Hlavní obsah

Tampa Bay - Colorado 6:2Stav série 1:2Skvělý Palát zářil! Tampa má ve finále Stanley Cupu první výhru

Třetí vzájemný duel finále Stanley Cupu měl výraznou českou stopu! Hokejový útočník Ondřej Palát se v něm gólem a asistencí podepsal pod první vítězství Tampy Bay. Lightning porazili Colorado 6:2 a snížili na 1:2 na zápasy. První minuty ve finále odchytal brankář Avalanche Pavel Francouz, který ve 32. minutě za stavu 2:5 nahradil Darcyho Kuempera.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Útočník Tampy Bay Ondřej Palát překonává gólmana Colorada Darcyho Kuempera.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté Tampy po nevydařeném druhém zápase ujišťovali, že vysoká prohra 0:7 tým ve zbytku finálové série nepoznamená. Úvod třetího duelu ale opět vyšel lépe Coloradu. Branku Valerije Ničuškina ještě díky dobře zvolené trenérské výzvě rozhodčí neuznali, přesilovkový gól Gabriela Landeskoga již ale znamenal vedení Avalanche. Kapitán hostujícího výběru v potrestal faul Ondřeje Paláta a vstřelil svůj desátý gól v play off.

Lightning během dvou minut otočili vývoj zápasu. Skóre srovnal Anthony Cirelli a v čase 14:54 poslal Tampu poprvé v sérii do vedení Palát. Český útočník si v útočném pásmu vyměnil puk se Stevenem Stamkosem a svou desátou trefou ve vyřazovacích bojích potvrdil pozici nejlepšího střelce Lightning. Palát vstřelil svou sedmou finálovou branku v kariéře a v historickém pořadí českých hokejistů se osamostatnil na druhém místě za Petrem Sýkorou.

Colorado poprvé ve finálové sérii nevyhrálo první třetinu a hned po minutě a půl druhého dějství inkasovalo z hole Nicka Paula třetí gól. Landeskog svou druhou přesilovkovou trefou v zápase snížil na rozdíl jediné branky, zbytek třetiny ale patřil opět domácím. Branky Stamkose a Patricka Maroona zajistily Bolts vedení 5:2 a vyhnaly z branky Darcyho Kuempera.

Foto: Phelan M. Ebenhack, ČTK/AP

Útočník Ondřej Palát (druhý zleva) se raduje se spoluhráči ve finále Stanley Cupu.

Ani Francouz však rozjetou ofenzivu Tampy nezastavil, první gól obdržel již po třech a půl minutách na hřišti. Palátovu teč ještě dokázal vytěsnit na tyč, puk ale zůstal v brankovišti a nikým neatakovaný Corey Perry pohodlně zvýšil na 6:2.

Ve třetí třetině Lightning své vedení kontrolovali a jako první tým v tomto play off porazili Colorado na vlastním ledě. Avalanche v předchozím průběhu vyřazovacích bojů vyhráli všech sedm duelů mimo svou arenu.

Francouz, jenž prohrál první ze sedmi zápasů, do kterých v tomto play off nastoupil, zakončil utkání s devíti zákroky. Andrej Vasilevskij v brance Lightning kryl 37 střel a odčinil nevydařené výkony z prvních dvou duelů, ve kterých obdržel jedenáct branek.

Série bude pokračovat na ledě Tampy. Čtvrtý zápas je v Amalie Areně na programu v noci ze středy na čtvrtek.

Finále Stanleyova poháru - 3. zápas:
Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche 6:2 (2:1, 4:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Cirelli (Maroon), 15. Palát (Stamkos), 22. Paul (Colton), 28. Stamkos (Kučerov, Bogosian), 32. Maroon (Kučerov, Hedman), 35. Perry (Palát, Hedman) – 9. Landeskog (Rantanen, Makar), 25. Landeskog (Makar, Rantanen). Rozhodčí: Dwyer, Rooney – Kovachik, Daisy. Střely na branku: 32:39. Pavel Francouz za Colorado odchytal 26 minut a 56 sekund, inkasoval jeden gól z 10 střel a úspěšnost zákroků měl 90 procent. Vyloučení: 8:10. Využití: 1:2. Diváci: 19.092. Hvězdy zápasu: 1. Stamkos, 2. Kučerov, 3. Paul (všichni Tampa Bay). Stav série 1:2.
Tampa Bay: Vasilevskij – Hedman, Rutta, Černák, McDonagh, Bogosian, Sergačjov – Kučerov, Stamkos, Palát – Killorn, Cirelli, Hagel – Paul, Colton, Perry – Bellemare, Maroon, Nash.Trenér: Cooper.
Colorado: Kuemper (32. Francouz) – Makar, Toews, Manson, J. Johnson, Byram, E. Johnson – Ničuškin, MacKinnon, Landeskog – Rantanen, Compher, Aube-Kubel – L. O'Connor, Helm, Lehkonen – Cogliano, Sturm, Newhook.Trenér: Bednar.

Reklama

Související témata: