Hlavní obsah

Chelsea - Real Madrid 0:2Obhájce trofeje Real prošel do semifinále LM, dál míří i AC Milán

Aktualizováno

Fotbalisté Realu Madrid v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů vyhráli 2:0 na hřišti Chelsea a v součtu s domácím triumfem 2:0 postoupili do semifinále. Obhájcům titulu zařídil dnešní vítězství dvěma góly Brazilec Rodrygo. Mezi nejlepšími čtyřmi celky soutěže je i AC Milán. "Rossoneri" v druhém duelu italského souboje uhráli v Neapoli remízu 1:1 a díky domácí výhře 1:0 postoupili do semifinále po 16 letech.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Rodrygo z Realu Madrid se raduje po prvním ze svých dvou gólů proti Chelsea.

Článek
Fotogalerie

Real zdolal Chelsea ve stejné fázi soutěže jako před rokem a čtvrtfinále zvládl pojedenácté v řadě. Se 14 triumfy nejúspěšnější celek v historii Ligy mistrů zároveň prošel do semifinále pojedenácté z posledních 13 sezon. V něm se utká s vítězem dvojzápasu mezi Bayernem Mnichov a Manchesterem City, který ovládl první zápas 3:0.

Duel v Neapoli gólově otevřel ve 43. minutě Olivier Giroud, který předtím neproměnil penaltu. Z pokutového kopu neuspěl ani deset minut před koncem domácí Kviča Kvaracchelija a ve třetí minutě nastavení stihl už jen srovnat Victor Osimhen. AC Milán čeká v semifinále lepší z dvojice Inter Milán - Benfica Lisabon, první zápas vyhrál Inter 2:0.

První poločas souboje dvou posledních vítězů Ligy mistrů nabídl po jedné velké šanci na straně Chelsea i Realu. Rodrygova rána z pravé strany skončila na tyči a domácího Cucurellu krátce před pauzou vychytal tváří v tvář skvělým zákrokem Courtois, jenž v londýnském klubu odchytal v letech 2014 až 2018 čtyři sezony.

"Blues" nezvrátili skóre na svou stranu ani po změně stran a nevyhráli sedmý soutěžní duel v řadě. Real se v úvodu první půle vymanil z tlaku a v 58. minutě zakončil brejk nadvakrát Rodrygo. Brazilský křídelník navíc přidal v 80. minutě pojistku po Valverdeho přihrávce před prázdnou bránu. Madridský velkoklub tak v play off vyřadil po Liverpoolu i další anglický celek.

Kapitán "Bílého baletu" Benzema oslavil vítězstvím 150. start v Lize mistrů, který si připsal jako pátý hráč v historii. Chelsea prohrála i čtvrtý soutěžní zápas pod vedením staronového trenéra Lamparda, jenž bude u mužstva jako dočasný kouč do konce sezony.

Neapol v úvodní dvacetiminutovce dostala soupeře pod tlak, který ale vyvrcholil paradoxně velkou příležitostí pro AC Milán. Rui zfauloval ve vápně Leaa, Giroud ale z penalty brankáře Mereta nepřekonal.

Šestatřicetiletý francouzský útočník se dočkal ve 43. minutě. Leao prošel z vlastní poloviny přes tři protihráče až do pokutového území a předložil míč Giroudovi, jenž neměl problém po pěti soutěžních zápasech ukončit své čekání na gól. V tu dobu už nebyli na hřišti domácí Rui s Politanem, oba museli vystřídat kvůli zranění.

Neapol prohrála před dvěma týdny doma s AC 0:4, branku nevstřelila ani před týdnem na San Siru a dlouho se nemohla prosadit ani ve třetím dubnovém vzájemném zápase. I proto, že Kvaracchelija nevyzrál na Maignana z penalty nařízené po Tomoriho ruce v pokutovém území.

Prosadil se až uzdravený kanonýr Osimhen, jenž se vrátil do základní sestavy poprvé od poloviny března. Ani pátá trefa nejlepšího střelce Serie A v aktuálním ročníku Ligy mistrů ale Neapoli k premiérovému postupu do semifinále nepomohla.

AC Milán zvládl i čtvrtý dvojzápas proti italskému týmu, ke kterému v play off milionářské soutěže nastoupil. "Rossoneri" jsou v semifinále LM posedmé, čímž vyrovnali italský rekord Juventusu.

Odvetná utkání čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů:
Chelsea - Real Madrid 0:2 (0:0)
Branky: 58. a 80. Rodrygo. Rozhodčí: Orsato - Carbone, Giallatini - Irrati (video, všichni It). ŽK: Cucurella, James, Mudryk - Militao. Diváci: 38 000. První zápas: 0:2, postoupil Real.
Chelsea: Arrizabalaga - Chalobah, Thiago Silva, Fofana - James, Kanté, Fernández (67. Sterling), Kovačič, Cucurella (67. Mudryk) - Gallagher (67. Félix), Havertz (77. Mount). Trenér: Lampard.
Real: Courtois - Carvajal (81. Nacho), Militao, Alaba (46. Rüdiger), Camavinga - Modrič, Kroos (76. Ceballos), Valverde - Rodrygo (81. Asensio), Benzema (71. Tchouaméni), Vinícius Júnior. Trenér: Ancelotti.
Neapol - AC Milán 1:1 (0:1)
Branka: 90.+3 Osimhen - 43. Giroud. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Di Lorenzo, Olivera - Tonali, Maignan. Diváci: 54 000. První zápas: 0:1, postoupil AC Milán.
Milán: Maignan - Calabria, Kjaer, Tomori, Hernández - Krunič, Tonali - Brahim Díaz (59. Messias), Binnásir, Leao (84. Saelemaekers) - Giroud (68. Origi). Trenér: Pioli.
Neapol: Meret - Di Lorenzo, Rrahmani (74. Östigard), Juan Jesus, Mário Rui (34. Olivera) - Ndombélé (63. Elmas), Lobotka, Zieliňski (74. Raspadori) - Politano (34. Lozano), Osimhen, Kvaracchelija. Trenér: Spalletti.

Reklama