Hlavní obsah

Brno - Vítkovice 3:4 PPStav série 2:4Vítkovice jsou v semifinále extraligy! Kometu udolaly v prodloužení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Bukarts 0 : 1
22. Flek 1 : 1
24. Okál 2 : 1
40. Bukarts 2 : 2
42. Stehlík 2 : 3
44. Kundrátek 3 : 3
77. Mueller 3 : 4
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Vítkovic vyhráli šesté čtvrtfinále play off extraligy v Brně 4:3 v prodloužení a sérii ovládli 4:2 na zápasy. Kometu přehráli ve vyřazovacích bojích na třetí pokus a poprvé v historii. Do bojů o medaile se probojovali po dvanácti letech, v roce 2011 skončili druzí. Od té doby Ostravané vypadli šestkrát ve čtvrtfinále.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hráči Vítkovic se radují z vítězství.

Článek
Fotogalerie

Naopak Brno na postup do semifinále čeká od roku 2019, v minulé sezoně vypadlo v předkole s Libercem.

Šestá čtvrtfinálová bitva byla nejbohatší na góly a po vyrovnaném průběhu ji v čase 76:22 rozhodl někdejší brněnský hráč Peter Mueller.

Vítkovice se v semifinále utkají s Hradcem Králové v případě, že Třinec vyřadí Spartu. Pokud se podaří Pražanům sérii s Oceláři otočit a postoupí, pak bude jejich soupeřem právě Sparta. V obou případech začnou Vítkovice sérii doma 4. dubna.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Roberts Bukarts a brankář Aleš Stezka z Vítkovic v akci.

V šestém duelu přinesla vzruch do opatrného úvodu 7. minuta. Střelu Gewieseho od modré chytil Furch, ale puk mu po ataku Bukartse vypadl a vítkovické křídlo jej zasunulo do sítě. Brňané neuspěli s trenérskou výzvou, gól byl uznán a domácí tým musel na dvě minuty do čtyř. V početní nevýhodě Kometu zachránila od druhého gólu tyč po Dejově střele.

Domácí se těžko dostávali před ostravskou branku, výjimkou byla 17. minuta, kdy se před Stezku proháčkoval obránce Ščotka. Fauloval jej Mikuš, sudí nařídili trestné střílení, které ale nejproduktivnější brněnský hráč v sezoně Petr Holík neproměnil.

Video se dostalo do akce i v úvodu druhé třetiny. Flek se ocitl sám před Stezkou, udělal mu blafák a vystřelil, ale vítkovický gólman bruslí posunul branku, puk prošel přes brankovou čáru a sudí po prozkoumání situace uznali technický gól.

Kometu vyrovnání nakoplo a během 90 sekund otočila skóre. Rychlý výpad potáhl po pravé straně Horký, našel před Stezkou volného Okála, který zasunul puk pod betonem do sítě.

Vyrovnání měl na holi Mueller, navýšení náskoku Strömberg. Skóre se ale změnilo až v poslední minutě druhé třetiny, kdy ideální pas Stehlíka využil v druhý gól v utkání do odkryté branky Roberts Bukarts.

Vítkovičtí si elán přenesli do třetí třetiny. Hned ve 42. minutě zúročili tlak, střelou z mezikruží se prosadil Stehlík a dal první gól v kariéře v play off. Kometa musela odvracet konec sezony a k vyrovnání došla poměrně brzy, poté co Kundrátek bombou zaznamenal teprve druhý přesilovkový gól v celé sérii.

Oba týmy si byly vědomy, že každá další chyba může mít zásadní vliv na konečný výsledek. Důsledná obrana byla prioritou, ale snaha prosadit se neutuchala ani na jedné straně. V 53. minutě měl na holi gól Flek, ale Stezka jeho ránu zlikvidoval. Brno tím odstartovalo závěrečný nápor, ale muselo se mít na pozoru zvláště při střele Muellera. Duel šel ale do prodloužení.

V něm se šance střídaly na obou stranách, za hosty mohli skórovat Krieger a Mueller, za domácí Zbořil či Pospíšil. Obě obrany ustály po jednom oslabení, Brno to další už ne. Krátce po vyloučení Holíka prostřelil vše, co stálo v cestě, jeho někdejší spoluhráč Peter Mueller a odšpuntoval ostravskou euforii.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 6. zápas:
HC Kometa Brno - HC Vítkovice Ridera 3:4 v prodl. (0:1, 2:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 22. Flek (Koblížek), 24. Okál (Horký, Ščotka), 44. Kundrátek (A. Zbořil, Strömberg) - 7. Roberts Bukarts, 40. Roberts Bukarts (J. Stehlík, Mueller), 42. J. Stehlík (Kotala, M. .Kalus), 77. Mueller (Raskob). Rozhodčí: Hejduk, Kika - Lederer, Rožánek. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 7 700 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4
Brno: D. Furch - Kundrátek, Ďaloga, Ščotka, Kučeřík, Hrbas, Gulaši - Horký, Holík, Okál - K. Pospíšil, Kollár, Flek - Koblížek, Strömberg, J. Ondráček - A. Zbořil, Zembol, Zaťovič. Trenér: P. Martinec.
Vítkovice: Stezka - Grman, Mikuš, Raskob, Koch, J. Stehlík, Gewiese - Mueller, Krieger, Roberts Bukarts - Lakatoš, Dej, L. Krenželok - M. Kalus, Kotala, Jarůšek - Lednický, Chlán, Fridrich - Lindberg. Trenér: Holaň.

Reklama