Hlavní obsah

Vítkovice - Sparta 3:4Nezastavitelní Pražané zkazili Vítkovicím slavnostní večer

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Kaše 0 : 1
29. Mueller 1 : 1
31. Krieger 2 : 1
33. Buchtele 2 : 2
36. Jarůšek 3 : 2
48. Kempný 3 : 3
51. Horák 3 : 4
Záznam online reportáže

Hokejisté Vítkovic v souboji druhého s třetím celkem extraligy podlehli ve 44. kole Spartě 3:4. Domácí po třech brankách v druhé třetině vedli 3:2, ale Pražané v třetím dějství obrátili stav góly Michala Kempného a Romana Horáka v přesilových hrách. Sparta podesáté v řadě bodovala a dotáhla se už na dva body ke svému ostravskému soupeři, který naopak prohrál poslední čtyři zápasy na domácím ledě.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva brankář Sparty Jakub Kovář, Marek Kalus z Vítkovic, Adam Polášek ze Sparty.

Článek

Dvacetiminutovou předehru šlágru kola obstarala vzpomínka na třicet let staré finále obou soupeřů a slavnostní uvedení dresu Vladimíra Vůjtka staršího pod strop arény. Také nástupní pětiminutovka byla pod taktovkou domácích, hrajících v retro dresech ze sezony 1992/93. Jejím vrcholem byla tyčka, kterou trefil tečí z prostoru před brankou Fridrich.

Do vedení ale šla Sparta, která vytaženým forčekinkem získala puk v útočném pásmu a pak se Kaše nenápadnou bekhendovou střelou z úhlu trefil mezi Stezkovu ruku a tělo.

Druhá část však přinesla zvrat ve vývoji. Hosté také zazmatkovali v rozehrávce ve středním pásmu, domácí hráči se dostali do přečíslení a Mueller po Bukartsově přihrávce srovnal. Sparta šla záhy do oslabení a v něm Muller ideálně narazil kotouč Kriegerovi, jehož dělovka bez přípravy skončila v 31. minutě pod horní tyčkou. Oba Američané v ostravském dresu zapsali šestnácté trefy v sezoně.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva Martin Jandus ze Sparty, Richard Jarůšek z Vítkovic, brankář Sparty Jakub Kovář, David Němeček ze Sparty

Z velké euforie ale Vítkovice vyvedl v dalším oslabení Buchtele, který v 33. minutě po rychlé souhře s Horákem zakončil bleskový kontr Sparty. Vítkovice ale ve druhé části udávaly tempo, což v 36. minutě gólově potvrdil Jarůšek. Čerstvá posila z rakouského Vorarlbergu skórovala hned ve svém prvním utkání švihem, který proletěl skrumáží před bránou až za Kovářova záda.

Sparta ale v závěru dokázala skóre otočit. A rozhodly přesilovky. Nejprve prošlo do sítě Kempného nahození od modré čáry a pro sparťanského beka to byla první trefa v extralize téměř po osmi letech. Chvíli nato se Lakatoš ve středním pásmu bez rukavic pustil do Němečka, sudí ho vykázali na pět minut a do konce utkání a v dlouhé početní výhodě jedna kombinace hostům vyšla: Tomáškovu pobídku uklidil z voleje do sítě Horák.

Ostravané v závěru zvýraznili přesilovku pět na čtyři odvoláním gólmana, ale soupeř je do šance už nepustil.

44. kolo hokejové extraligy:
HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha 3:4 (0:1, 3:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 29. Mueller (Roberts Bukarts, Krieger), 31. Krieger (Mueller, Raskob), 36. Jarůšek (Grman, Linberg) - 6. D. Kaše (Konečný, G. Thorell), 33. Buchtele (R. Horák, Mikliš), 48. Kempný (Sobotka), 51. R. Horák (Tomášek, D. Kaše). Rozhodčí: Stano (SR), Šindel - Komárek, J. Svoboda. Vyloučení: 4:3, navíc Lakatoš (Vítkovice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 9693.
Vítkovice: Stezka - Raskob, Mikuš, Grman, Koch, Gewiese, L. Kovář, Prčík - Roberts Bukarts, Krieger, Mueller - Jarůšek, Lindberg, Lakatoš - Kotala, Dej, M. Kalus - L. Krenželok, Chlán, Fridrich. Trenér: Holaň.
Sparta: Jakub Kovář - Němeček, M. Jandus, Mikliš, Kempný, Moravčík, Polášek - Tomášek, R. Horák, P. Kousal - Buchtele, D. Vitouch, Vahkonen - Řepík, Sobotka, M. Forman - D. Kaše, G. Thorell, Konečný. Trenéři: Hořava a Wallson.

Reklama

Související témata: