Hlavní obsah

Kanada - Dánsko 2:3SESTŘIH: Historický moment. Dánsko zdolalo Kanadu

Dánští hokejisté porazili na mistrovství světa v Helsinkách Kanadu 3:2 a v osmém vzájemném zápase si připsali historicky první vítězství nad úřadujícími šampiony. Dánové vyhráli na turnaji čtvrtý zápas a bodově se dotáhli na svého dnešního soupeře v tabulce skupiny A. Oba týmy mají před úterními posledními duely na třetím a čtvrtém místě shodně 12 bodů. Páté Slovensko na ně ztrácí tři body a bude o čtvrtfinále bojovat s Dánskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Kanada - DánskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Dánsko si vypracovalo v první třetině dvoubrankový náskok. Favorizovaná Kanada ve druhé části snížila, ale Seveřané opět odskočili. V 57. minutě sice Ryan Graves opět snížil, vyrovnat se však obhájcům titulu proti srdnatě bojujícímu protivníkovi nepodařilo. Kanada po sobotní porážce se Švýcarskem prohrála podruhé za sebou.

Kanaďané byli v první třetině střelecky aktivnější, gólově se ale prosazovali Dánové. Blichfeld ještě v 6. minutě nedokázal ze slibné příležitosti otevřít skóre, Lauridsen o čtyři minuty později ale využil ideální přihrávku Asperupa po rychlém protiútoku a překonal brankáře Driedgera.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Dánská gólová radost, prosadil se Mathias Bau.

Následně Seveřané trefili tyčku, ale v 15. minutě se dočkali druhého gólu. Při kanadské přesilové hře se prosadil Regin, jenž využil chybu soupeře při rozehrávce ve středním pásmu. V závěru první části mohl snížit Batherson, ale zámořští hráči se prosadili až ve 23. minutě, kdy tvrdou střelou hned po buly skóroval Comtois.

Blízko vyrovnání byl favorit ve 27. minutě, ale Sanheim trefil jen tyčku. Následně měli velkou šanci odskočit soupeři Dánové, pětiminutovou přesilovku po vyloučení Comtoise ale nevyužili. Proti pozorně bránící Kanadě si nevytvořili ani žádnou velkou šanci.

Favorit měl smůlu v koncovce, ve třetí části nejprve trefil horní tyčku Holden, poté branková konstrukce zastavila i Cozensovu střelu. Kanaďané navíc inkasovali v oslabení, velkému úspěchu Dány přiblížil Bau Hansen. Graves sice snížil na 2:3, ale Andersonovi ve vyrovnání zabránila další tyčka. Dánsko historickou výhru ubránilo i při více než dvouminutové power play Kanady.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Helsinky):
Kanada - Dánsko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 23. Comtois (Lowry), 57. Graves (Severson, Batherson) - 10. M. Lauridsen (Asperup, Poulsen), 15. Regin (Storm), 53. Bau Hansen (N. Ehlers, Storm). Rozhodčí: Šír (ČR), Stolc (Švýc.) - Beresford (Brit.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:4, navíc Comtois (Kanada) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4005.
Kanada: Driedger - Graves, Chabot, Severson, Sanheim, Holden, Whitecloud, Mayo - Batherson, Dubois, Cozens - J. Anderson, Barzal, K. Johnson - Mercer, Roy, Sillinger - O'Dell, Lowry, Comtois - Geekie. Trenér: Claude Julien.
Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, J. Jensen Aabo, Kristensen, Larsen, N. Jensen, M. Jensen - N. Ehlers, F. Nielsen, Bau Hansen - Scheel, Regin, Storm - Blichfeld, P. Bjorkstrand, Aagaard - Asperup, Jakobsen, Poulsen. Trenér: Heinz Ehlers.

Reklama

Související témata: