Hlavní obsah

Slavia - Čenstochová 2:0 PPDalší magický večer v Edenu! Slavia přetlačila Raków a jde do skupiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Druhá Sevilla! Fotbalová Slavia se topí v euforii, Eden prožil další magický večer. Sešívaní v prodloužení udolali Raków Čenstochová 2:0 a po prohře 1:2 v Polsku postoupili do základní skupiny Konferenční ligy. Los je v pátek, Slavia je po Plzni a Slovácku třetím českým klubem, který bude pokračovat v téhle pohárové sezoně.

Sestřih utkání Slavia - RakówVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Hrdinou je Ivan Schranz, který už po odbytí 120. minuty poslal červenobílé dál. Zavřel zadní tyč a zužitkoval precizní centr od Petera Olayinka. Na stadionu se rozlila obrovská radost, snad úplně všichni lidé z lavičky se seběhli na hřiště i část fanoušků z bouřící tribuny běžela obejmout šťastného střelce.

Hosté nedokázali reagovat, po závěrečném hvizdu vytryskly další emoce, málem došlo k šarvátce, ale včas se jí stačilo zamezit. Úleva je to pro Slavii obrovská. Postup do základní skupiny potřebovala ze sportovního hlediska a taky proto, aby nemusela razantně redukovat kádr. Cesta ale nebyla jednoduchá.

Trenér českého vicemistra Jindřich Trpišovský zkusil soupeře zaskočit. Červenobílí vyrukovali do zápasu se třemi stopery, přičemž jednoho z nich hrál Lukáš Masopust. Na krajích létali David Douděra a David Jurásek, na špici ofenzivní vozby se vedle sebe postavili Stanislav Tecla a Moses Usor.

Efekt čáry máry se sestavou hodinu hry nepřinesly. Domácí byli nažhavení, šturmovali vpřed, ale precizně bránící Raków se jim nedařilo rozhýbat a přelstít.

Hosté se dle očekávání snažili neustále brzdit tempo zápasu, využili každou příležitost, jak pozdržet hru, a dráždit tak celý stadion. Ovšem pozor, polský celek si za bezbrankového stavu vypracoval tři velmi dobré šance.

Ivi López si v 23. minutě narazil míč a tvrdou ranou prověřil Aleše Mandouse, následně dorážel do tyče. Pět minut po pauze zablokoval na poslední chvíli Aiham Ousou ve skluzu pokus Vladislavse Gutkovskise. Za sedm minut dostal pas za obranu Mateusz Wdowiak, obešel Mandouse, ale bránu netrefil.

Trest přišel záhy. Petr Ševčík pěkně přenesl hru, Ivan Schranz přiťukl míč Usorovi, který zacílil a dokonale vystřelil. Slavia vedla, branka ji ještě víc rozpumpovala a prolomila defenzivu Rakówa. Sešívaní začali nutit soka k chybám a vytvořili si několik solidních střeleckých možností.

Rozjetý Usor vypálil do připraveného brankáře Vladana Kovačeviče, Oscar v 86. minutě vlétl hlavou do balonu, ale gólman polského mužstva míč vytáhl ven stejně jako tři minuty poté pokus Ondřeje Lingra. Hráči Rakówa v několika situacích odvraceli míč na poslední chvíli. Byli nalomení, ale Trpišovského družina je nedorazila a šlo se do prodloužení. A v něm domácí soupeře nakonec udolali a rozpoutali euforii jako kdysi se Sevillou, rovněž na pohárové scéně.

Za postup do skupiny je prémie 2,94 milionu eur (zhruba 72 milionů korun). Finále druhého ročníku Konferenční ligy hostí příští rok pražský Eden.

Odvetné utkání 4. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy:
Slavia - Čenstochová 2:0 po prodloužení
Branky: 62. Usor, 120.+1 Schranz. Rozhodčí: Pawson - Betts, Hussin (všichni Angl.). ŽK: Ševčík, Oscar, Provod, Olayinka - Rundič, Arsenič, Tudor, Wdowiak, López. Diváci: 19 370 (vyprodáno). První zápas: 1:2, postoupila Slavia
Jak si vedlo Slovácko
Další zápasy KL

Reklama