Hlavní obsah

Putin si vezme, co chce. Ukrajinu, stejně jako prsten za vítězství v Super Bowlu

Léta se držela oficiální verze hlásaná Kremlem i Bílým domem, po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu a Putinově zběsilé touze přivlastnit si tuto zemi patřící kdysi do sovětského impéria, připomněl americký miliardář Robert Kraft znovu osobní zkušenost, kterou s ruským vůdcem má. „Putin si vezme, co chce. Prsten ze Super Bowlu, stejně jako Ukrajinu,“ oživil vzpomínky, jak při návštěvě Petrohradu v roce 2005 přišel o zlatý prsten s diamantem ceněný na 25 tisíc dolarů, který dostal jako majitel klubu amerického fotbalu New England Patriots za triumf v Super Bowlu.

Foto: archiv

Vladimír Putin s prstenem za vítězství v Super Bowlu a americký magnát Robert Kraft (vlevo).

Článek

Americký magnát pocházející z ortodoxní židovské rodiny si první dolary vydělal prodejem novin, k obrovskému jmění však přišel až poté, co po svém tchánovi převzal kontrolu nad papírenskou a obalovou společností, kterou sloučil se svou firmou.

Jako velký fanoušek sportu se pokoušel v osmdesátých letech etablovat ve světě profesionálního tenisu, aby v dalším desetiletí koupil nejdříve stadion a poté i klub amerického fotbalu New England Patriots.

A právě pod Kraftovým vedením a díky jeho investicím vyhráli Patriots celkem šestkrát Super Bowl.

Po třetím triumfu, kdy Patriots porazili v Jacksonville Philadelphia Eagles 24:21, se Kraft vydal s delegací amerických obchodníků do Petrohradu. S prstenem za vítězství v Super Bowlu na ruce.

„Byli jsme pozváni na večeři s prezidentem Putinem a já mu během ní prsten ukázal. Samozřejmě v domnění, že si ho prohlédne a vrátí ho. On si ho navlékl na prst a pronesl: ,S tím prstenem bych mohl někoho zabít.´ Pak ho strčil do kapsy, tři muži jeho ochranky ho obklopili a on s mým prstenem odešel," citoval Krafta list New York Post.

Udivený Kraft o vrácení vzácného prstenu nežádal a ani později se ho nedožadoval. I po návratu do Států mlčel. To až po letech se jeho navrácení začal domáhat s tím, že k  prstenu má citový vztah už proto, že je na něm vyryto jeho jméno.

„Tehdy mi telefonovali přímo z Bílého domu a bylo mi řečeno, že pro americko - ruské vztahy by bylo lepší, kdybych říkal, že mým úmyslem bylo Putinovi prsten darovat," řekl Kraft pro New York Post.

„Měl by zajít k psychologovi, pokud tvrdí, že se jednalo o krádež pod nátlakem. Stál jsem přímo za prezidentem a prsten byl obyčejným darem. A pokud je ztráta prstenu pro jeho vlastníka opravdu velkým problémem, Vladimír Putin je připraven poslat mu jiný," rezolutně se proti nařčení ohradil Kreml prostřednictvím prezidentova mluvčího Dmitrije Peskova.

Kraft proto raději dál mlčel. Až teď po Putinem rozpoutané válce v sousední zemi připomněl svou osobní zkušenost s ruským vůdcem schopným uzmout všechno.

Prsten za vítězství Super Bowlu, stejně jako Ukrajinu.