Hlavní obsah

Ať maká táta. Staněk tuší historickou bitvu, chce závod za odměnu

Pro řadu zkušenějších sportovců je jednou z motivací ukázat se na vrcholné akci před svými dětmi. Koulař Tomáš Staněk, jenž vyrazí do Paříže už na svoji třetí olympiádu, podobné ambice nemá. Čerstvě roční syn Filip zůstane se svojí maminkou doma.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tomáš Staněk se chystá na svou třetí olympiádu.

Článek

„Zrovna má narozeniny, tak slaví. Snad se moc neopije sunarem, abych ho pak nemusel doma korigovat,“ vyprávěl dobře naladěný silák ve středu odpoledne. „Je pravda, že olympiáda je kousek, ale i když jedeme s ním na chalupu, máme spoustu starostí, co vzít,“ popisuje.

„Rád bych tam rodinu měl, na druhou stranu bych se s nimi stejně viděl jen na stadionu. Mám svůj závodní režim, on má zase svůj, kdy jíst a spát. Pro něj bude lepší pohodlí doma u televize, ať maká táta,“ usmívá se Staněk.

Makat naplno od začátku sezony český rekordman nemohl, přibrzdilo ho zranění třísla. Raději vynechal i domácí šampionát ve Zlíně. „Občas se tříslo ozve, když mu dám trochu víc počoudit, ale ne tak, že bych nemohl nic dělat. Jen ho víc opečovávám a tréninky skládáme tak, abych je pokaždé mohl odházet naplno,“ popisuje svěřenec Petra Stehlíka.

Forma pomalu stoupá, při posledním startu v maďarském Székesfehérváru předvedl 20,90 m, ještě o dva centimetry dál než při pátém místě na mistrovství Evropy v Římě. Poslední test ho čeká v sobotu v německém Schönebecku, kde před sedmi lety poprvé překonal 22 metrů.

„Je to menší mítink s dobrou atmosférou. Letos jsem si tolik nezazávodil, tak je nejvyšší čas,“ těší se.

V Paříži bude zřejmě muset bývalý halový mistr Evropy předvést výkon na úrovni svého sezónního maxima, aby se dostal na třetí pokus do olympijského finále. „Na mistrovství Evropy si postup můžu relativně pohlídat, ale tady počítám, že kvalifikace pro mě bude jeden závod a druhý, když se to sejde, za odměnu,“ ví, že se nemůže šetřit.

„To jsem udělal v Budapešti a stálo mě to mrzuté okamžiky možná v životní formě,“ lituje loňského výpadku na mistrovství světa. „Na nějaké hlídání to na olympiádě není, zvlášť v naší disciplíně,“ připomíná aktuální kvalitu mužské koule.

I aktuální světový rekord 23,56 m se může třást, nejen pod útokem jeho aktuálního držitele Ryana Crousera. „Joe (Kovacs) bude po americké kvalifikaci hodně hladový. Po závodě (vrhl 23,13 m) říkal, že on i Ryan věděli, že můžou hodit o metr dál. On je tak silově vybavený, že když se roztočí, neví, jestli hodí 22, nebo 24. Ale po Ryanovi půjde víc lidí,“ tuší Staněk.