Hlavní obsah

Saint-Gilloise - Leverkusen 1:4Hložek zářil v Evropské lize, pomohl Leverkusenu k postupu! Manchester United zažil fiasko

Aktualizováno

Fotbalový reprezentant Adam Hložek pomohl gólem a asistencí k vítězství Leverkusenu 4:1 na hřišti Saint-Gilloise a k postupu do semifinále Evropské ligy. Čtvrtfinálovou odvetu naopak nezvládl Manchester United a po prohře 0:3 v Seville v soutěži končí. Juventus potvrdil domácí výhru 1:0 dnešní remízou 1:1 v Lisabonu proti Sportingu. Posledním semifinalistou je AS Řím, který udolal 4:1 po prodloužení Feyenoord.

Foto: Yves Herman, Reuters

Fotbalisté Leverkusenu Mitchel Bakker a Adam Hložek slaví gól proti Saint-Gilloise.

Článek

V semifinále se utkají dvojice AS Řím - Leverkusen a Juventus - Sevilla. První zápasy jsou na programu 11. května, odvety o týden později.

Leverkusen uhrál doma před týdnem pouze remízu 1:1, dnes si ale s belgickým nováčkem v evropských pohárech poradil. Skóre otevřel už ve druhé minutě Diaby a v 38. minutě zvýšil Bakker, jehož našel na zadní tyči Hložek přesným obloučkem napříč vápnem.

Další trefu přidal ve druhé půli Frimpong, Saint-Gilloise snížilo zásluhou Terha. V 79. minutě dorazil Hložek do prázdné brány odražený míč po Diabyho střele a po šesti soutěžních zápasech ukončil čekání na gól. Naposledy se prosadil 12. března v ligovém duelu s Brémami, v Evropě se za Bayer trefil poprvé.

Leverkusen se dostal do semifinále jedné z evropských soutěží po 21 letech, ačkoliv i dnes se musel obejít bez zraněného českého útočníka Patrika Schicka. Naposledy Bayer došel dokonce do finále Ligy mistrů v sezoně 2001/02.

Manchester United doplatil na remízu 2:2 z úvodního duelu, ve kterém vedl ještě v 84. minutě o dvě branky. V Seville ale brzy prohrával, když Nasírí využil chyby v rozehrávce a vsítil svou 50. branku za klub. Kouč Ten Hag poslal na hřiště do druhé půle i uzdraveného Rashforda, "Rudým Ďáblům" ale ani příchod nejlepšího střelce nepomohl. Naopak krátce po změně stran udeřil po rohu Badé a v závěru po obrovské chybě gólmana De Gey uzavřel skóre znovu Nasírí.

Sevilla potvrdila, že na United umí. Po osmifinále Ligy mistrů v roce 2018 a semifinále Evropské ligy před třemi lety vyřadila anglický velkoklub potřetí v řadě. Andaluský celek tak stále může pátým triumfem v soutěži ještě vylepšit vlastní rekord. Dvakrát navíc ovládl i Pohár UEFA, předchůdce Evropské ligy.

Sporting odpověděl na Rabiotovu brzkou trefu Edwardsovou proměněnou penaltou, ze hry ale Juventus nepřekonal. Portugalci tak nezopakovali triumf nad jiným evropským gigantem Arsenalem v předchozím kole play off. "Stará dáma" je mezi nejlepšími čtyřmi týmy evropského poháru podvaadvacáté, lepší jsou pouze Real Madrid (37), Bayern Mnichov (28) a Barcelona (26).

AS Řím v repríze posledního finále Evropské konferenční ligy smazal manko z úvodního duelu v Rotterdamu po hodině hry zásluhou Spinazzoly. V 80. minutě srovnal Paixao, záhy ale poslal utkání do prodloužení střídající Dybala.

V něm dominovali Římané. Dvojzápas rozhodli brankami ve 101. a 109 minutě El Shaarawy s Pellegrinim. Feyenoord dohrával závěr bez vyloučeného Giméneze.

Italský fotbal tak bude mít semifinále evropských pohárů nejvíce zástupců. Kromě Juventusu a AS Řím jsou mezi nejlepšími čtyřmi celky i Fiorentina v Konferenční lize a milánské kluby AC s Interem v Lize mistrů, kde se navíc utkají v derby proti sobě.

Odvetná utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:
AS Řím - Feyenoord Rotterdam 4:1 po prodl. (2:1, 0:0)
Branky: 60. Spinazzola, 89. Dybala, 101. El Shaarawy, 109. Pellegrini - 80. Paixao. ČK: 120.+1 Giménez (Feyenoord). První zápas 0:1, postoupil AS Řím.
FC Sevilla - Manchester United 3:0 (2:0)
Branky: 8. a 81. Nasírí, 47. Badé. První zápas 2:2, postoupila Sevilla.
Sporting Lisabon - Juventus Turín 1:1 (1:1)
Branky: 20. Edwards z pen. - 9. Rabiot. První zápas 0:1, postoupil Juventus.
Saint-Gilloise - Leverkusen 1:4 (0:2)
Branky: 65. Terho - 2. Diaby, 38. Bakker, 61. Frimpong, 79. HLOŽEK. První zápas 1:1, postoupil Leverkusen.

Reklama