Hlavní obsah

Bývali obklopeni hvězdami. Teď si Američané zvykají, že 80 tisíc lidí v Praze asi nepřijde

Snili o NFL a netušili, že je život zavane do Prahy. Pětadvacetiletí Karé Lyles a Daniel Wright věří, že projekt Prague Lions má smysl, i proto kývli na nabídku hrát americký fotbal v prostředí, kde aspoň zatím mezi nejpopulárnější sporty nepatří. „A moc si to užíváme,“ shodují se.

Foto: Prague Lions

Daniel Wright, obránce Prague Lions.

Článek

Zejména obránce Wright, jehož pozici se říká safety, se může chlubit kariérním životopisem jako málokdo. Během univerzitních let opanoval s Alabama Crimson Tide dvakrát NCAA, což je v zámoří skutečně prestižní úspěch.

Po boku měl borce, z nichž se stala v NFL velká jména. „Pořád jsme v kontaktu, pořád jsme parta,“ vykládá vlasatý Američan a vyjmenovává své kamarády: „Jalen Hurts, Mac Jones, Jaylen Waddle, Calvin Ridley, Jerry Jeudy… Je jich spousta.“

I quarterback (čili rozehrávač) Lyles byl zvyklý pohybovat se v okolí fotbalových hvězd, i když to povětšinou nebylo na hřišti. Coby produkční pracoval pro televizní síť NFL Network a podílel se na tvorbě populárního pořadu NFL GameDay Morning. Třeba společně s legendárním quarterbackem Kurtem Warnerem nebo trojnásobným šampionem Super Bowlu Michaelem Irwinem.

Foto: Prague Lions

Karé Lyles, quarterback Prague Lions.

„Byla to fakt zábava. V roce 2022 jsme chystali předzápasovou show k utkáním v Evropě - dvě se hrála v Londýně a jedno v Mnichově, kde proti sobě nastoupili Tampa Bay Buccaneers a Seattle Seahawks. Do mailové schránky nám přišla zpráva, že jsme právě odvysílali nejsledovanější epizodu v historii,“ vzpomíná Lyles.

Tehdy si uvědomil, jak může být evropský trh pro americký fotbal zajímavý. A přestože se i ve Spojených státech otevírá pro vysloužilce ze středních škol a univerzit stále širší okruh možností, jak u milovaného sportu zůstat, cesta do neznáma - konkrétně do European League of Football - ho zlákala.

„Cítím to i ze strany NFL, že chce víc tlačit na evropský trh. Je vtipné, že o dva roky později jsem tady,“ pousměje se chlapík, jehož na Jackson State University koučoval někdejší slavný obránce Deion Sanders.

A kolega Wright dodává: „Rozhodně je to pro nás kulturní šok, od Ameriky je všechno rozdílné. Ale zároveň je skvělé vidět každý den něco nového, to mě moc baví.“

Oba si musí zvyknout, že v Česku jednoduše americký fotbal tolik netáhne a místní sportovní příznivci holdují spíš „socceru“. „No, v Alabamě jsem byl zvyklý hrát před osmdesáti tisíci,“ pousměje se Wright. „Ale víš co? Vždyť pořád je to jenom fotbal. Stejně se musíš soustředit hlavně na to, co se děje na hřišti.“ Lyles souhlasí. „Na tribuny se dívat ani nesmíte. Pokud si prohlížíte fanoušky, prohrajete,“ podotýká.

Jenže pozornost jim trochu scházet může. Wright byl pod neustálým drobnohledem, vždyť Alabama, to je univerzitní kolos s jedním z nejslavnějších vysokoškolských fotbalových programů vůbec. „Na oslavu výhry v národním šampionátu vám dají přesně čtyřiadvacet hodin. Pak už chtějí, ať se soustředíte na další sezonu,“ vzpomíná rodák z Floridy, který v dresu Crimson Tide odkroutil pět ročníků.

Navíc pod vedením Nicka Sabana, zřejmě vůbec nejuznávanějšího univerzitního trenéra v historii. „A bylo to pro mě požehnání,“ říká Wright. „Naučil jsem se toho od něj spoustu i mimo hřiště. K tomu jsme spolu soutěž dvakrát vyhráli, což vás úplně pohltí.“

Foto: Prague Lions

Dan Disch, kouč Prague Lions.

Teď Wrighta i Lylese cepuje kouč Dan Disch, jenž je společně s investorem a generálním manažerem v jedné osobě Masonem Parkerem ústřední postavou Lions, kteří byli ještě před necelým rokem na pokraji totálního kolapsu. Budoucnost vypadá daleko blyštivější, ač Pražané o víkendu svůj první zápas v novém ročníku prohráli 21:31 s hamburskými Sea Devils.

„Mason byl upřímný a prostě řekl, že chce, abychom vrátili Prague Lions hrdost. Vážně jsem tu chtěl být a pořád to platí,“ líčí Wright, co ho přesvědčilo k příchodu. „Navíc Praha je nádherná, jsem tu tři měsíce a moc si to užívám. Když vidíte, jak jde EFL nahoru, láká vás být toho součástí. Z možností, které jsem měl, je tahle liga určitě nejlepší,“ doplňuje Lyles.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.