Hlavní obsah

Finsko - Česko 2:5Cenný skalp mistrů světa! Češi na Karjale překvapili domácí Finy

Aktualizováno

První výhra v sezoně. Čeští hokejisté v Turku v rámci turnaje Karjala porazili v sobotu Finsko 5:2 a po úvodní porážce se Švédskem zapsali premiérové body do tabulky Euro Hockey Tour. Výběr Suomi měl sice výraznou střeleckou převahu 28:19, ale národní tým proměňoval své šance a mohl se opřít o výkon gólmana Romana Willa. Ten si zapsal čtvrté vítězství při svém čtvrtém startu proti Finům. Česko v neděli úvodní turnaj sezony uzavře od 11:30 duelem se Švýcarskem. V případě tříbodové výhry a nulového zisku Švédů ještě může pomýšlet na celkové vítězství.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Puk ve finské síti, vlevo úspěšný střelec Radan Lenc.

Článek

Oproti čtvrtečnímu utkání v Českých Budějovicích vystřídal Marka Langhamera v brance 30letý pardubický gólman Roman Will, debut v reprezentaci prožilo sparťanské duo David Vitouch a Martin Jandus. Mimo sestavu tentokrát zůstali obránci Mozík se Ščotkou a útočníci Horký, Kousal a Poulíček.

V první části měli více ze hry úřadující mistři světa a olympijští vítězové. Hned ve 2. minutě Will hasil nebezpečnou situaci na brankovišti a skvělým přesunem zachránil hosty od inkasování. Češi se převážně bránili, ale z jednoduché akce udeřili. Vyhození Zábranského po mantinelu propadlo na Patrika Zdráhala, který rázem táhl přečíslení dvou na jednoho. Protlačil přihrávku na osamoceného Jiřího Smejkala a ten zakončil přesně nad beton Westerholma.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Zleva Radan Lenc, Michael Špaček a Petr Kodýtek oslavují vstřelený gól Finsku.

V Turku však bylo brzy srovnáno. Jerry Turkulainen měl v přesilové hře hodně prostoru na pravém kruhu a zápěstím vypálil pod horní tyčku. Národní tým poté přežil další oslabení a do šaten odcházel s přijatelným výsledkem 1:1.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Brankář Roman Will byl jedním ze strůjců úspěchu českého týmu v utkání s Finskem.

Také do druhé třetiny vstoupil lépe výběr Suomi. Melartova dělovka z pravé strany ale rozezvučela jen břevno a domácí posléze nevyužili druhou přesilovku v řadě. To Čechy nastartovalo. Zlepšili pohyb, vyhrávali osobní souboje, více se tlačili do střelby a v početní výhodě si vzali vedení zpět. Po Špačkově přihrávce se před branku vytočil Radan Lenc a našel prostor mezi betony finského gólmana.

Několik minut byli čeští reprezentanti aktivnější a z tlaku dokázali vytěžit třetí gól. Tomáš Dvořák dostal nabito na modrou čáru, napřáhl a vyslal jedovku k pravé tyči. Westerholm neviděl i kvůli cloně Košťálka, který coby obránce stál netradičně před brankou. Pardubická spolupráce tak 27letému Dvořákovi přinesla první gól v národním týmu a vedení 3:1.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Jiří Smejkal (uprostřed) oslavuje s Petrem Kodýtkem (vlevo) a Patrik Zdráhalem gól vstřelený Finsku.

Domácí nechtěli schytat druhou porážku na turnaji a zejména v přesilovce těsně před druhou sirénou několikrát zahrozili, výborně chytající Will ale udržel dvoubrankové vedení. To dokázali čeští hokejisté v poslední části ještě navýšit. Finsko sice tlačilo, ale do šancí se kvůli dobré poziční hře hostů nedostalo. Naopak z brejku udeřil Michael Špaček. Ten unikl obraně, položil si gólmana a bekhendem zakončil pod horní tyčku.

Finskou naději v 52. minutě ještě vykřesal přesilovkovou ranou Juuso Antonen, ale o 21 sekund později si znovu vzala slovo první česká formace. Chlapík při rychlé akci poslal puk za sebe mezi kruhy na Radana Lence, jenž druhou trefou v zápase pojistil vedení na 5:2.

Chvíle hrůzy poté prožil domácí Merela, který se dostal do karambolu s Ondřejem Beránkem, jehož brusle mu zřejmě pořezala ruku. Zkrvavený finský forvard tak rychle sprintoval do kabin. Závěrečné minuty už národní tým kontroloval. Držel kotouč převážně v útočném pásmu a nepustil soupeře k tlaku.

Euro Hockey Tour - Turnaj Karjala (Turku, Finsko)
Finsko - Česko 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 11. Turkulainen (M. Lehtonen, Karjalainen), 52. Antonen (Saarijärvi, Lehterä) - 8. Smejkal (P. Zdráhal, L. Zábranský ml.), 28. Lenc (M. Špaček, Kodýtek), 35. T. Dvořák (Košťálek, H. Zohorna), 48. M. Špaček (Lenc, Chlapík), 52. Lenc (Chlapík, M. Špaček). Rozhodčí: Harnebring, Magnusson (oba Švéd.) - Nikulainen, Thomann (oba Fin.). Vyloučení: 2:5. Využití: 2:1. Diváci: 8168.
Finsko: Westerholm - Saarijärvi, Melart, Riikola, M. Lehtonen, Seppälä, Vittasmäki, Friman, Kivistö - Merelä, Lehterä, Innala - Karjalainen, Suomela, Pyyhtiä - Turkulainen, Räsänen, Liukas - Antonen, Lammikko, Turunen. Trenér: Jukka Jalonen.
Česko: Will - Košťálek, T. Dvořák, Kundrátek, Mašín, L. Zábranský ml., Sklenička, M. Jandus, Němeček - Chlapík, M. Špaček, Lenc - H. Zohorna, Holík, Červenka - P. Zdráhal, Kodýtek, Smejkal - Zachar, D. Vitouch, O. Beránek. Trenér: Kari Jalonen.
Švédsko - Švýcarsko 3:2 po prodl.
Branky a nahrávky: 7. Petersson (Lindholm, Folin), 48. Dahlen (Sellgren, Johansson), 62. Dahlen (Petersson, Persson) - 35. Riat (Moy, Alatalo), 54. Geering (Hofmann)

Reklama