Hlavní obsah

Drita - Plzeň 1:2Nervy se šťastným koncem, Plzeň jde v Evropě dál

Fotbalisté Plzně vyhráli odvetu 2. předkola Konferenční ligy v Prištině nad kosovskou Drtiou 2:1 gólem z penalty ve 24. minutě nastavení a postoupili do 3. předkola, v němž se utkají s maltskou Gzirou. Dvojzápas rozehrají příští týden doma.

Foto: Profimedia.cz

Plzeňská radost. Fotbalisté Viktorie slaví důležitý gól, který vstřelil střídající Durosinmi.

Článek

Utkání v Prištině, které bylo dvakrát přerušeno kvůli částečnému výpadku světel, gólově otevřel v 76. minutě střídající Rafiu Durosinmi. Poté srovnal další náhradník Blerim Krasniqi, jenž byl následně vyloučen, a těsně před koncem rozhodl Slovák Jirka. Viktoria ve čtvrtém soutěžním duelu sezony pod staronovým trenérem Miroslavem Koubkem poprvé zvítězila.

Hosté se v kosovské metropoli od začátku snažili útočit, ale podobně jako v Plzni naráželi na pevný defenzivní blok soupeře. Do zakončení se tak v první půli příliš nedostávali, Kalvachovu střelu si pohlídal brankář Smakiqi.

Hráči Drity spíše vyčkávali, ale ve 26. minutě Jashari po protiútoku zamířil o kousek vedle. Na druhé straně Kopic po souhře s Chorým v dobré pozici v šestnáctce nedokázal přesně vystřelit.

V osmnácti má přehled jako třicetiletý, chválí plzeňský kapitán Lukáš Hejda jednoho ze spoluhráčů v obraněVideo: Sport.cz

Po změně stran na stadionu částečně vypadlo osvětlení. Sundberg poprvé přerušil zápas ve 49. minutě. Po zhruba desetiminutové přestávce, během níž se světla podařila postupně nahodit, se opět mohlo hrát. V 65. minutě sice problematický stožár znovu zhasnul, ale po kratší pauze než v prvním případě se znovu rozsvítil.

Poté si obě mužstva vytvořila dobré šance. Plzeňský Chorý v 70. minutě hlavičkoval do břevna a hostující gólman Staněk zlikvidoval Alzerajovu ránu z úhlu.

Hosté v 76. minutě otevřeli skóre. Čerstvý náhradník Durosinmi po několika desítkách sekund na hřišti si naskočil na Jirkův centr a hlavou překonal Smakiqiho. Západočeši ale následně nabídli Dritě několik šancí. V 88. minutě Dabiqaj ještě trefil boční síť, ale ve druhé z avizovaného osmnáctiminutového nastavení po několika nedůslednostech v obraně vyrovnal Blerim Krasniqi.

Střídající útočník kosovského mužstva dostal za přehnaně emotivní gólovou oslavu žlutou kartu, v závěru nastavení byl napomínán podruhé a hřiště musel předčasně opustit. Plzeňští nakonec krátkou přesilovku využili. Besnik Krasniqi v pokutovém území zahrál rukou a Jirka na začátku 24. nastavené minuty penaltu chladnokrevně proměnil. Těsně před koncem ještě Viktorii zachránil Staněk, jenž vytáhl nad břevno Jashariho ránu.

Západočeši vyhráli teprve druhý z posledních 11 soutěžních zápasů, ale v předkolech evropských pohárů protáhli sérii bez porážky na osm utkání.

Odvetné utkání 2. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy:
FC Drita - Viktoria Plzeň 1:2 (0:0)
Branky: 90.+2 Blerim Krasniqi - 76. Durosinmi, 90.+24 Jirka z pen. Rozhodčí: Sundberg - Yurdakul, Mastrup (všichni Dán.). ŽK: Tahiri, Jashari, Behluli, Besnik Krasniqi, Blerim Krasniqi - Kalvach, Hejda, Durosimni, Kliment. ČK: 90.+19 Besnik Krasniqi. První zápas: 0:0, postoupila Plzeň.
Drita: Smakiqi - Besnik Krasniqi, Salihu, Agyare (81. Ovouka), Thaqi - Baftiu (81. Dabiqaj), Broja - Selmani (90.+14 Prapashtica), Jashari, Ajzeraj - Tahiri (77. Blerim Krasniqi). Trenér: Vavalis.
Plzeň: Staněk - Hejda (90.+26 Jemelka), Hranáč, Dweh - Traoré, Kalvach - Jirka, Kopic (75. Durosinmi), Sýkora - Vydra (46. Mosquera), Chorý (90. Kliment). Trenér: Koubek.

Reklama