Hlavní obsah

Vegas - Dallas 4:3 PPStav série 1:0Hokejisté Vegas odstartovali finále Západní konference výhrou v prodloužení

Hokejisté Vegas vstoupili do finále Západní konference NHL s Dallasem výhrou 4:3 v prodloužení. Zápas rozhodl Brett Howden v čase 61:35. Dva góly vítězů vstřelil William Karlsson. Na druhé straně byl u všech branek Roope Hintz (1+2), který vystřídal kapitána Edmontonu Connora McDavida v čele produktivity play off NHL. Útočník Stars má na kontě 22 bodů (10+12).

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Brett Howden (21) z Vegas se raduje z rozhodující trefy.

Článek
Fotogalerie

Dallas vedl od 19. minuty gólem Jasona Robertsona, který usměrnil přihrávku Hintze mezi betony Adina Hilla. Obrat zařídil Karlsson. Nejdříve z dorážky vyrovnal v polovině utkání a v úvodu třetí třetiny se prosadil z mezikruží. Vzápětí kontroval Hintz úspěšnou střelou z levého kruhu.

Vegas měl v 50. minutě znovu navrch po dorážce Teddyho Blugerse. Gólu předcházel průnik Keegana Kolesara, který rozhodil hostujícího gólmana. Dallas si ale trenérskou výzvu nevzal.

"Naši chlapi prohlíželi videozáběry a všimli si, že Miro (Heiskanen) zasáhl hokejkou jeho (Kolesarovu) brusli. Dalo se to vyhodnotit, že jej podrazil, a proto vjel do gólmana. Navíc mohli zohlednit, že jej přistrčil Ryan Suter. Byla by to těžká výzva," vysvětlil kouč Dallasu Peter DeBoer, proč jeho tým verdikt nereklamoval, byť mohlo jít o vítězný gól. Pokud by ale s výzvou neuspěli, hráli by oslabení za zdržování hry.

Dallas vyrovnal při hře bez gólmana a po velkém závaru v brankovišti poslal Jamie Benn zápas do prodloužení. Trvalo jen 95 sekund. Howden sebral u zadního mantinelu puk po své nepřesné střele a nahodil kotouč do brankoviště, kde si jej srazil do vlastní sítě gólman Jake Oettinger. "Jen jsem puk nahazoval a měl jsem štěstí, že skončil v brance," přiznal Howden.

Díky jeho trefě se zápas tolik neprotáhl, na rozdíl od úvodního utkání série Carolina - Florida, které skončilo až v závěru čtvrtého prodloužení. "Hráčům jsem říkal, ať rychle rozhodnou, ať můžou jít dnes domů," vtipkoval trenér Vegas Bruce Cassidy. "Zápas druhé série jsem viděl od začátku do konce a jsem rád, že nás nepotkalo něco podobného. Skončilo se až v 11 večer. Nám se povedlo skórovat z první šance, tak to někdy chodí," doplnil.

Stars si po výhře v rozhodujícím zápase nad Seattlem pochvalovali, že odehráli nejlepší duel v play off. Na výkon ale nenavázali. "Vůbec se mi nelíbilo, jak jsme začali. Byli připravenější," prohlásil DeBoer. "Zabojovali jsme, ale oni byli lepší v mnoha oblastech většinu zápasu, proto je výsledek spravedlivý. Musíme pozvednout úroveň naší hry," podotkl.

Do utkání zasáhl jediný český hráč. Útočník Radek Faksa odehrál v dresu Dallasu 13 a půl minuty, během kterých zblokoval jednu střelu a rozdal dva hity.

Finále Západní konference play off NHL - 1. zápas:
Vegas - Dallas 4:3 v prodl. (0:1, 1:0, 2:2 - 1:0)
Branky: 30. a 42. W. Karlsson, 50. Blugers, 62. Howden - 19. Robertson, 45. Hintz, 59. Jamie Benn. Střely na branku: 37:36. Diváci: 18 271. Hvězdy zápasu: 1. Howden, 2. W. Karlsson (oba Vegas), 3. Jamie Benn (Dallas).

Reklama