Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:2 PPMistři světa rozhodli bitvu s Českem v prodloužení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Pesonen 1 : 0
49. Knot 1 : 1
56. Červenka 1 : 2
60. Ruohomaa 2 : 2
63. Pesonen 3 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Čeští hokejisté podlehli v úvodu Českých her v Brně Finsku 2:3 a v sedmém utkání ve finální přípravě na mistrovství světa v Rize a Tampere utrpěli první porážku. V tabulce Euro Hockey Tour svěřenci finského kouče Kariho Jalonena klesli ze druhého na třetí místo o skóre ze svého soupeře. V sobotu se Češi utkají od 16:00 s vedoucím Švédskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Karel Vejmelka inkasuje gól na 3:2 v prodložení utkání s Finskem v rámci turnaje České hokejové hry 2023.

Článek
Fotogalerie

Finové se ujali vedení v závěru první třetiny díky Harrimu Pesonenovi. Ve 49. minutě vyrovnal obránce Ronald Knot a v čase 55:21 otočil stav kapitán Roman Červenka. V power play 23 sekund před koncem třetí třetiny vyrovnal Mikael Ruohamaa a po 132 sekundách nastavení rozhodl Pesonen.

Utkání předcházela minutu ticha na památku zesnulého vítěze Stanleyova poháru z roku 1990 Petra Klímy.

Do české branky se poprvé v přípravě postavil Vejmelka a měl hned v úvodu hodně práce. Z první akce jej ohrozil Markus Granlund, potom po Suomelově střele se puk od Pesonena odrazil na síťku nad brankou a vzápětí ještě po vhazování pálil z levého kruhu Armia.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Červenka, Mikael Ruohomaa z Finska a brankář Finska Emil Larmi během utkání v rámci turnaje České hokejové hry

Finové se nejdříve ubránili při Koivistově trestu a následně i při Manninenově pobytu na trestné lavici, při kterém pálil dvakrát Tomášek a jednou Kubalík.

Češi odolali při Kubalíkově trestu a měli možnost další přesilovky po Armiově faulu, při které kryl Larmi další Tomáškův pokus. V čase 17:58 se ujali vedení Finové. Jordán nezachytil skákavý puk, zmocnil se ho Kapanen, který našel před brankou Pesonena a ten zamířil mezi Vejmelkovy betony.

Na startu druhé části se po zaváhání finské defenzivy dostal před Larmiho Červenka, ale finský gólman si s jeho forhendovým zakončením poradil. Při Červenkově trestu Vejmelka kryl Armiovu střelu a po návratu z trestné lavice zahrozil český kapitán. Při Björninenově trestu po Kubalíkově střele nepřekonal Larmiho z dorážky Černoch a po skončení početní výhody se šikovně vytočil do šance Sedlák, ale vyrovnání se nedočkal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Karel Vejmelka inkasuje gól na 3:2 v prodložení utkání s Finskem v rámci turnaje České hokejové hry 2023.

Na druhé straně našel Manninen Markuse Granlunda, Vejmelka však prostor u levé tyče pokryl. V 36. minutě po Kemiläinenově chybě neprostřelil Larmiho Chlapík. Ruohamaa také sám před českým gólmanem neuspěl. Český brejk zase neproměnil Kubalík a vzápětí po Kemiläinenově střele pomohla výběru Kariho Jalonena horní tyč. Před pauzou neproměnil přečíslení Flek a Finové stále drželi jednobrankový náskok.

Ve třetí třetině Larmi ukryl v lapačce Smejkalovu střelu z levého kruhu a poradil si i s Černochovou ránou. V 49. minutě už se domácí radovali. Knot podpořil útok a po Kubalíkově přihrávce z pravého kruhu trefil přesně bližší horní roh branky. V sedmém reprezentačním utkání se tak dočkal premiérové branky.

O obrat se postaral Červenka, který se po Kubalíkově přihrávce dostal za obranu Finů a po blafáku bekhendem překonal Larmiho. Finové v závěru sáhli k power play a při hře pěti proti čtyřem se z dorážky prosadil Ruohomaa.

Český tým v nastavení odolal ve zkráceném oslabení, ale nakonec z pozice mezi kruhy Vejmelku prostřelil Pesonen.

Euro Hockey Tour - České hokejové hry
Finsko - Česko 3:2 v prodloužení
Branky: 18. H. Pesonen (K. Kapanen), 60. Ruohomaa (Merelä, Manninen), 63. Pesonen (O. Määttä) - 49. Knot (D. Kubalík), 56. Červenka (D. Kubalík). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Štolc (SR) - Ondráček, Hynek (oba ČR). Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 5417.
Finsko: Larmi - Ohtamaa, M. Lehtonen, Kemiläinen, O. Määttä, Pokka, Seppälä, Koivisto, Friman - Merelä, Manninen, Markus Granlund - K. Kapanen, A. Suomela, H. Pesonen - Armia, Ruohomaa, Lammikko - Anttila, Björninen, Oksanen. Trenér: J. Jalonen.
Česko: Vejmelka - Kundrátek, Kempný, Jordán, Ščotka, Košťálek, T. Dvořák, Knot, Jeřábek - D. Kubalík, M. Špaček, Červenka - Tomášek, Sobotka, Smejkal - Hyka, L. Sedlák, Chlapík - M. Kaut, Černoch, Flek. Trenér: K. Jalonen.
1.Švédsko10531125:1522
2.Finsko10322333:2815
3.ČESKO10322320:2715
4.Švýcarsko10024418:298

Reklama