Hlavní obsah

Francie - Itálie 2:1 PPSESTŘIH: Francii spasil Treille. Itálie padla v prodloužení

Francouzští hokejisté zdolali na mistrovství světa v Helsinkách po obratu Itálii 2:1 v prodloužení a přiblížili se záchraně mezi elitou. Italové vedli od 15. minuty díky brance Luky Friga ve vlastním oslabení, ale v čase 58:54 vyrovnal Sacha Treille a obrat dovršil po 64 sekundách nastavení Hugo Gallet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Francie - ItálieVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Francouzi, kteří se po sestupu v roce 2019 dostali mezi elitu spolu s Rakouskem jako náhrada za vyloučené týmy Ruska a Běloruska, si polepšili po čtvrtém zápase na pět bodů a jsou ve skupině A pátí. Itálie je po prvním zisku předposlední.

"Je příjemné být v této pozici. Nikdo nechce hrát zápasy o udržení. My se teď můžeme cítit uvolněnější. Stále máme šanci bojovat o čtvrtfinále, takže se budeme snažit vyhrát co nejvíce zápasů a udělat to nejlepší, co umíme," řekl francouzský útočník Louis Boudon webu IIHF.

Italové poprvé vážněji zahrozili v 7. minutě, ale Giosova střela minula branku. Na druhé straně vzápětí tečoval Llorcův pokus Chakiachvili, ale Bernard zasáhl. Italové se ubránili při Giosově trestu a Francouzi zase při Fabreho vyloučení.

Ve 14. minutě vytěsnil Buysse vyrážečkou Miglioranziho ránu. V čase 14:42 při Spornbergerově pobytu na trestné lavici se dostal do úniku v oslabení Frigo. Obral o puk Chakiachviliho a blafákem do forhendu překonal francouzského gólmana.

V pokračující přesilovce se to Francouzům nepodařilo napravit. Bernarda nepřekonal v šanci Fleury a Rech trefil brankovou konstrukci. Před první pauzou mohl zvýšit po Frigově přihrávce střelou z otočky Petan.

Ve druhé části se Italové neprosadili při Chakiachviliho trestu. Ve 27. minutě Bernarda nepřekonal v závaru Rech a při následném Spornbergerově vyloučení mohl dát další gól v oslabení Simon Kostner, ale nepodařilo se mu překonat Buysseho. Italský gólman si poradil s Auvituovou střelou. Další šance měli Fleury a po přečkání oslabení Auvitu. Neuspěli ani Leclerc, Bertrand či Rech.

"Je to to proti Italům pokaždé podobné. Bojují, brání a je těžké jim dát góly. Je skvělé, že jsme nakonec vyhráli. Chtěli jsme rozhodnout v prodloužení. Cítili jsme, že máme fyzicky navrch a oni ztrácejí energii, proto jsme se snažili na ně vytvořit tlak," prohlásil francouzský kapitán Damien Fleury webu IIHF.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Daniel Mantenuto z Itálie a Francouz Louis Boudon v souboji o puk

Ve 45. minutě mohl při Texierově vyloučení zvýšit Mantenuto a Italové nevyužili ani další početní výhodu po Galletově faulu. Francouzi pokračovali ve spalování šancí až téměř do závěru, kdy při power play střelu kapitána Fleuryho tečoval před Bernardem bývalý hráč Kladna, Sparty a Pardubic Sacha Treille.

V prodloužení získal za brankou puk Tom Bozon a Gallet po jeho přihrávce zamířil z pozice mezi kruhy do pravého horního rohu italské branky.

"Cítíme se strašně. Vedli jsme 59 minut a pak se to celé otočilo. Je to těžké. My jsme měli šance a oni také. Byl to vyrovnaný zápas. Bohužel to dopadlo takto," konstatoval italský obránce Alex Trivellato.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:
Skupina A (Helsinky):
Francie - Itálie 2:1 v prodl. (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 59. S. Treille (Fleury, Auvitu), 62. Gallet (T. Bozon) - 15. Frigo. Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Öhlund (Švéd.) - Niittylä (Fin.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 6:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 1543.
Francie: Buysse - Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Crinon, Thiry, Bault - Fleury, S. Treille, T. Bozon - Bertrand, Claireaux, Perret - Rech, Texier, Boudon - K. Bozon, Ritz, Leclerc - Fabre. Trenér: Philippe Bozon.
Itálie: Bernard - Di Perna, Trivellato, Miglioranzi, Pietroniro, Glira, Gios, Spornberger - Frigo, Hannoun, Petan - Sanna, S. Kostner, D. Kostner - Frank, Mantenuto, Mantinger, McNally - Deluca, Traversa, Insam - Magnabosco. Trenér: Greg Ireland.

Reklama

Související témata: