Hlavní obsah

Běžel jsem, až jsem málem umřel, povídal Ingebrigtsen

Dva dny po vítězství ve finále Diamantové ligy v Bruselu v běhu na 1500 metrů si hvězdný norský atlet Jakob Ingebrigtsen vyzkoušel půlmaraton v Kodani a při svém debutu na této trati skončil na 34. místě v čase 1:03:13. Zvítězil mistr světa Sabastian Sawe z Keni s výkonem 58:05, Ingebrigtsen byl nicméně dlouho členem vedoucí skupiny a mezičas na desátém kilometru měl 27:27.

Foto: Frederic Sierakowski, ČTK/AP

Jacob Ingebrigtsen (na snímku z Diamantové ligy) pokoušel půlmaraton.

Článek

Sawe, který letos v dubnu vyhrál půlmaraton i v Praze, zvítězil o čtyři sekundy před světovým rekordmanem Jacobem Kiplimem z Ugandy. Právě Kiplimův tři roky starý rekordní výkon 57:31 byl v kodaňských ulicích dlouho v ohrožení, vytrvalci ale nakonec rychlé tempo neudrželi.

Třiadvacetiletý Ingebrigtsen po rychlém úvodu závodu musel opakovaně zastavit. „Běžel jsem, až jsem málem umřel, a pak jsem zastavil. Pak jsem znovu běžel skoro do umření a zase zastavil. Asi to nebylo úplně chytré pustit se takhle do půlmaratonu. Rozhodně to teď dalších pár let zkoušet nebudu,“ řekl v rozhovoru po doběhu, po němž chvíli ležel na silnici. „Je to šílená psychická i fyzická zátěž. Tohle byl nejhorší závod, co jsem kdy běžel. Bylo to horší než kros v Aarhusu v roce 2019,“ zmínil závod, v němž doběhl dvanáctý.

Ingebrigtsen sice na olympijských hrách v Paříži neobhájil zlato na 1500 metrů, ale vyhrál závod na 5000 metrů. Nedávno také překonal 28 let starý světový rekord v běhu na 3000 metrů.

Související témata: