Hlavní obsah

Manchester City - Real Madrid 4:0Real schytal v odvetě debakl, Interu se ve finále LM postaví Manchester City

Aktualizováno

Fotbalisté Realu Madrid triumf v Lize mistrů neobhájí! Ve středeční odvetě semifinále prohráli na hřišti Manchesteru City jednoznačně 0:4 a po remíze 1:1 v úvodním duelu se tak na finálový střet s Interem Milán bude chystat anglický tým. Aktuální lídr Premier League si o ušatou trofej zahraje podruhé, elitní soutěž dosud nikdy nevyhrál.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Ruben Dias (vlevo v modrém) a Manuel Akanji slaví třetí gól Manchesteru City v odvetě semifinále LM proti Realu.

Článek
Fotogalerie

Manchesteru se povedla odveta za loňské semifinále, v němž uspěl Real a následně celou soutěž ovládl. City si zahrají finále Ligy mistrů podruhé v historii a budou usilovat o svůj premiérový triumf. Jejich soupeřem v boji o vítěznou trofej bude 10. června v Istanbulu Inter Milán. Real utrpěl nejvyšší porážku v Lize mistrů od roku 2009 a debaklu rovněž 0:4 s Liverpoolem a rekordní patnácté celkové prvenství v prestižní soutěži nepřidá.

Zatímco City nastoupil ve stejné sestavě jako před týdnem, trenér Realu Ancelotti udělal jednu změnu, když místo Rüdigera nasadil po karetním trestu Militaa. Trenér "Bílého baletu" odkoučoval 50. zápas v Lize mistrů na lavičce madridského týmu a celkově 191. v soutěži, čímž překonal rekord legendárního Fergusona.

Stejně jako v úvodním duelu před týdnem v Madridu měli od počátku výraznou převahu a mnohem větší držení míče City. Ve 13. minutě jako první zahrozil lídr střelecké tabulky soutěže Haaland, třináctou branku v ročníku Ligy mistrů ale nepřidal, neboť hlavou zblízka trefil Courtoise. Gólman Realu proti norskému kanonýrovi skvěle zasáhl i v 21. minutě, kdy konečky prstů vytáhl hlavičku na roh.

Za dvě minuty už favorit vedl. Autor vyrovnávací branky z úvodního duelu De Bruyne kolmicí vysunul Silvu a ten ze strany prostřelil Courtoise. Real mohl srovnat v 35. minutě, kdy Kroos dalekonosnou ranou s lehkou tečí domácího gólmana Edersona napálil břevno. Šlo o jediný střelecký pokus hostů za celou první půli.

Za další dvě minuty domácí zvýšili. Gündoganovu střelu srazila defenziva, ale dobíhající Silva se trefil hlavičkou přesně k pravé tyči odkryté branky. Portugalský ofenzivní záložník se stal třetím hráčem, který dokázal dvakrát skórovat v semifinálovém utkání Ligy mistrů proti Realu.

City vyhráli 18 z posledních 19 zápasů prestižní soutěže, v nichž o přestávce vedli minimálně o dvě branky, naopak "Bílý balet" v Lize mistrů ještě nikdy neotočil dvougólovou ztrátu po prvním poločase. Bilance obou týmů platila i tentokrát. Také proto, že v 51. minutě střelu hostujícího Alaby z přímého kopu vytáhl Ederson.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Šanci Erlinga Haalanda vytěsnil gólman Realu Thibaut Courtois na břevno.

Real po změně stran přidal, ale domácí ho do větších šancí nepouštěli. Naopak v 73. minutě mohl definitivně rozhodnout Haaland, ale ani tentokrát se první branky v letošním semifinále nedočkal, neboť Courtois jeho nepříliš povedenou střelu vytáhl na břevno.

Za další tři minuty už City slavili potřetí, centr De Bruyneho z přímého kopu lehce tečoval Akinji a Militao si srazil balon do vlastní sítě. Před rokem Real otočil semifinále se City v samém závěru, tentokrát ale na zdramatizování odvety neměl. V 83. minutě proti Benzemovi i Ceballosovi zasáhl Ederson.

Manchester potvrdil skvělou aktuální formu. Neprohrál ani ve dvanáctém utkání této sezony Ligy mistrů a sérii bez porážky natáhl už na 23 soutěžních utkání. City stále mohou snít o tom, že získají treble - v Premier League jsou krok od titulu a čeká je také finále domácího poháru. Naopak Real po postupech přes Liverpool a Chelsea v předchozích kolech třetího anglického soupeře po sobě už nevyřadil.

Odvetné utkání semifinále fotbalové Ligy mistrů
Manchester City - Real Madrid 4:0 (2:0)
Branky: 23. a 37. Silva, 76. vlastní Militao, 90.+1 Álvarez. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Dias, Gündogan, Grealish - Carvajal, Camavinga. Diváci: 52 313.
První zápas 1:1, postupuje Manchester City.
Manchester: Ederson - Walker, Dias, Akanji - Stones, Rodri - Silva, De Bruyne (84. Foden), Gündogan (79. Mahriz), Grealish - Haaland (89. Álvarez). Trenér: Guardiola.
Real: Courtois - Carvajal (80. Vázquez), Militao, Alaba, Camavinga (80. Tchouaméni) - Valverde, Kroos (63. Asensio), Modrič (63. Rüdiger) - Rodrygo (81. Ceballos), Benzema, Vinícius Júnior. Trenér: Ancelotti.

Reklama