Hlavní obsah

Švédsko - Česko 3:1Zase bez medaile. Mladí hokejisté bronz nezískali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České čekání na medaili z mistrovství světa dvacetiletých se natáhne nejméně na 18 let. Hokejová reprezentace mladíků totiž neuspěla v zápase o bronz, který se Švédskem prohrála 1:3. Ke zvratu nepomohla ani tříminutová power play v závěru.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Švédové se radují ze zisku bronzových medailí.

Článek
Fotogalerie

Nebyla to v úvodu žádná ofenzivní smršť, spíš čekání na chyby soka. Nicméně i tak Švédové v prvních čtyřech minutách poslali na českou branku dvě vážná varování, která shodně skončila na tyčce. V 8. minutě zase gólman Suchánek musel vytasit skvělý zákrok proti šanci Olaussona.

A byť se poté hra vyrovnala a byla plná nepřeností, přece jen se Švédsko ujalo vedení. Z rychlého kontru se prosadil Lysell, když nejprve vyhrál bruslařský souboj nad obráncem Ticháčkem, aby pak obkroužil branku a puk zasunul do odkryté klece.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Švédský útočník Fabian Lysell (11) se raduje z trefy proti ČEsku v boji o bronz.

I druhé dějství bylo spíše ukázkou faktu, že jde o duel poražených a zklamaných semifinalistů, než že by to při sobotním odpoledni bylo v Edmontonu bůhvíjaké pokoukání. Čechům se příliš nedařil přechod přes střední pásmo, vázla kombinace, chyběl i souvislejší tlak. Jenže Švédové taky nezářili, naopak při rozehrávce sekali až příliš řadu chyb. Po jedné z nich fauloval Edvinsson a následnou přesilovku využili Češi díky šťastnému odrazu od Gutova lýtka k vyrovnání.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Švédský hokejista Are Stakkestad (15) a český útočník Matouš Menšík (18) v souboji u mantinelu.

Leč vyrovnaný stav vydržel sotva dvě minuty, pak Rosén vytěžil z vyhraného vhazování druhý švédský gól. Byla to přitom teprve druhá švédská střela v třetině, aby hned vzápětí musel Suchánek zasahovat proti další velké šanci.

Do třetí části nastoupili Češi s odhodláním, jako by konečně plnili to, o čem už po prohraném semifinále s Kanadou mluvil kouč Radim Rulík: „Na ledě musíme nechat duši, rozkrájet se a zabojovat o medaili."

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Český hokejista Michal Gut (26) bojuje proti šv=dské přesile v utkání o bronz na MS do 20 let.

Vyplácel se forčekink, hned dvakrát musel na trestné sedět švédský kapitán Andrae, jenže soupeř tyto situace ustál. Příležitosti k vyrovnání se objevovaly, ale bez gólového efektu a čas kvapem mizel.

Navíc tři a půl minuty před koncem se znovu Švédsko vytasilo s rychlým protiútokem. Wallinder vyvezl puk, nahodil Sjodinovi do pásma, který přesnou střelou dal svému týmu klid.

Trenér Rulík na stav zareagoval odvoláním brankáře, ovšem ani tříminutová výhoda 6 na 5 Česku nepomohla.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu - o 3. místo:
Švédsko - Česko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Lysell (Grans, Stakkestad), 36. Rosén (Niederbach), 57. Sjödin (Wallinder) - 34. Gut (Jiříček, Myšák). Rozhodčí: Bloski, Kowalski (oba Kan.) - Rey (USA), Špůr (ČR). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 3252.
Švédsko: Wallstedt - Grans, Edvinsson, Forsfjäll, Lööf, Wallinder, Andrae, Olsson - Rosén, Niederbach, Olausson - Lysell, Stakkestad, Öhgren - Lekkerimäki, Ljungman, Magnusson - Sjödin, Stjernborg, Torgersson - Sjöberg. Trenér: Tomas Montén.
Česko: Suchánek - Ticháček, Jiříček, Svozil, Špaček, Hamara, Čech - Myšák, Šapovaliv, Kulich - Urban, Gut, Szturc - Ryšavý, Menšík, Kos - Hauser, Ivan, Měchura - Herčík. Trenér: Radim Rulík.

Reklama