Hlavní obsah

Plzeň - Baník 1:0Mistr z Plzně zakončil sezonu vítězstvím

MinutaMin. Tým Hráč Akce
42. Beauguel (penalta) 1 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté mistrovské Plzně na závěr sezony porazili v pátém kole ligové nadstavbové skupiny o titul Ostravu 1:0 a doma převzali pohár pro vítěze nejvyšší soutěže. O výhře rozhodl v závěru prvního poločasu z penalty Jean-David Beauguel, který se stal nejlepším střelcem první ligy s 19 góly.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňský kanonýr Jean-David Beauguel (vpravo) přijímá gratulace spoluhráčů poté, co v utkání proti Baníku Ostrava proměnil penaltu.

Článek

Svěřenci trenéra Michala Bílka zakončili ročník s 85 body, což je klubový rekord. Viktoria, která získala jistotu šestého titulu už ve středu, neprohrála 22. zápas po sobě a vyrovnala vlastní maximum v počtu ligových utkání bez porážky. To se Plzni povedlo už dvakrát - na konci sezony 2016/17 a v úvodu ročníku 2017/18.

Baník dnes naposledy vedl trenér Tomáš Galásek, od léta ho nahradí bývalý kouč Plzně a naposledy Sparty Pavel Vrba. Ostrava v nejvyšší soutěži neporazila Západočechy ve 26. duelu po sobě.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Plzeňský střelec Jean-David Beauguel proměňuje penaltu v utkání proti Baníku Ostrava.

Ani na domácí lavičce nebyla brankářská jednička Staněk, kterou mezi tyčemi zastoupil Tvrdoň. Slovenský gólman v české lize chytal teprve podruhé. Plzeňští se rozjížděli pomalu a poprvé vystřelili až v 18. minutě, ale Sýkora gólmana Budinského nepřekvapil. Po půlhodině hry Beauguel akrobatickým kopem přes hlavu minul branku hostů.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jean-David Beauguel z Plzně slaví branku.

Na konci první půle Budinský v pokutovém území fauloval Sýkoru. Rozhodčí Starý po kontrole u videa nařídil pro Viktorii pokutový kop a ten ve 42. minutě proměnil Beauguel. Ani po změně stran diváci nesledovali příliš strhující fotbal ve velkém tempu. V 62. minutě domácí Chorý po centru dalšího náhradníka Holíka ve skluzu přestřelil. Podobně si o chvíli později počínal také Sýkora.

Čtvrt hodiny před koncem za obrovského potlesku 11 293 fanoušků vystřídal Beauguel, jenž v létě z Plzně po vypršení smlouvy odejde. Francouzský útočník sundal dres a ukázal tričko s nápisem "Díky FCVP". Zatímco na trávníku se už nic podstatného nedělo, stadion v závěru několikrát oběhla "mexická vlna". Po závěrečném hvizdu se řada fanoušků neudržela v ochozech a přiběhla slavit na hřiště. Domácí hráči převzali pohár ve speciálních tričkách a kšiltovkách. Viktoria v sezoně udržela domácí neporazitelnost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radim Řezník (vlevo) z Viktorie Plzeň a Petr Jaroň z Baníku Ostrava.

5. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:
Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 1:0 (1:0)
Branka: 42. Beauguel z pen. Rozhodčí: Starý - Hrabovský, Machač - Szikszay (video). ŽK: Beauguel - Chlumecký, Pokorný. Diváci: 11.293 (vyprodáno).
Plzeň: Tvrdoň - Řezník (59. Holík), Santos, Hejda, Havel - Kalvach, Bucha - Kopic (59. Chorý), Sýkora (81. Čermák), Mosquera (74. Šulc) - Beauguel (74. Pernica). Trenér: Bílek.
Ostrava: Budinský - Boula, Pokorný, Chlumecký, Fleišman - P. Jaroň, Budínský (63. Falta), Klíma (68. Smékal), Kuzmanovič (68. Šín), Buchta (76. M. Jaroň) - Almási (76. Boháč). Trenér: Galásek.

Reklama

Související témata: