Hlavní obsah

Liverpool - Real Madrid 0:1Fantom Courtois vyčaroval Realu čtrnáctý triumf v Lize mistrů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
59. Vinícius Júnior 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Brazilec Vinícius jr. gólem, ale především brankář Courtois sérií doslova neuvěřitelných zákroků rozhodli o čtrnáctém triumfu Realu Madrid ve fotbalové Lize mistrů. V pařížském finále, které začalo po problémech s příchodem fanoušků na stadion s více než půlhodinovým zpožděním, zvítězil Bílý balet 1:0 nad Liverpoolem, jemuž se tak nepovedla odveta za finále před čtyřmi lety, kdy Realu podlehl 1:3. Ostrovanům nebyla nic platná převaha a spousta obrovských šancí. Fantom Courtois vyčaroval „ušatý pohár“ Realu.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Fotbalisté Realu Madrid slaví triumf ve finále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Fantazie, jaký zákrok vytasil Courtois. V sobotní pařížské noci jeden z nespočetných.

Konečky prstů své pravačky přece jen dosáhl na ránu Maného, takže míč rezonoval o tyč jeho brány. Salah se za ním hnal, ale belgický gólman balon zkrotil.

Určitě zákrok večera.

A pro osud a vývoj finále obrovsky důležitý.

„Zákroky Courtoise jsem byl doslova ohromen, tímhle nejvíc," vydechl Christian Karembeu, který vyhrál s Realem Ligu mistrů v roce 1998.

Už před tím si totiž Courtois poradil s pokusy Salaha a Fabinha, jenže ve 21. minutě šlo o zákrok klíčový.

„Byl to jeho velký večer. Myslím, že právě on byl v této sezoně nejlepším hráčem Realu," uznale pronesl někdejší útočník Chelsea a Celtiku Chris Sutton.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Gólman Realu Thibaut Courtois v úvodu finále Ligy mistrů svůj tým několikrát výrazně podržel.

„Mané dělal Realu největší problémy. Obránci očividně nevěděli, zda ho bránit těsně nebo nikoli," přidal pro BBC Alan Shearer.

„Jakmile Liverpool získal míč, soupeřovi hráči jako by zkameněli z tempa a rychlosti útočníků Reds," glosoval Sutton průběh první půle odehrávající se za naprosté nadvlády Reds.

Bílý balet byl neviditelný.

Dlouhých 43 minut se jen bránil. Rutinně, i když hodně pasivně, takže Courtois byl během 38 minut hned pětkrát v akci. Tolik střel totiž na něho mířilo.

Foto: Lee Smith, Reuters

Zklamaný ostrostřelec Realu Karim Benzema.

Dvě minuty před přestávkou ovšem udeřil Benzema. Do té doby neexistující, stejně jako jeho tým, ovšem v inkriminovaný moment prokazující, jakým formátem je a že pro Bílý balet znamená totéž, co Courtois.

Povodil si Arnolda, využil střetu Konatého s Alissonem a skóroval. Po dvou minutách, kdy celou situaci zkoumal VAR, se ovšem od sudího dozvěděl že z ofsajdu.

„Typický Real. Nabídne ti šance a když je nevyužiješ, potrestá tě svými ofenzivními schopnostmi," přemýšlel nejlepší střelec celé historie Premier League Shearer, zda gól přece jen neměl platit.

Neplatil.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Dani Carvajal slaví gól Realu ve finále Ligy mistrů.

Po hodině hry už branka Viníciuse jr. platila. Valverde pálil, jeho střílený centr ale proletěl k mladé brazilské kometě číhající u zadní tyče. A do odkryté brány se Vinícius samo sebou trefila

„Udělal prostě to, co dělají dobří útočníci," uznale pronesl Sutton poté, co Vinícius jr. dvaadvacátým gólem v sezoně dostal Real do vedení.

Vlastně první střelou mířící mezi tyče Liverpoolu.

Pro Reds šok, za kterého je mohl probrat už po pěti minutách Salah. Jenže to by proti sobě nesměl mít fantoma Courtoise. A nesměl by ho proti sobě mít ani Alexander-Arnold či Jota nebo opakovaně Salah, protože ti všichni měli šance víc než vyložené.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Gólman Realu Madrid Thibaut Courtois líbá pohár pro vítěze Ligy mistrů.

„Courtoisovi musí Real poděkovat, že Ligu mistrů zase vyhrál," lakonicky shrnul Alan Shearer marné úsilí Liverpool alespoň vyrovnat a vynutit si prodloužení.

Nic nepomohlo nasazení čtyř útočníků, Real si výhru pohlídal a počtrnácté v Champios League triumfoval.

„V této sezoně Ligy mistrů byl Real prostě mentálním monstrem," shrnul lapidárně Chris Sutton tažení Ancelottiho svěřenců, kteří po Chelsea a Manchesteru City dali ve finále lekci i Liverpoolu.

Finále fotbalové Ligy mistrů v Paříži:
FC Liverpool - Real Madrid 0:1 (0:0)
Branka: 59. Vinícius Júnior. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Fabinho (Liverpool). Diváci: 75.000 (vyprodáno).
Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson - Henderson (77. Keita), Fabinho, Thiago (77. Firmino) - Salah, Mané, Díaz (65. Jota). Trenér: Klopp.
Real: Courtois - Carvajal, Militao, Alaba, Mendy - Modrič (90. Ceballos), Casemiro, Kroos - Valverde (85. Camavinga), Benzema, Vinícius Júnior (90.+3 Rodrygo). Trenér: Ancelotti.

Reklama

Související témata: