Hlavní obsah

Kanada - Německo 5:2SESTŘIH: Německá pohádka zlatou tečku nedostala. Kanada se ale na rekordní 28. triumf pořádně nadřela

Aktualizováno

Hokejisté Kanady jsou po roční pauze opět mistry světa. Ve finále v Tampere dokázali hned dvakrát smazat náskok Německa, o výhře 5:2 a zlatu pro výběr Javorového listu rozhodl ve 45. minutě svým druhým gólem v utkání útočník Blais. Zámořská velmoc slaví už 28. titul ze světového šampionátu, čímž se na čele osamostatnila od Ruska resp. Sovětského svazu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finále MS Kanada - Německo Video: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Němci, kteří si finále MS zahráli poprvé v novodobé historii, ziskem stříbra ukončili 70leté čekání na medaili, v roce 1953 byli ve Švýcarsku při omezené konkurenci rovněž druzí.

Kdo ale čekal, že souboj hokejového Davida s Goliášem bude jednostrannou záležitostí, byl na omylu. Němci posilnění šesti výhrami v řadě ukázali, že se v Tampere nebojí nikoho.

„Víme totiž, že máme nejen dovednosti, ale velmi vysoká je hlavně naše pracovní morálka. Prostě si věříme," říkal útočník Maximilian Kastner.

Kanaďany zaskočil outsider už v sedmé minutě Peterkovým šestým gólem na turnaji, který kvůli možnému ofsajdu překontroloval na videu český čárový sudí Daniel Hynek s americkým kolegou Brigantim. A protože pochybení neshledali, Němci nejenže vedli, navíc dostali kvůli neúspěšné trenérské výzvě kouče Tourignyho přesilovku.

Tu však nevyužili a minutu po jejím skončení vyrovnával Blais, jenž se trefil i ve třetím utkání vyřazovací části. Německo i se čtveřicí Kahun, J. Müller, M. Müller a Noebels, která před pěti lety na ZOH v Pchjongčchangu brala senzační stříbro a ve finále proti Rusům je dělila minuta od zlata, však inkasovaná branka nerozhodila.

Svěřenci kanadského trenéra Kreise šli naopak zásluhou Fischbucha znovu do vedení, jenže i tentokrát přišla blesková odpověď. Za necelé čtyři minuty s ní v první kanadské přesilovce přispěchal Crouse.

Ve třetí třetině už výběr Javorového listu převzal iniciativu. Útočník St. Louis Blais ho svým druhým gólem v zápase poslal poprvé do vedení, a když pak kapitán Toffoli přidal z brejku čtvrtý zásah, Němci už věděli, že jejich pohádkový turnaj zlatou tečkou neskončí.

„Účast ve finále je ohromný krok pro celý německý hokej, který nám přinese uznání v médiích a náš hokej díky němu zase pořádně povyroste," prohlásil útočník Sam Soramies.

Mistrovství světa v hokeji v Tampere - finále:
Kanada - Německo 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 11. Blais (Krebs, Neighbours), 38. Crouse (Krebs, Weegar), 45. Blais (Glass), 52. Toffoli, 59. Laughton (J. Quinn, Crouse) - 8. Peterka (Seider, M. Müller), 34. Fischbuch (Kastner, Seider). Rozhodčí: Björk (Švéd.), MacFarlane - Briganti (oba USA), Hynek (ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 10.470.
Kanada: Montembeault - Weegar, Middleton, Barron, Hunt, Myers, Joseph - Fantilli, Glass, Lucic - J. Quinn, Laughton, Crouse - Blais, Krebs, Neighbours - Toffoli, McBain, Carcone. Trenér: Tourigny.
Německo: Niederberger - M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Szuber, Gawanke, Wagner - Peterka, Kahun, Tiffels - Soramies, Sturm, Ehl - Noebels, Kastner, Fischbuch - Tuomie, Stachowiak, Schütz. Trenér: Kreis.

Reklama