Hlavní obsah

Česko - Rakousko 4:1Skvěle! Češi po triumfu nad Rakušany ovládli České hokejové hry

Aktualizováno

Podtrženou jedničku zaslouží za účinkování na Českých hokejových hrách v Ostravě domácí hokejisté. Nedělní vítězství 4:1 nad Rakouskem je dovedlo k prvenství na domácí akci evropské tour, když znovu uspěli s propracovaným herním systémem. Znovu se gólově zaskvěli obránci, dali tři ze čtyř gólů národního týmu. Dočasný kapitán Jakub Flek tak mohl převzít trofej pro vítěze.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči České republiky se radují z vítězství v turnaji. Zleva brankář Štěpán Lukeš, Jakub Flek a Michal Jordán.

Článek
Fotogalerie

České mužstvo vědělo, že potřebuje výhru k obhajobě prvenství na domácím turnaji, přesto nechal odpočívat obránce Jeřábka a Ščotku i zkušené útočníky Červenku se Smejkalem. Jejich spoluhráčům se však povedlo Rakušany dokonale zaskočit, když Sklenička v oslabení jen vyhazoval puk z obranného pásma. Malý kousek černé gumy před Starkbauem neposedně poskočil a reprezentanti už v 5. minutě vedli.

Velké šance na zvýšení náskoku měli M. Stránský a po přečíslení Blümel, ale tváří v tvář jim napravoval brankář hostů dojem z lacino obdrženého gólu. Na druhé straně se Lukeš úplně nenudil, nejsložitější pro něj bylo zastavit Baumgartnerovu dorážku.

Urputně bránící Rakušané se už během první třetiny začali víc osmělovat, aktivně forčekovali a po změně stran se česká převaha z ledu úplně vytratila. Soupeři pomohly dvě přesilovky v rychlém sledu, naštěstí fauly Šuláka ani Skleničky nebyly potrestány. Poměr střel 2:7 v polovině druhé třetiny ale dokládal, jak moc reprezentanti slevili z pohybu.

Až první početní výhoda přinesla české probuzení, ujala se Jiříčkova střela švihem z modré čáry. Benjamínek reprezentační obrany se tak opět hlasitě přihlásil do boje o konečnou nominaci na MS. „S každým gólem roste moje zkušenost, jsme se Sklendou až nečekaně produktivní dvojicí," líčil David Jiříček.

Jenže rakouská odpověď přišla záhy, už o 38 vteřin později Wolfovo nahození tečoval do české sítě Nissner. Hned po vhazování se do gólové šance dostal Kodýtek, jenže puk mu sjel z čepele a Starkbaum stihl zalehnutím situaci zachránit.

Další přesilovku úspěšně završila karlovarská spolupráce, když se po Flekově dorážce dostal k puku Černoch a z úhlu ho přes levý beton ležícího brankáře dostal do rakouské sítě. Svou bilanci z dvanácti reprezentačních utkání tak obohatil o pátý gól. Takový vývoj dostal české mužstvo do pohody, ve třetí části už jasně ovládlo dění na ledě.

Blízko gólu už byl Špaček, ale ve vyložené šanci promáchl puk. Po něm předvedl parádní individuální akci obránce Budík, jenž si vzal puk na vlastní modré čáře, projel středem až mezi kruhy a zakončil ranou přesně mezi betony. Zařadil se tak mezi další obránce, kteří se trefili v obou víkendových zápasech.

České hokejové hry
Česko - Rakousko 4:1
Branky: 5. Sklenička, 31. Jiříček, 45. Černoch, 52. Budík - 32. Nissner
Švédsko - Finsko 2:0

Reklama

Související témata: