Hlavní obsah

Rarita, ligová senzace má český titul už před finále. Hejty nechaly šéfa asociace v klidu

Jsou v nezvyklé pozici. Ligové finále je teprve čeká, ale mistrovský titul, svůj premiérový, už mají v kapse. Američtí fotbalisté týmu Znojmo Knights postoupili do sobotního Czech Bowlu, kde bude jejich soupeřem tým z Nitry se stejným přízviskem. Česko-slovenské finále zažije liga podruhé ve své 31leté historii.

V sobotu se v Nitře rozhodne o vítězi Czech Bowlu 2024.Video: Česká asociace amerického fotbalu

Článek

Byl to od vedení soutěže risk. A také přišla kritika. Už před sezónou se rozhodlo, že finále české ligy se bude hrát na Slovensku. „Hejty mě nechaly klidným. Jsem zodpovědný i za marketing a pro mě je přidanou hodnotou, když se povede získat více fanoušků, navíc je řada firem orientovaná na oba trhy,“ obhajuje šéf České asociace amerického fotbalu Filip Hobza.

A z pohledu návštěvnosti hrály týmy z Nitry a Bratislavy v soutěži prim, hlavní měrou přispěly k tomu, že na zápasy základní části chodilo v průměru 430 diváků, nejvíc v historii. A na finálový Tipsport Czech Bowl by v sobotu od 18.00 (živě na Sporty TV, O2 TV Sport i Premier Sports 2) na stadion pod Zoborem mohlo přijít až 2500 diváků.

K tomu samozřejmě výrazně přispívá účast domácího týmu, byť jeho cesta do finále nebyla hladká. Hned v prvním kole prohrál nečekaně právě na hřišti Znojma, dramatickou bitvu pak svedl v semifinále, kdy porazil díky třem touchdownům Australana Jacoba Kerina Ostravu Steelers 21:19.

Větší senzací je ale postup Znojma, které v semifinále pod vedením zkušeného kouče Martina Kociána vyhrálo o bod na hřišti obhájců titulu Vysočina Gladiators.

Oba „Rytířské“ týmy se utkaly podruhé v posledním kole základní části, už posílené zahraničními hráči, a Nitra s quarterbackem Borisem Bútorou měla navrch 27:13.

Foto: Česká asociace amerického fotbalu

Zahraniční opory účastníků Czech Bowlu, vlevo Jacob Kerin ze Znojma, vpravo Jayden Lawson z Nitry.

„Brali jsme, že jdeme do sezony jako podceňovaný tým, který si musí vydobýt místo na slunci. Titul a finále je velká odměna, i když jsme v tohle doufali až v horizontu tří let,“ přiznává prezident znojemského klubu Radim Pařízek.

„Říkal jsem po našem vzájemném zápase klukům ze Znojma, že se s nimi chci potkat znova ve finále. Bilance je 1:1, ale poslední zápas sezony vždy vypadá jinak. Obě semifinále byla docela divoká, důležité bude omezit ztráty, ale věřím, že máme ve všech směrech navrch,“ říká americký linebacker Nitry Jayden Lawson.

Související témata: