Hlavní obsah

Švýcarsko - Finsko 2:1Hokejisté Švýcarska zvítězili v utkání Českých hokejových her nad Finskem

Švýcarští hokejisté porazili na Českých hrách v Brně Finsko 2:1 a dočkali se v Euro Hockey Tour úspěchu po sedmi porážkách. V čase 24:49 rozhodl zápas v přesilové hře Calvin Thürkauf. Pro svěřence trenéra Patricka Fischera to byla v jedenáctém utkání v ročníku EHT třetí výhra a první s plným bodový ziskem. Na turnaji si po čtvrteční porážce v Göteborgu se Švédskem 0:3 připsali první body. Tým kouče Jukky Jalonena nenavázal na úvodní výhru nad českou reprezentací 3:2 v prodloužení.

Článek

Obě dosavadní vítězství Švýcaři vybojovali na listopadovém turnaji Karjala v Turku, kde vyhráli nad domácí Finskem 3:2 po samostatných nájezdech a nad Českem 3:2 v prodloužení. V Brně se dnes museli obejít bez Liana Bichsela. Osmnáctiletý obránce Leksandu si ve čtvrtek ve Švédsku zlomil levý kotník a je na šest až osm týdnů mimo hru. Přišel tak o možnost zahrát si na mistrovství světa ve Finsku a Lotyšsku. Podle posledních zpráv se k mužstvu naopak připojí hvězdný útočník Nino Niederreiter z Winnipegu.

V duelu proti obhájcům světového zlata Finům se Švýcaři ujali už v páté minutě vedení. Dario Simion vyslal do úniku Marca Mirandu, který z pozice mezi kruhy překonal Jussiho Olkinuoru střelou na lapačku. Úřadující mistři světa a olympijští vítězové vyrovnali v 18. minutě, kdy se po chybné rozehrávce Švýcarů trefil z levého kruhu Olli Määttä.

Finové potom nevyužili dvě přesilové hry za sebou. Naopak při Anttilově trestu v 25. minutě usměrnil Thürkauf přihrávku Romaina Loeffela za Olkinuoru. Nakonec to byl gól vítězný. Pečlivě bránící Švýcaři se ubránili i v přesilovce na přelomu druhé a třetí třetiny po Genoniho prohřešku.

V samém závěru dostal ještě prostor pro zakončení z kruhu Toni Rajala. Jeho střelu na bližší tyčku však Genoni vytěsnil.

České hokejové hry v Brně, turnaj Euro Hockey Tour:
Švýcarsko - Finsko 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 5. Miranda (Simion), 25. Thürkauf (Loeffel, Haas) - 18. O. Määttä. Rozhodčí: Jeřábek, Ondráček - Špůr, Rampír. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 3468.
Švýcarsko: Genoni - Kukan, Marti, Fora, Moser, Loeffel, Geisser, Glauser, Berni - Simion, Senteler, Miranda - Ch. Bertschy, Richard, Thürkauf - Künzle, Haas, Herzog - Riat, Heim, Kneubühler. Trenér: Fischer.
Finsko: Olkinuora - Seppälä, Riikola, Kemiläinen, O. Määttä, Matinpalo, Lindbohm, Koivisto, Friman - Hartikainen, Manninen, K. Kapanen - Merelä, A. Suomela, H. Pesonen - Armia, Lammikko, Rajala - Anttila, Björninen, J. Sallinen. Trenér: J. Jalonen.

Reklama