Hlavní obsah

Báječný a úžasný nebo až příliš kvalitní? Rekord Keňanky udivil běžecký svět

Každý světový rekord je výjimečným počinem, triumfem nad současnými soupeři i předchozími generacemi. Ale jsou i rekordy, nad kterými nejen atletický svět strne v úžasu. Do této kategorie bezesporu patří nedělní maratonský čas Keňanky Ruth Chepngetichové 2:09:56.

Foto: Patrick Gorski, Reuters

Ruth Chepngetichová, čerstvá světová rekordmanka v maratonu

Článek

Fantastický, báječný, úžasný. Zpravodajské i běžecké weby se předháněly v superlativech ve snaze vystihnout chicagský počin 30leté vytrvalkyně.

Jestliže je už roky propíranou metou v mužském maratonu hranice dvou hodin, která zatím zásluhou Eliuda Kipchogeho padla jen v exhibičním závodě s upravenými pravidly, pokoření hranice 2:10 mezi ženami je jistě srovnatelným počinem. Však nyní je rozdíl mezi mužským a ženským rekordem nejmenší v historii.

Ještě v polovině loňského roku měl nejrychlejší ženský čas historie hodnotu 2:14:04. Nejprve z něj stáhla v Berlíně více než dvě minuty Etiopanka Tigst Assefaová a v neděli z času, který už sám o sobě byl označován za výkon na hranici aktuálních lidských možností, ubrala Chepngetichová ještě minutu a 57 sekund.

Kromě nich se žádná další žena pod 2:13:30 nikdy nedostala, a tak pro srovnání musíme zavítat mezi muže. Keňanka by se svým výkonem vyhrála všechny olympiády od Soulu 1988 po Atény 2004, český mužský rekord je horší o více než dvě minuty. Však i v nabitém chicagském závodě bylo rychlejších jen devět mužů.

Když Chepngetichová zaběhla prvních pět kilometrů za 15 minut, komentátoři spekulovali o chybě měření nebo totálně přepáleném úvodu. Dál ale běžela po boku třeba elitních domácích mužských vytrvalců a na půlmaratonu byla v čase 64:16, což by byl ještě před třemi lety světový rekord, na americké půdě dodnes nikdo tak rychle neběžel.

Chepngetichové už se v minulosti stalo, že ve druhé polovině trati její tempo výrazněji pokleslo, což ale nebyl případ chicagského maratonu. V doprovodu dvou a posléze jednoho krajana v roli vodičů bylo postupně jasné, že jako první žena pokoří nejen hranici 2:11, ale i dvou hodin a deseti minut. V průměrném tempu 3:05 na kilometr…

Vytrvalkyně z města Ngong v běžecky proslulém keňském Rift Valley přitom podle svých slov nemá žádného trenéra, připravuje se sama ve skupince s dalšími atlety. Po devátém místě na jarním londýnském maratonu se nevešla do olympijské nominace své země, tak směřovala své úsilí k Chicagu.

To je jejím oblíbeným místem, však zde vyhrála v letech 2021 a 2022, vloni byla druhá. Z roku 2019 má světový titul z horkého nočního závodu v Dauhá. Ale teď si dokázala osobní rekord posunout o více než čtyři minuty, což na této úrovni nebývá úplně obvyklé. A už vůbec ne to, aby na závodě World Marathon Majors zvítězila o více než sedm a půl minuty!

Foto: Patrick Gorski, Reuters

Ruth Chepngetichová si v Chicagu běží pro vítězství i rekord.

Za razantním posunem běžeckých výkonů v poslední dekádě stojí i nástup karbonových bot, jenže s nimi už se běhá zhruba sedm let a přes nové a nové modely na trhu už k dalším tak razantním zlepšením, jako předvedla Chepngetichová, samy o sobě vést nemůžou.

Assefaová svůj rekord zaběhla v obuvi značky Adidas, Chepngetichová nazula model Nike Alphafly 3 uvedený na trh letos v lednu, který v Česku vyjde zhruba na 7800 korun.

Jistě pomohlo ideální běžecké počasí i trať v Chicagu, které nyní převzalo od Berlína pověst rekordního města, vloni zde zaběhl mužské maximum 2:00:35 Kelvin Kiptum. Pro něj to byl bohužel poslední běžecký zápis, letos v únoru zemřel při autonehodě v Keni i se svým koučem.

„Rekord se vrátil do Keni a já ho věnuju jeho památce,“ vyprávěla pak Chepngetichová na tiskové konferenci, kde popisovala i svůj trénink či životní podmínky, ale nevyhnula se ani nepříjemným otázkám.

Jakkoliv se to vůči ní může zdát kruté, dopingová historie keňských vytrvalců, kde jich téměř osmdesát jen za poslední roky neprošlo dopingovými kontrolami, vzbuzuje u části fanoušků ostražitost u takto výjimečných výkonů. „Lidi o něčem musí mluvit. Já si o tom nemyslím nic,“ odbyla dotazy Chepngetichová, jíž moc nepomáhá jméno jejího agenta.

Stará se o ni Ital Federico Rosa, z jehož běžecké stáje pocházelo několik dopingových hříšnic v čele se Jemimou Sumongovou, olympijskou vítězkou z Ria, která si odpykává osmiletý trest za užití EPO, manipulaci se vzorky a lhaní o místě svého pobytu, či Ritou Jeptoovou, které bylo vítězství v Chicagu odebráno rovněž za užití látky EPO.

A tak se i Chepngetichová, které vítězství vyneslo 100 000 dolarů a světový rekord dalších 50 000, musí připravit na spekulace, že její výkon je příliš dobrý na to, aby byl férový…

Související témata: