Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 4:3 PPFinové předvedli proti Švédům velký obrat

Olympijský turnaj hokejistů v Pekingu, skupina C: Finsko - Švédsko 4:3 v prodl. Oba celky jdou do čtvrtfinále, Švédové jako nejlepší z druhých míst.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Finská gólová radost během duelu se Švédy.

Článek

První velkou šanci měli v 7. minutě Švédové, ale dorážku Krügera z otočky vytěsnil ležící Olkinuora pravou rukou a z úhlu jej nepřekonal ani Friberg. Bezbrankový stav se v úvodní části nezměnil ani v přesilových hrách. Švédové se ubránili při pobytu De la Roseho na trestné lavici a Finové odolali při Aaltonenově trestu.

V čase 24:24 otevřeli skóre Švédové. Při Mäenalanenově vyloučení nabil Tömmernes na pravý kruh Wallmerkovi, který si připsal čtvrtý gól na turnaji a v čele tabulky střelců se dotáhl na sedmnáctiletého slovenského útočníka Juraje Slafkovského.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Švédští hokejsisté se radují z gólu proti Finsku.

Hned za 31 sekund trefil zákrokem na hlavu Markus Granlund Holma, který musel otřesený ze zápasu odstoupit. Rozhodčí si zákrok prohlédli na videu a vyloučili Granlunda na pět minut a do konce utkání. V dlouhém oslabení Finové jednou inkasovali. Ve 32. minutě přihrál Tömmernes z pravého kruhu na levý Bengtssonovi, který se trefil k bližší tyči Olkinuorovy branky.

V čase 31:30 šel pykat Vatanen a hned po šesti sekundách využil další přesilovku Lander, který stínil finskému brankáři při Pudasově střele a následně doklepl puk bekhendem do odkryté branky. Ve 35. minutě dostal dvě plus dvě minuty Hietanen, za půl minuty sice zkrátil další švédskou přesilovku faulem Tömmernes, ale po 18 sekundách se zase provinil proti pravidlům Pesonen a Finové museli bránit další oslabení i ve třech proti čtyřem i krátce ve třech proti pěti.

V úvodu třetí třetiny mohl zvýšit švédský náskok Klingberg, ale ztroskotal na Olkinuorovi. Finové se dočkali snížení ve 46. minutě při De La Roseově vyloučení, kdy po Manninenově přihrávce skóroval z pozice mezi kruhy Hartikainen. V 52. minutě trefil Krüger horní tyč a sudí hned poté přehlédli Olkinuorův zákrok na Friberga.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Finům se povedl proti Švédsku velkolepý obrat.

Při vyloučení Linuse Johanssona si nejdříve sudí ověřili u videa, jestli není po finském závaru a bekhendovém zakončení Filppuly vidět puk za brankovou čárou. Finové ale nakonec přesilovku využili díky Pakarinenově dvojnásobné dorážce v čase 55:30. Stejný hráč za 101 sekund doklepl puk za Olkinuoru po Lehtonenově zakončení a vynutil nastavení. V něm Lennström odvrátil puk zpoza branky jen na levý kruh k Pesonenovi, který dokonal obrat.

XIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej - muži:
Skupina C:
Finsko - Švédsko 4:3 v prodl. (0:0, 0:3, 3:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 46. Hartikainen (S. Manninen, Vatanen), 56. Pakarinen (Hartikainen, S. Manninen), 58. Pakarinen (M. Lehtonen, Hartikainen), 63. H. Pesonen - 25. Wallmark (Tömmernes, Pudas), 29. L. Bengtsson (Tömmernes, Bromé), 32. Lander (Pudas, C. Klingberg). Rozhodčí: Campbell (Kan.), Gofman (Rus.) - Hancock (USA), Šalagin (Rus.). Vyloučení: Využití: Diváci: 6:4, navíc Markus Granlund (Fin.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:3. Diváci: 963.

Reklama

Související témata: