Hlavní obsah

USA - Německo 3:2Hokejisté USA zdolali Němce a postoupili přímo do čtvrtfinále OH

Aktualizováno

Hokejisté Spojených států amerických porazili v posledním utkání ve skupině A olympijského turnaje v Pekingu Německo 3:2. Američané tak zůstali jediným ze všech účastníků, který neztratil ani bod a zajistili si přímý postup do čtvrtfinále. Tam může dojít na odvetu. Nastoupí proti nim vítěz předkola play off mezi Německem a Slovenskem.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Američan Matt Knies se raduje z branky.

Článek
Fotogalerie

Němci začali lépe, když přesně po dvou minutách usměrnil zblízka puk za záda gólmana Commessa Hager a potrestal po 46 sekundách Faberův faul. Američané kontrovali rovněž v přesilovce, když u modré čáry napřáhl v polovině páté minuty Kampfer a vyrovnal.

Do druhé třetiny vstoupil zámořský celek náporem a Knies po závaru před německým gólmanem Aus den Birkenem dokonal obrat. Gól však musel ještě potvrdit sudí u videa. Američané byli i po zbytek druhé části střelecky aktivnější, ale další šance nevyužili. Hentges vzal na sebe koncovku přečíslení dvou na jednoho, ale neuspěl.

Na začátku třetí dvacetiminutovky tým USA nezužitkoval přesilovku, ale ve 43. minutě Němci chybovali při rozehrávce ve svém obranném pásmu a Smith zvýšil bekhendem na 3:1. Kühnhackl pak v 58. minutě ještě snížil, ale na více už německý výběr nedosáhl ani přes závěrečnou hru bez gólmana a dobrou možnost Kahuna.

USA - Německo 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. Kampfer (Miele, O'Neill), 25. Knies (Abruzzese, Ness), 43. N. Smith - 2. Hager (Plachta, Kahun), 58. Kühnhackl (Bergmann, J. Müller). Rozhodčí: Romasko (Rus.), Sidorenko (Běl.) - Ondráček (ČR), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. Diváci: 708.
Sestavy:
USA: Mann - Kampfer, Ness, Faber, Cooper, Warsofsky, Perbix, Helleson - O'Neill, Miele, Agostino - Abruzzese, Beniers, Knies - Farrell, Meyers, Cates - Hentges, N. Smith, Brisson - N. Shore. Trenér: David Quinn.
Německo: Aus den Birken - Brandt, Moritz Müller, Holzer, Wagner, Abeltshauser, J. Müller, Bittner - Rieder, Kahun, Plachta - Pföderl, Loibl, Noebels - Ehliz, Hager, Tiffels - Kühnhackl, Krämmer, Bergmann. Trenér: Toni Söderholm.

Reklama