Hlavní obsah

Bohemians - Olomouc 0:1Bohemians přes prohru s Olomoucí skončili čtvrtí a zahrají si poháry

MinutaMin. Tým Hráč Akce
87. Beneš 0 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Bohemians 1905 navzdory prohře 0:1 s Olomoucí v závěrečném pátém kole ligové nadstavbové skupiny o titul vyrovnali čtvrtým místem své nejlepší umístění v historii samostatné nejvyšší soutěži a po 36 letech si zahrají evropské poháry. V souběžně hraném utkání jim k tomu pomohl debakl Slovácka 0:4 na Slavii.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Martin Pospíšil z Olomouce, Erik Prekop z Bohemians, Lukáš Vraštil z Olomouce.

Článek

"Klokani" skončili čtvrtí od rozdělení Československa pouze v sezoně 2001/02. Výše se naposledy umístili ještě ve federální lize v ročníku 1986/87, kdy obsadili třetí pozici. V létě se představí ve druhém předkole Evropské konferenční ligy.

O triumfu Sigmy, která už před zápasem měla jistou šestou příčku, rozhodl v 87. minutě Vít Beneš. Hanáci zvítězili v nejvyšší soutěži v Ďolíčku po čtyřech zápasech.

Před utkáním nejstarší hráč soutěže a kapitán Pražanů Jindřišek převzal ocenění v anketě Ligové fotbalové asociace (LFA) pro osobnost ligy.

Vršovičtí začali aktivně, v sedmé minutě Hůlkova hlavička skončila těsně vedle. Po Matouškově přihrávce zakončil Hála mimo tři tyče. V 17. minutě zahrozili i hosté, Pospíšilovu pohotovu střelu vyrazil brankář Valeš. V závěru úvodního dějství Matouškova přízemní rána zpoza vápna zamířila vedle.

Po hodině hry Matoušek s Hálou postupovali sami na brankáře Trefila, jenže druhý jmenovaný zakončil akci střelou nad. V 79. minutě naskočil do hry ke svému poslednímu ligovému startu Bartek, jemuž přenechal kapitánskou pásku Jindřišek, přestože zůstal na hřišti. Pětatřicetiletý univerzál už v prosinci ukončil prvoligovou kariéru a stal se asistentem trenéra Veselého, navíc hrál na jaře i za třetiligové "béčko".

Hosté rozhodli o triumfu v 87. minutě, kdy si Beneš naběhl na rohový kop Zmrzlého a hlavou se nemýlil. Čtyřiatřicetiletý bek se trefil počtvrté v ligové sezoně. Domácí mohli srovnat, jenže Dostál nezakončil ideálně.

Ihned po závěrečném hvizdu naběhli na trávník diváci, kteří s hráči začali oslavovat nečekaně povedenou sezonu. Před rokem Bohemians zachránili prvoligovou příslušnost až v baráži s Opavou.

5. kolo nadstavby první fotbalové ligy, skupina o titul:
Bohemians Praha 1905 - Sigma Olomouc 0:1 (0:0)
Branka: 87. Beneš. Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Hájek - Adámková (video). ŽK: Vraštil (Olomouc). Diváci: 5812.
Bohemians: Valeš - Köstl, Křapka, Hůlka - Dostál, Jindřišek, Jánoš (61. Beran), Kovařík - Jan Matoušek (67. Drchal), Hála (68. Mužík) - Prekop (60. Puškáč, 79. Bartek). Trenér: Veselý.
Olomouc: Trefil - Vraštil (83. Kramář), Beneš, Zmrzlý - Chvátal, Pospíšil, Breite (73. Israel), Sláma (46. Pokorný) - Vodháněl (62. Fortelný), Navrátil (61. Zorvan) - Chytil. Trenér: Jílek.

Reklama