Hlavní obsah

Švédsko - Švýcarsko 3:2 PPŠvédové na úvod Švýcarských her udolali domácí tým v prodloužení

Hokejisté Švédska porazili v úvodním vystoupení na Švýcarských hrách, které jsou nově součástí série Euro Hockey Tour, ve Fribourgu domácí tým 3:2 v prodloužení. Švýcaři v základní hrací době dvakrát odpověděli na vedoucí gól Seveřanů, v čase 63:05 ale rozhodl Marcus Sörensen. Švédové vedou průběžnou tabulku celého seriálu díky lepšímu skóre před Čechy. Švýcaři budou v sobotu dalším soupeřem národního týmu, který dnes zdolal Finsko 3:2.

Foto: Salvatore Di Nolfi, ČTK/AP

Švýcarský brankář Ludovic Waeber inkasuje v utkání se Švédskem první gól, vlevo útočník Oscar Eklind.

Článek

První třetina byla oboustranně hodně opatrná a tomu také odpovídalo bezbrankové skóre na jejím konci. Švédy mohl poslat do vedení Tömmernes, jenže neuspěl.

Ve druhém dějství už začaly padat góly. Ve 28. minutě poslal tým Tre kronor do vedení Jacob de la Rose, když zacílil přesně k tyči ranou bez přípravy z prostoru mezi kruhy, kde ho našel Dahlbeck. Po faulu Wallmarka před polovinou základní doby hráli Švýcaři vůbec první přesilovku zápasu, šance na vyrovnání měli Loeffel či Fuchs, gólman Högberg však zachránil Švédy od pohromy.

Ale pouze dočasně. Ve 34. minutě totiž zakončil povedenou akci gólovou střelou z kruhu Riat. Ve 38. minutě však domácí celek chyboval v rozehrávce a Olofsson vrátil vedení na stranu švédského výběru. Ještě 37 sekund před druhou přestávkou mohli Švédové odskočit na rozdíl dvou branek, neboť Loeffel fauloval unikajícího Kovacse, ten však nařízené trestné střílení neproměnil.

V 50. minutě si Švýcaři zahráli podruhé v duelu početní výhodu, ale bez úspěchu. S blížícím se závěrem tak byli nuceni sáhnout ke hře bez gólmana. A risk se jim vyplatil - jen 44 sekund před koncem se Kukan postaral o to, že i čtvrté vystoupení Švýcarů v sezoně po třech zápasech na turnaji Karjala skončilo po 60 minutách opět shodným výsledkem 2:2.

Výhru však nakonec přece jen slavili Švédové. V prodloužení se do přečíslení dvou na jednoho dostali Jacob de la Rose se Sörensenem, který ranou bez přípravy překonal Waebera.

Švýcarské hokejové hry, součást Euro Hockey Tour (Fribourg):
Švédsko - Švýcarsko 3:2 v prodl. (0:0, 2:1, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 28. J. de la Rose (Dahlbeck, Sörensen), 38. J. Olofsson, 64. Sörensen (J. de la Rose) - 34. Riat, 60. Kukan (Bertschy). Rozhodčí: Salonen, Kova (oba Fin.) - Cattaneo, Fuchs (oba Švýc.). Vyloučení: 2:0. Bez využití. Diváci: 3245.
Švédsko: Högberg - C. Andersson, Tömmernes, Heed, Fantenberg, Nygren, Dahlbeck, Ekestahl Jonsson - J. Olofsson, Wallmark, Emil Pettersson - Kovacs, Lindberg, Eklind - Ejdsell, J. de la Rose, Sörensen - Rask, D. Rasmussen, Lundberg - Heineman. Trenér: Sam Hallam.
Švýcarsko: Waeber - Kukan, Marti, Fora, Frick, Loeffel, Le Coultre - Mottet, Bertschy, Scherwey - Moy, Andrighetto, Miranda - Riat, Fuchs, Riedi - Praplan, Thürkauf, Rod. Trenér: Patrick Fischer.
Tabulka EHT:
1.Švédsko4120111:97
2.Česko4201111:117
3.Švýcarsko4022010:106
4.Finsko4101210:124

Reklama