Hlavní obsah

Vegas - Florida 7:2Stav série 2:0Hokejisté Vegas si ve druhé bitvě o Stanley Cup pořádně zastříleli, Gudas nedohrál

Kdepak napínavá bitva. Hokejisté Vegas ve druhém finále play off NHL porazili Floridu 7:2 a v sérii vedou 2:0 na zápasy. Dvěma góly a jednou asistencí řídil výhru Golden Knights Jonathan Marchessault. Dvě trefy obstaral útočník Brett Howden. Obránce Floridy Radko Gudas po tvrdém hitu Ivana Barabaševa utkání nedohrál.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Křídelník Vegas Golden Knights William Carrier (28) a obránce Floridy Panthers Radko Gudas bojují o puk ve finále Stanley Cupu.

Článek

Vegas svůj gólový příděl rozdělilo do všech tří třetin. Jako první se v osmé minutě v přesilové hře prosadil nejlepší střelec týmu v play off Marchessault. Dvě minuty před první sirénou zvýšil na 2:0 obránce Alec Martinez, jenž vstřelil svou první branku v probíhajících vyřazovacích bojích.

Ve druhé třetině dali Golden Knights dva góly během sedmi minut a v čase 27:10 vyhnali z branky Sergeje Bobrovského. Ruský brankář ve finále zatím marně hledá pohodu ze semifinálové série proti Carolině. Zatímco proti Hurricanes branku zavřel a chytal s úspěšností přesahující 96,5 procenta, v dosavadním průběhu finále se trápí. Ze 46 střel inkasoval osm branek a jeho úspěšnost nesahá ani k 83 procentům.

Na rozdíl tři gólů zvýšil Nicolas Roy a čtvrtou trefu Vegas přidal Howden. V té době již na hřišti chyběl Gudas, kterého v první třetině tvrdým zákrokem ramenem vyřadil ze hry Barabašev. Český bek před nuceným odstoupením odehrál dvě minuty a 11 sekund a za svůj krátký pobyt na ledě stihl rozdat dva hity.

Florida po 14 vteřinách hry ve třetí části snížila na 1:4, z kontaktní branky se však radovala jen pár minut. Marchessault druhou trefou v zápase zvýšil na 5:1 a v čase 50:33 přidal pojistku Mike Amadio. Marchessault prodloužil svou bodovou sérii na sedm zápasů, čímž vyrovnal klubové maximum v play off. V posledních 12 zápasech dal dvaatřicetiletý kanadský forvard 12 branek a je druhým nejlepším střelcem probíhajících bojů o Stanley Cup.

Nejproduktivnější hráč Panthers Matthew Tkachuk v 53. minutě svým prvním finálovým gólem zkorigoval skóre, poslední slovo ale měli domácí. Divoký zápas uzavřel svou druhou brankou v zápase Howden.

Hokejisté Vegas po dvou jednoznačných výhrách nakročili k prvnímu Stanley Cupu v klubové historii. Florida se pokusí zdramatizovat finálovou sérii na domácím ledě, kde bude série v noci ze čtvrtka na pátek pokračovat třetím zápasem.

Finále Stanleyova poháru - 2. zápas:
Vegas Golden Knights - Florida Panthers 7:2 (2:0, 2:0, 3:2)
Branky: 8. Marchessault (Stephenson, Eichel), 18. Martinez (Barbašev, Marchessault), 23. N. Roy (Carrier, Whitecloud), 28. Howden (Stone, Stephenson), 43. Marchessault (Eichel), 51. Amadio (Karlsson), 58. Howden (Amadio, Carrier) - 41. Lundell (Duclair), 53. M. Tkachuk (Bennett, Mahura). Rozhodčí: Kozari, Rooney - Murchison, Kovachik. Vyloučení: 7:7, navíc Barabašev, Kolesar, Whitecloud, R. Smith, Howden - M. Tkachuk, Fitzgerald, Duclair, E. Staal, Cousins, Reinhart 10 min. Využití: 2:0. Střely na branku: 28:31. Diváci: 18:561. Hvězdy zápasu: 1. Marchessault, 2. Barabašev, 3. Howden (všichni Vegas). Stav série 2:0.
Vegas: Hill - Pietrangelo, Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague - Marchessault, Eichel, Barbašev - M. Stone, Stephenson, Howden - Amadio, W. Karlsson, R. Smith - Kolesar, N. Roy, Carrier. Trenér: Cassidy.
Florida: Bobrovskij (28. Lyon) - Ekblad, Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura, Fitzgerald - Duclair, Barkov, Verhaeghe - M. Tkachuk, Bennett, Cousins - Reinhart, Lundell, Lomberg - Dalpe, E. Staal, White. Trenér: Maurice.

Reklama

Pavouk - Play off NHL 2022/2023

  • 1. kolo

  • Boston - logo Boston Florida - logo Florida
    3 : 4
  • Toronto - logo Toronto Tampa Bay - logo Tampa Bay
    4 : 2
  • Carolina - logo Carolina NY Islanders - logo NY Islanders
    4 : 2
  • New Jersey - logo New Jersey NY Rangers - logo NY Rangers
    4 : 3
  • Las Vegas - logo Las Vegas Winnipeg - logo Winnipeg
    4 : 1
  • Edmonton - logo Edmonton Los Angeles - logo Los Angeles
    4 : 2
  • Colorado - logo Colorado Seattle - logo Seattle
    3 : 4
  • Dallas - logo Dallas Minnesota - logo Minnesota
    4 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Florida - logo Florida Toronto - logo Toronto
    4 : 1
  • Carolina - logo Carolina New Jersey - logo New Jersey
    4 : 1
  • Las Vegas - logo Las Vegas Edmonton - logo Edmonton
    4 : 2
  • Seattle - logo Seattle Dallas - logo Dallas
    3 : 4
  • Semifinále

  • Florida - logo Florida Carolina - logo Carolina
    4 : 0
  • Las Vegas Knights - logo Las Vegas Knights Dallas - logo Dallas
    4 : 2
  • Finále

  • Florida Panthers - logo Florida Panthers Las Vegas Knights - logo Las Vegas Knights
    1 : 4