Hlavní obsah

Sivasspor - Slavia 1:1Slavia měla výhru na dosah! Provod ale v závěru neproměnil penaltu

Aktualizováno

To byl nervák. Fotbalisté Slavie nevykročili do základní skupiny Konferenční ligy na půdě Sivassporu přesvědčivě. S tureckým sokem remizovali 1:1. Plichtu ale mohli v nastaveném čase změnit, Lukáš Provod však neproměnil penaltu.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Slávista Tomáš Holeš (vlevo) v hlavičkovém souboji s Kaderem Keitou ze Sivassporu.

Článek
Fotogalerie

Sivas (od našeho zpravodaje) - Sešívaní se nesmažili v bouřlivé turecké atmosféře, větším protivníkem pro ně byl hrbolatý trávník, který ztěžoval kombinaci, než kulisa na jen málo zaplněném stadionu. Nepříjemnost představovala ještě rozšířená marodka, na ni přibyl nemocný bek David Jurásek.

Český vicemistr ovšem prožil dokonalý vstup do utkání. Aktivní presink se vyplatil Peteru Olayinkovi, jenž ve 4. minutě obral o míč váhajícího obránce Aarona Appindangoye, dostal se do palebné pozice a tvrdou ranou prostřelil brankáře Aliho Vurala.

Jenže klid a jistota sešívaných se postupně vytrácely, byť Olayinka hlavičkoval ve 23. minutě o kousek vedle branky Sivassporu. Domácí ožívali a po zbytečné ztrátě červenobílých při útočném výpadu v 27. minutě vyrovnali. Dia Saba po precizně provedeném brejku procpal míč za gólmana Aleše Mandouse.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Slávista Moses Usor (vlevo) v souboji o míč s Clintonem Njiem ze Sivassporu.

Tvrdý faul Kadera Keity na Ibrahima Traorého potrestal chorvatský sudí Fran Jovič pouze žlutou kartou. V 32. minutě podezřele zasáhl ve skluzu v pokutovém území Lukáš Masopust, ale penalta se nepískala. Hrálo se poměrně hekticky a otevřeně, což Slavii nevyhovovalo.

O poločase její trenér Jindřich Trpišovský razantně sáhl do sestavy, vyměnil tři hráče, na hřiště přišli Provod, Ewerton a Christ Tiéhi. Červenobílí začali druhou půli dominantně, velkou příležitost měl Ewerton, který v 61. minutě hlavičkoval těsně vedle.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Slávista Taras Kačaraba (vlevo) v souboji s Mustafou Yatabarém ze Sivassporu.

Domácí však s přibývajícím časem cítili šanci na první výhru v sezoně, podnikali nebezpečné výpady a skóre se mohlo přehoupnout na kteroukoliv stranu. Slávisté v úplném závěru vystupňovali tlak, jeden velmi nadějný brejk nedotáhli, Provodovi penaltu po faulu na Tiéhiho vyrazil Vural a v poslední šanci neuspěl ani Stanislav Tecl.

Utkání 1. kola skupiny G fotbalové Evropské konferenční ligy:
Sivasspor - Slavia Praha 1:1 (1:1)
Branky: 26. Saba - 4. Olayinka. Rozhodčí: Jovič - Radič, Pušič (všichni Chorv.). ŽK: Keita, Gradel, Gutas - M. Jurásek, Usor, Masopust, Trpišovský (trenér). ČK: 90.+1 Keita.
Sivasspor: Vural - Yalcin (80. Osmanpasa), Gutas, Appindangoyé, Ciftci - Ulvestad, Keita - N'Jie (73. Musa), Saba, Gradel - James (19. Yatabaré). Trenér: Calimbay.
Slavia: Mandous - Douděra, Ousou, Kačaraba (46. Tiéhi), Masopust (77. Tecl) - Holeš - Usor (63. Schranz), Ševčík, Traoré (46. Provod), M. Jurásek (46. Ewerton) - Olayinka. Trenér: Trpišovský.

Reklama