Hlavní obsah

Helsinky - Plzeň 1:2Plzeň je blíž postupu a zisku prvních 70 milionů

Aktualizováno

Po prvních 90 kvalifikačních minutách je pro fotbalovou Plzeň vysněná Liga mistrů o nepatrný kousek blíž. Hlavně je však pro ni blíž účast na podzimní evropské pohárové scéně, kam se z posledních šesti pokusů pětkrát nedostala. Tentokrát vyhrála v úvodním duelu 2. předkola LM ve Finsku nad HJK Helsinky 2:1 a pokud zvládne i odvetu příští úterý na domácím hřišti, bude mít jistý nejen postup, ale minimálně i účast v základní skupině Konferenční ligy, a tudíž profit prvních cca 70 milionů korun.

Foto: Mikko Stig, ČTK/AP

Plzeňští fotbalisté se radují z vedoucí branky proti HJK.

Článek
Fotogalerie

Šest minut před přestávkou povstal Michal Bílek z lavičky. Nazlobeně, protože už první šance, do které pustili Havel s Hejdou srbského legionáře v domácím dresu Raduloviče, plzeňského trenéra vytočila. Gólman Staněk ji zlikvidoval, jenže dvě minuty na to měl Radulovič příležitost další. A ještě větší. Naštěstí pro Viktorii napálil balon do břevna, ale i tak se kouč českého mistra mračil.

Aby ne. Precizní a perfektně fungující defenziva, která jeho tým v předchozí sezoně ctila a dovedla ho k titulu, totiž v Helsinkách začala vynechávat. Během pár minut hned dvakrát, třikrát, což bylo na Bílkův vkus až moc. Hlavně centrované míče do šestnáctky dělaly obráncům velké problémy, protože jim v osobních soubojích scházel potřebný důraz.

Přitom duel na umělé trávě se pro Plzeň vyvíjel přímo ideálně. Po pěti minutách ruka domácího kapitána Tenha, penalta proměněná Chorým a vedení, které soupeře vykolejilo. Však také po celou další půlhodinu měla Viktoria hru jasně pod kontrolou a mohla přidat druhý gól. Chorý ho nabídl Havlovi, ale ten na míč nedosáhl, Hejda sice vzápětí druhou branku přidal, ale ta pro ofsajd neplatila.

A pak výpadek nepochopitelný o to víc, že na jaře stačil jeden vstřelený gól Západočechům povětšinou k tomu, aby zodpovědnou defenzivou dovedli zápas k vítěznému konci.

Samozřejmě na domácí scéně.

V Helsinkách šlo ovšem o pohárovou Evropu, kde za násobící se chyby trest přišel. A hned po změně stran. Staněk sice možnost Hostikka ještě zklikvidoval, neobsazený Radulovič ovšem poslal odražený míč za jeho záda. Samo sebou že se domácí nadechli, pochopitelně že je další nebezpečná akce Ghaňana Abubakariho vyburcovala,

Kopic ovšem přesně mířenou střelou k tyči Hazardovy brány jejich vzepětí záhy uťal a Plzeň přece jen poučená nepovedeným závěrem první půle a začátkem té druhé si už výhru nenechala sebrat, i když dlouhé nakopávané míče působily jejím hráčům až příliš problémů a těžkostí.

Úvodní utkání 2. předkola fotalové Ligy mistrů:
HJK Helsinky - Viktoria Plzeň 1:2 (0:1)
Branky: 50. Radulovič - 6. Chorý z pen., 57. Kopic. Rozhodčí: Dabanovič - Djukič, Todorovič (všichni Č. Hora). ŽK: Tenho, Murilo - Bucha, Kopic, Mosquera. Diváci: 5246.
Helsinky: Hazard - Hoskonen, Tenho (70. Peltola), Raitala - Browne, Hetemaj (79. Yli-Kokko), Väänänen, Murilo (79. Soiri) - Radulovič, Abubakari, Hostikka (70. Boujellab). Trenér: Koskela.
Plzeň: Staněk - Řezník, Pernica, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic (85. Holík), Sýkora (85. Qose), Mosquera - Chorý (81. Dedič). Trenér: Bílek.
Další středeční zápasy 2. předkola LM najdete ZDE.

Reklama

Související témata: