obrození, je jejich případný hromadný exodus za moře vnímaný jako hrozba.

„Silně s tím bojujeme,“ přiznává Sluka. Po olympiádě v Tokiu do USA zamířila čtvrtkařka Barbora Malíková, po ní třeba výškařka Bára Sajdoková, sprinterka Eva Kubíčková, běžci Natálie Millerová či Ondřej Gajdoš, koulařka Kateřina Brzyszkowská…

Není tajemstvím, že supertalentovaná čtvrtkařka Gloria Lurdes Manuel se už teď může přehrabovat nabídkami z elitních zámořských škol a nevylučuje, že po některé z nich sáhne. A velké lákání čeká i další její vrstevníky.

Není těžké rozpoznat, co mladé do USA táhne. Atraktivní, nové prostředí, špičkové zázemí, možnost optimálního spojení studia se sportem a vzdělání, praxe a kontakty do svých profesních životů.

„Ano, všude jsou krásné stadiony, to víme. Ale trenérské zázemí a servis kolem všude stejný není,“ připomíná Sluka. Pohled na poměr počtu mladých atletů odcházejících za moře a těch, kteří se výkonnostně nadále posouvají, mu dává za pravdu. Dost atletů si ověřilo, že není dobré kývnout na první nabídku, ale je nutné se řádně seznámit s prostředím i trenéry.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Šéftrenér české atletické reprezentace Pavel Sluka.

„Využívají atlety pro potřeby své univerzity, což ale pro potřeby naší reprezentace není dobré,“ tvrdí šéftrenér. Zakazovat mladým atletům pochopitelně nic nemůže, ani nechce. Cesta, jak je udržet v Česku, je jiná. „Snažíme se jim vymyslet alternativu u nás,“ říká.

Sportovci na přelomu juniorské a dospělé kategorie musí v Česku často řešit stěhování kvůli vysoké škole, hledání nové tréninkové skupiny, ale také peníze. Pokud musejí chodit při škole ještě po brigádách, těžko se mohou sportovně posouvat.

V tom chce Sluka pomoct. „Vysokých škol tu máme spoustu kvalitních. A chceme mladým atletům nabídnout finanční i trenérské zajištění,“ říká. Po loňském juniorském mistrovství Evropy i aktuálním dospělém šampionátu v Římě je jisté, že je z čeho vybírat, vyčnívá juniorské trio Manuel, Meindlschmid, Dudycha.

Servis pro vybrané

„K tomu se objevil mladý Rada, u něhož vidíme potenciál hodně vysoko,“ připomíná mladého překážkáře, který v 17 letech na Odložilově memoriálu zaběhl čas, s nímž by v Římě postoupil do semifinále.

Finanční ani lidské zdroje pochopitelně nejsou pro desítky atletů, svaz si chce vytipovat vždy pár talentovaných jedinců a těm dát adekvátní podporu.

Něco za něco

„Pozornost zaměříme třeba do pěti osmi atletů. A je důležité, aby ti vybraní s kvalitním potenciálem dostali servis, jako má konkurence ve světě. Oni si zase musejí uvědomit, že ten vrcholový sport je o něčem jiném než výkonnostní,“ říká Sluka. Tedy něco za něco. Svaz vyžaduje profesionální přístup, k němuž slibuje náležitě profesionální podmínky.

„Začíná to kvalitním trenérem, pak služby okolo jako fyzioterapeut, výživa, psychologie. Všechny vědní obory, které se kolem vrcholového sportu pohybují. A k tomu prevence, aby nebyli zranění, což v jejich věku často rozhoduje o úspěšnosti,“ vypočítává Sluka.

Bude to na udržení talentů stačit? Jisté je, že pokud konkurence ze zámoří skutečně pomůže k lepšímu zabezpečení talentů, tak americké univerzity udělaly české atletice dobrou službu.

Související témata: