Hlavní obsah

Slavia - Ostrava 1:0Pastrňákova podpora v Edenu nestačila, Baník nevystřelil na branku a prohrál

MinutaMin. Tým Hráč Akce
47. Tijani 1 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Slavie Praha vyhráli v nedělním utkání 5. kola Fortuna ligy nad Baníkem Ostrava 1:0. Vítězný gól vstřelil na začátku druhé půli útočník Tijani. Baníku nepomohla k bodovému zisku v Edenu ani podpora hvězdného hokejisty Davida Pastrňáka. Slavia jako jediná vyhrála všech pět dosavadních kol a vede tabulku o dva body před Spartou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólová situace v utkání 5. kola Fortuna ligy mezi Slavií Praha a Baníkem Ostrava. Branku vstřelil slávista Tijani.

Článek

Slavia v lize s Ostravou potřinácté za sebou bodovala a doma v nejvyšší soutěži neprohrála už 21 utkání. Pražané se vítězně naladili na čtvrteční úvodní domácí zápas závěrečného 4. předkola Evropské ligy s Luhanskem. Slezané venku i potřetí v sezoně nejvyšší soutěže prohráli a v tabulce jim patří 12. příčka.

Trenér Slavie Trpišovský udělal hned osm změn v základní sestavě oproti čtvrteční venkovní odvetě 3. předkola Evropské ligy s Dniprem (1:1). V zahajovací jedenáctce zůstali jen brankář Kolář, záložník Zafeiris a univerzál Schranz. Poprvé od předloňského října nastoupil v lize od začátku uzdravený kapitán Bořil a premiérově v sezoně dostali šanci v základní sestavě Hromada a letní posila Tijani, jenž nastoupil proti svému bývalému klubu. V jedenáctce Baníku zase figuroval někdejší slávista Frydrych.

Pražané měli na novém trávníku, který byl položen v týdnu, podle očekávání od začátku převahu, ale do gólových šancí je v úvodu hosté nepouštěli. V 19. minutě napřáhl z dálky Bořil a brankář Letáček jeho ránu přizvedl nad břevno na roh.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Kpozo z Baníku Ostrava a Tijani Mohamed ze Slavie během utkání Fortuna ligy.

Větší možnosti si favorit vypracoval až po půlhodině. Chytil vysunul do úniku ve vápně Tijaniho, ale ten sám před Letáčkem zamířil vedle. Poté po Douděrově centru z pravé strany Chytil tělem tečoval míč těsně mimo. Už po uplynutí avizovaného dvouminutového nastavení první půle měl další šanci Tijani, jenže Letáček jeho dorážku vyrazil.

Domácí se dočkali až ve 47. minutě. Chytil poslal balon před branku a důrazný Tijani nadvakrát prostřelil Letáčka. Slezané vehementně reklamovali údajný útočný faul, ale sudí Všetečka po poradě s videorozhodčím Radinou nigerijskému kanonýrovi gól uznali. Letní posila Pražanů z Baníku si připsala první soutěžní trefu za červenobílé, v minulém kole při vítězství slávistů 1:0 v Mladé Boleslavi nakonec označili sudí branku za vlastní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pyro fanoušků Slavie Praha během utkání Fortuna ligy.

Hosté byli v ofenzivě téměř neškodní, v 69. minutě jim ale špatnou "malou domů" nabídli šanci sami domácí. Střídající Tanko z úhlu obešel Koláře, ale v těžké pozici vystřelil hodně nepřesně. Jinak dál hrozili hlavně Pražané. V 75. minutě střídající Ševčík z velkého úhlu překvapivě zakroutil přímý kop do tyče, poté Tijani obstřelem zpoza vápna těsně minul.

Domácí už soupeře v závěru k ničemu nepustili a potvrdili, že zatím mají s dvěma inkasovanými góly nejlepší defenzivu soutěže. Slávisté naopak mohli ještě zvýšit, ale střídající Jurečka v šesté minutě nastavení po brejku a přihrávce od Chytila vystřelil vedle. Pražané v lize podruhé za sebou zvítězili 1:0.

5. kolo první fotbalové ligy:
Slavia Praha - Baník Ostrava 1:0 (0:0)
Branka: 47. Tijani. Rozhodčí: Všetečka - Hájek, Machač - Radina (video). ŽK: Ševčík, Tijani, Kolář - Frydrych, Blažek, Boula. Diváci: 19.164.
Slavia: Kolář - Vlček, Ogbu, Bořil - Douděra (82. Masopust), Hromada (65. Ševčík), Zafeiris, Jurásek (82. Jurečka) - Schranz (65. Provod) - Tijani (88. Van Buren), Chytil. Trenér. Trpišovský.
Ostrava: Letáček - Blažek, Bitri, Frydrych - Juroška (82. Ndefe), Tetour (64. Rigo), Boula, Kpozo (87. Madleňák) - Buchta (87. Fadairo), Šín (64. Tanko) - Almási. Trenér: Hapal.

Reklama