Hlavní obsah

Norsko - Rakousko 5:3SESTŘIH: Přesilovky nestačily. Rakousko po skalpu Čechů padlo s Nory

Rakouští hokejisté nenavázali na mistrovství světa na úterní překvapivou výhru nad českou reprezentací 2:1 po nájezdech a podlehli Norsku 3:5. Seveřané si v Tampere polepšili na pět bodů ze čtyř zápasů a posunuli se na 4. místo tabulky skupiny B před český tým. Třemi body za dvě branky a jednu asistenci k tomu přispěl útočník Mats Rosseli Olsen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Norsko - RakouskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

"Velice důležité vítězství. Byl to boj o klíčové body pro setrvání mezi elitou a my jsme šťastní, že jsme ho zvládli. Rakušané byli na konci blízko vyrovnání, ale měli jsme dnes i trochu štěstí. Každý turnaj je jiný a na tomto si to užívám. Máme v týmu hodně mladých hráčů a je zábava tady hrát," řekl webu IIHF pětatřicetiletý norský útočník Martin Röymark, který startuje na 14. světovém šampionátu.

Do první šance se dostal v 5. minutě norský útočník Lilleberg, ale Kickerta nepřekonal. Vzápětí šel pykat Ken André Olimb a Rakušané při přesilovce v čase 6:48 otevřeli skóre. Od modré čáry se trefil Heinrich a branku ještě sudí Lawrence se Štolcem po trenérské výzvě Norů potvrdili u videa, kde prověřili, že Schneider v brankovišti neatakoval Haukelanda.

Norové tak dostali dvouminutový trest, ale nakonec za něj mohli být rádi. V oslabení se totiž dostal do úniku Rosseli Olsen a vyrovnal. Při dalším vyloučení Norů se stav nezměnil stejně jako při trestech Schwingera a Thomase Raffla, při kterém měl v závěru první části šanci Hoff.

Z Rafflova trestu ale přeci jen Seveřané vytěžil gól, kterým obrátili stav na 2:1. Pouhou sekundu po jeho návratu na led se totiž prosadil Martinsen, který se dostal k puku po nedotaženém zakončení Johannesena.

Foto: Heikki Saukkomaa, ČTK/AP

Mats Rosseli Olsen z Norska a Rakušan Peter Schneider v tvrdém souboji u mantinelu

Rakušané si kvůli jeho kontaktu s Kickertem vzali trenérskou výzvu, ale neuspěli. Následné vyloučení zvýšení náskoku Norů nepřineslo a ve 27. minutě při Krogdahlově pobytu na trestné lavici smazal ztrátu střelou z pravého kruhu přes obránce Haudum.

Vrátit Norsku náskok mohl vzápětí Trettenes, ale netrefil puk před odkrytou brankou. V čase 31:44 už se tým kouče Pettera Thoresena radoval po šťastné brance. Hagova tečovaná střela se za Kickertova záda odrazila od Röymarkovy brusle.

Foto: Heikki Saukkomaa, ČTK/AP

Martin Roymark z Norska dává třetí gól svého týmu v zápase proti Rakousku

Ve 43. minutě byl rakouský bek Wimmer vyloučen na pět minut a do konce utkání. Dlouhou přesilovku sice zkrátil trest Rosseliho Olsena, ale potom se provinil také Schneider a Norové v přesilovce pěti proti třem zvýšili díky druhému gólu Rosseliho Olsena v utkání.

Potom se Seveřané ubránili při Jakobssonově trestu, ale při Röymarkově vyloučení v čase 56:12 snížil Schneider. Dvě šance na vyrovnání měl Kasper, ale nevyužil je a 13 sekund před koncem při power play do prázdné branky dovršil výsledek Rönnild.

"Nedělali jsme to, co jsme si řekli před zápasem. Takto to dopadlo. Nehráli jsme, co jsme chtěli. Můžeme vyhrávat, když předvedeme náš nejlepší výkon, ale dnes jsme ho nepodali. Proti jsme prohráli. V minulých zápasech jsme hráli dobře, ale teď jsem zklamaný. Mrzí to, že jsme tento zápas prohráli," uvedl rakouský útočník Marco Kasper.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:
Skupina B (Tampere):
Norsko - Rakousko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 8. Rosseli Olsen (K. A. Olimb), 21. Martinsen (Johannesen, Rosseli Olsen), 32. Röymark (Haga, Nörstebö), 48. Rosseli Olsen (Martinsen, K. A. Olimb), 60. Rönnild (Jakobsson) - 7. Heinrich (Wukovits, Schneider), 27. Haudum (Unterweger, Ganahl), 57. Schneider (Wukowits, Heinrich). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Štolc (Švýc.) - Chaput (Kan.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 6:3, navíc Wimmer (Rak.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 6137.
Norsko: Haukeland - Johannesen, Lilleberg, Krogdahl, Nörstebö, Rokseth, Klavestad, Kasastul - K. Olimb, Geheb, Rosseli Olsen - Röymark, Martinsen, Haga - Trettenes, Jakobsson, Hoff - Brekke Henriksen, Salsten, Rönnild. Trenér: Petter Thoresen.
Rakousko: Kickert - Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Wolf, Hackl, Wimmer - Lebler, Haudum, Kasper - Schneider, Nissner, T. Raffl - Feldner, Wukovits, Ganahl - Schwinger, Achermann, Huber - Brunner. Trenér: Roger Bader.

Reklama

Související témata: