Hlavní obsah

Francie - Maroko 2:0SESTŘIH: Francouzi přemohli africké rekordmany a znovu jsou ve finále. Od obhajoby je dělí Messi

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Hernandez 1 : 0
79. Kolo Muani 2 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Francie v druhém semifinále na mistrovství světa v Kataru porazili Maroko 2:0 a podruhé za sebou si zahrají o zlato. Obhájce titulu poslal už v páté minutě do vedení obránce Théo Hernandez a v 79. minutě přidal pojistku premiérovým reprezentačním gólem střídající Randal Kolo Muani. Francie v nedělním finále vyzve Argentinu a může se stát prvním týmem od roku 1962, který na světovém šampionátu obhájí titul. Čeká se velký souboj Mbappé - Messi. Africké překvapení šampionátu o den dříve nastoupí k boji o bronz s Chorvatskem.

Sestřih semifinále MS: Francie - MarokoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Výběr země galského kohouta si na MS zahraje o zlato počtvrté v historii. V letech 1998 a 2018 Francouzi uspěli, naopak před 16 lety skončili druzí. Svěřenci trenéra Didiera Deschampse jako první od roku 2002 postoupili do finále na dvou po sobě jdoucích světových šampionátech, Brazílie si tehdy zahrála o zlato dokonce potřetí za sebou.

Maročané utrpěli premiérovou porážku na turnaji v Kataru a nestali se historicky prvním týmem mimo Evropu a Jižní Ameriku, který by se dostal do finále. I účastí v semifinále ale vytvořili africký rekord.

Oba týmy nastoupily s dvěma změnami oproti čtvrtfinále. Ve francouzské zahajovací jedenáctce nahradil nemocného Rabiota Fofana a na stoperu hrál Konaté místo Upamecana. Gólman Lloris si připsal 19. start na mistrovství světa a vyrovnal brankářského rekordmana Němce Neuera.

Théo Hernandez dal první gól semifinále MS Francie - MarokoVideo: Česká televize

Maročané poprvé na turnaji vyrukovali v rozestavení s třemi stopery. Po zdravotních problémech se vrátil do sestavy Mazráví, nechyběl ani kapitán Saís, naopak další střední obránce Adžuird si těsně před utkáním obnovil zranění, kvůli němuž chyběl ve čtvrtfinále proti Portugalsku.

Svěřenci kouče Valída Radžradžuího měli v hledišti výraznou převahu a při soupeřově hymně diváci nesportovně pískali. Francouzi se ale nenechali rozhodit a na stadionu v Chúru, kde ve čtvrtfinále porazili Anglii, rychle udeřili. V páté minutě stoper Varane vysunul Griezmanna, který přihrávkou pod sebe našel Mbappého a po jeho zblokovaném pokusu na zadní tyči v akrobatické pozici sklepl Hernandez vysoký míč o zem do sítě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS Argentina - ChorvatskoVideo: Česká televize

Levý bek, který v úvodu šampionátu zaujal v základní sestavě místo po zraněném bratrovi Lucasi, zaznamenal druhý reprezentační gól a první na turnaji v Kataru po dvou asistencích. V čase čtyři minuty a 39 sekund šlo o nejrychlejší branku v semifinále světového šampionátu od roku 1958.

Maročané poprvé na probíhajícím mistrovství prohrávali a premiérově inkasovali od soupeře; jediný předchozí obdržený gól si připsali po trefě do vlastní sítě. První africký semifinalista mistrovství světa se ale nezalekl a v 11. minutě mohl odpovědět, Únahího pokus ale vyrazil Lloris.

V 17. minutě měl favorit blízko k pojišťující brance. Giroud ale po brejku trefil jen tyč a coby nejlepší střelec francouzské reprezentační historie svůj pátý gól na turnaji nedal. Chvíli nato musel zřejmě kvůli obnovenému zranění střídat Saís a Maročané přešli na systém se čtyřmi obránci.

Foto: Lee Smith, Reuters

Francouz Randal Kolo Muani dává gól proti Maroku.

Další velkou možnost zahodili Francouzi v 36. minutě. Mbappé v těžké pozici nepřidal šestou branku na šampionátu, kterou by se v čele tabulky kanonýrů osamostatnil před Argentincem Messim, a dorážející Giroud z dobré pozici minul. Ve 44. minutě se na opačné straně po rohu položil do balonu stoper Jamík a "nůžkami" z pozice za penaltou trefil tyč.

Problémy Maročanů v obraně pokračovaly. Do druhého dějství už nenastoupil Mazráví, kterého nahradil Attíat-Allá. Francie na světovém šampionátu v předchozích 25 zápasech, v nichž vedla po poločase, nikdy neprohrála a vynikající bilanci potvrdila.

Maročané sice na rozdíl od předchozích duelů překvapivě více drželi míč a tlačili se za vyrovnáním, ale v koncovce jim vždy scházel krok. Francouzi se několikrát ubránili s vypětím sil a s blížícím se závěrem začali více kontrolovat hru.

V 71. minutě ještě Thuram hlavičkou minul, ale o osm minut později už přidal favorit pojistku. Další zblokovanou střelu od Mbappého doklepl zblízka do odkryté branky Kolo Muani. Útočník Frankfurtu skóroval po 44 sekundách pobytu na trávníku a postaral se o třetí nejrychlejší gól střídajícího hráče v historii mistrovství světa. Maročanům nebylo souzeno ani snížení, v závěru nastavení zasáhl těsně před čarou bránící Koundé.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - semifinále (Chúr):
Francie - Maroko 2:0 (1:0)
Branky: 5. T. Hernandez, 79. Kolo Muani. Rozhodčí: Ramos - Morín, Hernández (všichni Mex.) - Fischer (video, Kan.). ŽK: Búfál (Maroko). Diváci: 68 294.
Francie: Lloris - Koundé, Varane, Konaté, T. Hernandez - Tchouaméni - Griezmann, Fofana - Dembélé (78. Kolo Muani), Giroud (65. Thuram), Mbappé. Trenér: Deschamps.
Maroko: Bunú - Darí, Saís (21. Amallá, 78. Azzalzúlí), Jamík - Hakimí, Amrabat, Únahí, Mazráví (46. Attíat-Allá) - Zijach, Búfál (66. Abuchlál) - Nasírí (66. Hamdallá). Trenér: Radžradžuí.
Pořadí střelců mistrovství světa ve fotbale v Kataru:
5 - Mbappé (Francie), Messi,
4 - Álvarez (oba Argentina), Giroud (Francie),
3 - Rashford, Saka (oba Anglie), Valencia (Ekvádor), Gakpo (Nizozemsko), Richarlison (Brazílie), G. Ramos (Portugalsko), Morata (Španělsko).
Brankáři s čistým kontem:
3 - Pickford (Anglie), Bunú (Maroko), E. Martínez (Argentina),
2 - Szczesny (Polsko), Alisson (Brazílie), Noppert (Nizozemsko), Turner (USA), Ryan (Austrálie), Dahmán (Tunisko), Rochet (Uruguay), Livakovič (Chorvatsko), Simón (Španělsko), Courtois (Belgie),
1 - Kadžuí (Maroko), Galíndez (Ekvádor), Schmeichel (Dánsko), Ochoa (Mexiko), Sommer (Švýcarsko), Kim Sung-kju (Korea), H. Hosejní (Írán), Navas (Kostarika), Costa (Portugalsko), Epassy (Kamerun), Lloris (Francie).

Reklama

Pavouk - Vyřazovací část MS ve fotbale 2022

  • Osmifinále

  • 03.12.22      16 : 00
    Nizozemsko Nizozemsko Spojené státy USA
    3 : 1
  • 03.12.22      20 : 00
    Argentina Argentina Austrálie Austrálie
    2 : 1
  • 05.12.22      16 : 00
    Japonsko Japonsko Chorvatsko Chorvatsko
    1 : 1
    1 : 3 na penalty
  • 05.12.22      20 : 00
    Brazílie Brazílie Korejská republika Korejská rep.
    4 : 1
  • 04.12.22      16 : 00
    Francie Francie Polsko Polsko
    3 : 1
  • 04.12.22      20 : 00
    Anglie Anglie Senegal Senegal
    3 : 0
  • 06.12.22      16 : 00
    Maroko Maroko Španělsko Španělsko
    0 : 0
    3 : 0 na penalty
  • 06.12.22      20 : 00
    Portugalsko Portugalsko Švýcarsko Švýcarsko
    6 : 1
  • Čtvrtfinále

  • 09.12.22      20 : 00
    Nizozemsko Nizozemsko Argentina Argentina
    2 : 2
    3 : 4 na penalty
  • 09.12.22      16 : 00
    Chorvatsko Chorvatsko Brazílie Brazílie
    1 : 1
    4 : 2 na penalty
  • 10.12.22      20 : 00
    Francie Francie Anglie Anglie
    2 : 1
  • 10.12.22      16 : 00
    Maroko Maroko Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • Semifinále

  • 13.12.22      20 : 00
    Argentina Argentina Chorvatsko Chorvatsko
    3 : 0
  • 14.12.22      20 : 00
    Francie Francie Maroko Maroko
    2 : 0
  • Finále

  • 18.12.22      16 : 00
    Argentina Argentina Francie Francie
    3 : 3
    4 : 2 pen.
  • 17.12.22      16 : 00 O 3. místo
    Chorvatsko Chorvatsko Maroko Maroko
    2 : 1