Hlavní obsah

Dánsko - Tunisko 0:0SESTŘIH: Zápas Dánska s Tuniskem přinesl první bezbrankovou remízu

Úvodní zápas skupiny D na fotbalovém mistrovství světa v Kataru mezi Dánskem a Tuniskem přinesl první bezbrankovou remízu na šampionátu. V utkání chudém na šance měli blíž k vítězství Dánové, dvacet minut před koncem je na cestě ke třem bodům zastavila tyč.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih z utkání MS Dánsko - TuniskoVideo: Česká televize

 
Článek

Tunisané ještě nikdy na mistrovství světa neporazili evropský tým. Na minulém šampionátu ale v úvodním utkání v Rusku potrápili Anglii a prohráli až gólem z poslední minuty a také dnes byli Dánům v Dauhá více než rovnocenným soupeřem.

Seveřané se v sobotu utkají s obhájci titulu z Francie, kterou letos už dvakrát porazili v Lize národů, Tunisko ve stejný den narazí na Austrálii.

Oba týmy potvrzovaly, že jejich hlavní zbraní je pevná obrana. Dánové v boji o postup do Kataru dostali v deseti zápasech jen tři góly, nejméně z celé evropské kvalifikace. Tunisané z letošních devíti utkání vyšli osmkrát bez inkasované branky, jen od Brazílie schytali pětibrankový debakl.

Za prvních dvacet minut viděli diváci jedinou střelu, vyslal ji Tunisan Drádžir. Jeho spoluhráč Džabálí ve 22. minutě po úniku z poloviny hřiště dokonce dostal míč do sítě, ale přihrávku přebíral v ofsajdu. Útočník, který hraje dánskou ligu v Odense, měl ještě do přestávky další šanci, ale brankář Schmeichel jeho pokus o přehození vystihl.

Tunisané tak měli vedle výrazné převahy v hledišti mírně navrch i na hřišti. Na dánském účtu přibývaly jen rohové kopy, ojedinělé střelecké pokusy byly pro brankáře Dahmána snadnou kořistí. A když se Mähle v 55. minutě trefil, gól neplatil pro předchozí ofsajd.

Na poslední půlhodinu poslal dánský trenér Hjulmand na trávník dva čerstvé útočníky a semifinalista mistrovství Evropy začal zvyšovat tlak. Eriksen, který převzal od střídajícího Kjaera kapitánskou pásku, prověřil gólmana střelou z dálky a vzápětí jeden z nových hráčů na hřišti Cornelius hlavičkou mířil do tyče. Nebezpečně vystřelil i další náhradník Lindström.

Afričané se marně dožadovali penalty za Andersenovu ruku. V nastaveném čase se stejná situace opakovala na druhé straně a ani tentokrát mexický rozhodčí Ramos po konzultaci s videem pokutový kop nenařídil. Tunisané tak získali bod na úkor velkého favorita a po výhře Saúdské Arábie nad Argentinou se postarali o další překvapivý výsledek.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - skupina D (Dauhá, Education City):
Dánsko - Tunisko 0:0
Rozhodčí: Ramos - Morín, Hernández - Guerrero (video, všichni Mex.). ŽK: Kristensen, Jensen - Chanísí. Diváci: 42.925.
Dánsko: Schmeichel - Andersen, Kjaer (65. Jensen), Christensen - Kristensen, Delaney (45.+1 Damsgaard), Eriksen, Höjbjerg, Mähle - Skov Olsen (65. Lindström), Dolberg (65. Cornelius). Trenér: Hjulmand.
Tunisko: Dahmán - Talbí, Maríá, Bronn - Drádžir (88. Káčrida), Schirí, Laidúní (88. Sasí), Abdí - Slimaní (67. Slití), Msakní (80. Madžbrí) - Džabálí (80. Chanísí). Trenér: Kadrí.

Reklama