Hlavní obsah

Křetínský: Bylo období, kdy jsme měli nejhorší fanoušky v republice. Teď jsou o parník nejlepší

Jeho jméno je s fotbalovou Spartou spojeno už dvacet let. Daniel Křetínský coby majitel neodmyslitelně patří ke klubu, který nyní prožívá famózní období. Po hluchých letech skoro až renesanci. Ale nebylo tomu tak vždy. Křetínský se v rozhovoru pro placenou sekci klubového webu Sparta UNLIMITED rozpovídal o problémech minulosti i mnoha dalších tématech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský

Článek

O fanoušcích

Na obou titulech mají jednoznačnou zásluhu. Loni (sezona 2022/23, pozn. red.) bychom ho bez nich nezískali vůbec, letos by to bylo mnohem těžší. Ale když jsme skončili pátí, bylo to i pátým místem fanoušků, kteří nás táhli dolů. Vadilo mi, když křičeli vůči trenérovi, pro hráče to bylo jako alibi. Schopnost fanoušků přispět ke špatným sportovním výsledkům je ve Spartě opravdu velká. Bylo období, kdy jsme měli nejhorší fanoušky v republice. Teď jsou o parník nejlepší.

O přestupech

Kdyby neexistovala pravidla finančního fair play, byli bychom připraveni investovat víc. Brzdou je pro nás nutnost jejich dodržování, musíme kvůli nim dobře prodávat. Peníze mě netrápí. Musíme dělat to, co je pro Spartu potřeba. I kdyby to mělo znamenat finanční ztrátu. Ruku v ruce s tím ale musíme investovat ve chvíli, kdy známe recept toho, co děláme. Velkým přestupem nesmíte rozhodit kabinu. Top transfery z těchto důvodů držíme mezi dvěma a třemi miliony eur (přibližně 50 až 75 milionů korun).

O Ladislavu Krejčím a jeho odchodu do Girony

Kdyby opravdu nechtěl, nepustil bych ho ani za dvacet milionů eur. Prostě bych to neudělal. Obrovsky ovlivnil celý klub, fanoušky i tým. Ztělesňuje hodnoty, které chceme prezentovat. Svými gesty vždy podporoval jednotu Sparty. Láďa je chlap, který má hodnotové přesvědčení a bez okolků za ním jde. To je mi extrémně sympatické. Nechci snižovat příspěvek ostatních hráčů, ale Láďa se vymyká i mimo hřiště.

O nepovedeném angažování Andrey Strammacioniho

Pokazili jsme to. Úvaha přivést zahraničního kouče nebyla špatná. Načasování dávalo smysl, hrálo se o přímý postup do Ligy mistrů. Ale klub na to nebyl připraven. Podcenili jsme vliv na kabinu, který budou mít nové posily. Ve snaze zkvalitnit kádr jsme byli příliš hektičtí. Bylo toho moc. Tréninky nevypadaly o nic hůře než předtím, Andrea je chytrý chlap a fotbalu rozumí. Ale šokovalo mě, že to na hřišti vypadalo tak, jak to vypadalo.

O úspěších posledních dvou sezon

Když jsme vyhráli první titul, cítil jsem ohromnou úlevu i prázdnotu. Byl to tak velký stres, že jsem chtěl jen spát. Po letošním double jsem cítil radost, bylo to něco navíc. Ale doufám, že příští ročník se povede ještě lépe. Dostali jsme výprask od Liverpoolu, pořád se máme kam posouvat. Dnešní Sparta je silnější než ta, která získala double před deseti lety. Úspěch jsem slavil s týmem v Kozičce, měl jsem asi patnáct panáků zelené.