Hlavní obsah

Florida - Carolina 4:3Stav série 4:0Infarktový závěr a Florida v euforii. Po 27 letech je ve finále Stanley Cupu

Hokejisté Floridy se po 27 letech probojovali do finále play off NHL. Carolinu porazili ve středu 4:3 a sérii vyhráli jasně 4:0. Postupové vítězství zařídil Matthew Tkachuk gólem 4,9 sekundy před koncem třetí třetiny. Panthers s obráncem Radko Gudasem v sestavě si zahrají o Stanleyův pohár s vítězem série Dallas - Vegas, které vede 3:0 na zápasy.

Foto: Sam Navarro, Reuters

Finský hokejista Aleksander Barkov s trofejí pro vítěze Východní konferencne NHL.

Článek
Fotogalerie

Florida postoupila ve Východní konferenci do play off z poslední možné pozice, ale vyřadila tři ze čtyř nejlepších týmů základní části - Boston, Toronto a Carolinu. V úvodním kole už přitom prohrávala s Bruins 1:3 na zápasy. Od té doby ale vyhrála 11 z 12 duelů.

"Je to úžasné," rozplýval se obránce Aaron Ekblad, který nastupuje za Floridu devátou sezonu. "Být šampionem Východní konference je skvělé, o tom nemůže být pochyb. Sledujeme ale něco jiného. Máme skvělou příležitost to dokázat," uvedl Ekblad k celkovému triumfu. Panthers hráli finále jen jednou, v roce 1996 podlehli Coloradu hladce 0:4 na zápasy.

Florida vykročila za postupem rázně. Anthony Duclair už po 41 sekundách otevřel skóre z dorážky a před brankou osamocený Tkachuk zvýšil v 11. minutě na 2:0. Carolina se nevzdala a manko smazala. Paul Stastny ještě v úvodní třetině snížil z dorážky a Teuvo Teräväinen na začátku prostřední části vyrovnal.

Jak se žije v Raleigh- Útočník NHL vysvětluje v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

"Neočekávali jsme, že se za stavu 0:2 položí. Naopak jsme předpokládali, že se budou rvát o výhru až do konce. Přesně tak to bylo. Zaslouží si uznání," řekl Duclair. Carolina soupeře přestřílela 39:24, v minulém utkání 32:17.

Floridě vrátil vedení v polovině utkání Ryan Lomberg, který zakončil rychlou souhru do prázdné branky. Domácí drželi těsný stav až do 57. minuty, ve které se prosadil před brankou důrazný Jesper Fast. Prodloužení odmítl Tkachuk, když udeřil zblízka v přesilové hře. Carolina si ještě vzala trenérskou výzvu pro nedovolené bránění gólmanovi, ale branka platila.

"Když ke konci vyrovnali, říkáte si: ,Uff. Co se ještě stane?' A jedete dál," uvedl Tkachuk. Hrdina zápasu dal třetí vítězný gól v sérii, první dvě utkání na ledě Caroliny rozhodl v prodloužení.

Florida poprvé vyhrála sérii 4:0. "Je to kruté. Pokaždé jsme byli ve hře a všechny zápasy mohly skončit opačně," povzdechl si trenér Caroliny Rod Brind'Amour. Jeho svěřenec Jordan Martinook souhlasil. "První dva zápasy jsme prohráli v prodloužení. Třetí jsme ztratili 0:1, přestože jsme dominovali. Dnes rozhodli těsně před koncem. Ani nevím, jaký z toho mám pocit. Připadá mi to neuvěřitelné."

Florida po utkání převzala trofej za vítězství ve Východní konferenci. Pohár si potěžkali i hráči, přestože podle pověry přináší ve finále smůlu, pokud se jej dotknou.

"Jednu chvíli nás někteří i odepisovali, jestli se vůbec dostaneme do play off. Je super, že se jej můžeme dotknout, pozvednout a udělat si fotky. Každý si to zasloužil. Nebyla to vůbec jednoduchá cesta," řekl Tkachuk, který je druhý v produktivitě play off. "Ještě je před námi ale jedna série. Doufám, že to budou nejlepší týdny našeho života," doplnil.

Finále Východní konference play off NHL - 4. zápas:
Florida - Carolina 4:3 (2:1, 1:1, 1:1)
Branky: 11. a 60. M. Tkachuk, 1. Duclair, 30. Lomberg - 14. Stastny, 23. Teräväinen, 57. Fast. Střely na branku: 24:39. Diváci: 20 065. Hvězdy zápasu: 1. M. Tkachuk, 2. Bobrovskij, 3. Lomberg (všichni Florida). Konečný stav série: 4:0.

Reklama

Související témata: