Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 1:2Langhamer přiváděl Švýcary k šílenství, k celkovému prvenství stačí Čechům bod proti Švédům

Aktualizováno

K ideálu měl výkon hodně daleko, zejména ve druhé třetině čelili ve Fribourgu drtivému tlaku domácích, přesto čeští hokejisté díky gólům ze třetí třetiny porazili Švýcary 2:1 a i po druhém zápase zůstávají na druhém podniku seriálu Euro Hockey Tour bodově stoprocentní. Hlavně díky brankáři Langhamerovi, jenž si připsal 45 úspěšných zákroků a střelce Helvétského kříže někdy přiváděl až k šílenství. K celkovému triumfu na Švýcarských hrách stačí národnímu týmu získat v neděli proti Švédsku (od 16:30) jediný bod.

Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, ČTK/AP

Urputný boj před švýcarskou brankou, uprostřed Jiří Smejkal

Článek

Proti Švýcarům ukázal kouč Kari Jalonen i na útočníky Adama Najmana s Danielem Voženílkem, kteří tak okusili premiéru v národním týmu, a oba nebyli hned v první třetině daleko ke skórování. Už v úvodní minutě málem uspěl 21letý liberecký útočník, jenž zaujal místo v prvním útoku místo Chlapíka, který si ještě v Helsinkách poranil kotník při výstupu z autobusu.

„Zkusil jsem to, gólmanovi puk vypadl z lapačky. Před zápasem jsem byl nervózní, ale pomohlo mi první střídání, během nějž to ze mě všechno spadlo," vyprávěl pro ČT Najman, vnuk legendárního kouče Josefa Augusty. Třinecký Voženílek pak zase v šesté minutě neuspěl sám před brankářem Hughesem s bekhendovým zakončením.

Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, ČTK/AP

Jiří Černoch se snaží prosadit před švýcarskou brankou.

Ve druhé třetině bylo rušno jen před českou brankou, v níž oproti čtvrtečnímu duelu s Finskem stál místo Hrubce Marek Langhamer. Gólman Ilvesu Tampere se vyznamenal nejprve při nebezpečné dorážce Riata, při vyloučení obránce Zábranského, jenž se k týmu připojil až ve čtvrtek kvůli nemoci Pýchy se Skleničkou, pak Langhamer báječně zlikvidoval i tutovku Moye.

Češi si však o gól koledovali, všude byli později, neboť za domácími zaostávali hlavně v pohybu. Dál se tak musely spoléhat na Langhamerova kouzla, jenž si nejlepší zákrok schoval na 34. minuty, kdy vychytal sólový únik Scherweye.

O obrovské pasivitě Čechů svědčí i jejich jediná (!) střela na branku ve druhé třetině (stejně jako ve čtvrtek proti Finsku!), zatímco výběr Helvétského kříže jich vyslal hned sedmnáct...

Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, ČTK/AP

Martin Jandus (vlevo) se snaží zastavit Švýcara Tristana Scherweyho.

A přestože i ve třetím dějství, byli Švýcaři aktivnější, dlouhé čekání na gól ukončili v 50. minutě Češi. Konkrétně obránce Košťálek, který tak napravil svou fatální minelu v rozehrávce v prodloužení posledního vzájemného zápasu v listopadu v Turku, a teď dělovkou otevřel skóre.

Národní tým tento moment uklidnil a za necelých pět minut si navíc po Němečkově střele našel puk odražený od zadního mantinelu Smejkal a z ostrého úhlu překonal Hughese.

Více než pět minut před koncem třetího dějství odvolali Švýcaři brankáře, soupeře na několik desítek vteřin uzavřeli v obranném pásmu a Corvi v čase 56:12 snížil znovu na rozdíl jediné branky.

I dvě minuty před třetí sirénou riskli domácí hru se šesti bruslaři, vyrovnání se ale nedočkali.

Švýcarské hokejové hry ve Fribourgu
Švýcarsko - Česko 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 57. Corvi (Haas, Le Coultre) - 50. Košťálek (Flek), 55. Smejkal (Němeček, Kodýtek). Rozhodčí: Salonen, Kova (oba Fin.) - Altmann, Wolf (oba Švýc.). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 3578.
Švýcarsko: C. Hughes - Fora, Alatalo, Egli, Marti, Loeffel, Le Coultre - Riat, Corvi, Herzog - Moy, Haas, Andrighetto - Mottet, Ch. Bertschy, Scherwey - Rod, Thürkauf, Riedi. Trenér: Patrick Fischer.
Česko: Langhamer - Košťálek, T. Dvořák, Zámorský, Kučeřík, M. Jandus, Němeček, Zábranský ml. - A. Najman, M. Špaček, Tomášek - M. Stránský, T. Zohorna, Radil - Fridrich, Kodýtek, Smejkal - D. Voženílek, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Tabulka turnaje
1.Česko220005:36
2.Švédsko202007:54
3.Finsko200115:71
4.Švýcarsko200113:51
Tabulka EHT
1.Česko5301113:1210
2.Švédsko5130115:129
3.Švýcarsko5022111:126
4.Finsko5102213:165

Reklama