Hlavní obsah

USA - Česko 4:1Hokejistky statečně vzdorovaly. Dokonce vedly, nakonec ve čtvrtfinále s obhájkyněmi zlata padly

Aktualizováno

Statečný výkon předvedly v olympijském čtvrtfinále české hokejistky. Proti zlato obhajujícímu týmu USA hrály z pozice vyloženého outsidera velmi obětavě a disciplinovaně. Dokonce se senzačně ujaly vedení gólem z hole Michaely Pejzlové. Soupeřky ale bleskově vyrovnaly a z velkého tlaku ve třetí třetině dosáhly i vítězné branky. Využitá přesilovka tři minuty před koncem a gól při české power play, kdy zbývalo už jen pět sekund, pečetily postup favoritek. Prohru 1:4 neodvrátilo ani 57 zásahů úžasně chytající Kláry Peslarové, nicméně reprezentantky se s Pekingem rozloučily důstojně.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

České hokejistky po čtvrtfinálové porážce s USHA na OH v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Pro české ženy to bylo historicky premiérové utkání s USA a trenér Tomáš Pacina do něj poměrně zásadně přebudoval sestavu, z níž vypadla Lédlová a hrát nemohla ani zraněná Hymlárová. Američanky se od začátku nastěhovaly do útočného pásma, stála proti nim ale skvěle chytající Peslarová, které ohromně pomáhala výborně organizovaná hra národního týmu.

Poměr střel v první části byl 0:18, ale skóre zůstávalo bezgólové. České reprezentantky se snažily nezbavovat puku, tlak soupeřek eliminovaly dobrým pohybem i obětavostí při bránění. Navíc bylo znát, že Američankám chybí klid pro útočné kombinace i do koncovky.

Navíc ve 25. minutě samy vyrobily chybu, což nabídlo reprezentantkám okamžité přečíslení. Křížová získaný kotouč posunula na nejproduktivnější českou hráčku turnaje Vanišovou, která se ho snažila dostat do branky. Najednou se ale k puku probila z druhé vlny Pejzlová a postarala se o senzační české vedení. „Holky udělaly suprovou akci, mně se to neskutečně otevřelo a jen jsem si říkala, že musí trefit odkrytou bránu," líčila autorka gólu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Bezprostřední radost českých hráček po vstřelené brance.

Vedení ale vydrželo jen 48 vteřin, Američanky hned při dalším střídání přimáčkly český tým. Střelu Coyneové-Schofieldové ještě Peslarová vyrazila, ale dorážející Knightová už vyrovnala. Přesto se reprezentantky nezalekly, zdobila je extrémní bojovnost.

Ve 34. minutě se Cameranesiová provinila faulem na Radovou, kterou hodně nešetrně narazila v rohu kluziště na hrazení. Sudí americkou útočníci vyloučili na pět minut, ale přesilovky českému týmu na olympijském turnaji prostě nejdou. Nevyužil v pěti utkáních ani jedinou, celkově jich bylo v Pekingu dvacet.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hokejistky USA se radují po postupu přes Českou republiku.

Do třetí třetiny se šlo za stavu 1:1. Během úvodních tří minut ale musela Peslarová předvést devět zákroků. Carpenterová ani Barnesová tak ve vyložených šancích neuspěly. Vzápětí střelu Knightové zastavila tyčka, ve 47. minutě už ale tlak soupeřek zesílil natolik, že české ženy nevěděly, kam v obraně dřív skočit.

Peslarová se obětavě vrhala proti každé střele, dokonce u toho ztratila hokejku, ale český tým nedokázal dostat puk z pásma. Nikdo ani nebyl schopen gólmance vrátit hůl do ruky. Když pak vypálila Steckleinová. Nejdřív přes teč Zumwinkleové a potom od bránící Pejzlové se kotouč odrazil mezi betony bezmocné brankářky. České reprezentantky musely při americkém vedení víc otevřít hru, jenže u toho Křížová vyrobila faul. Přesilovku zužitkovala dorážkou Harmonová.

Už v předposlední minutě za stavu 1:3 sáhl kouč Pacina k power play, ještě došlo k ohrožení branky soupeřek, ale nakonec jejich kapitánka Coyneová-Schofieldová ze středního pásma poslala kotouč do opuštěné české svatyně. „Jsem trochu smutná, že po porážce končíme, ale zároveň i hrdá na celý tým. Povedlo se nám Američanky zaskočit a myslím, že jsme dost lidí překvapily. Nikdo asi nečekal, že ještě třináct minut před koncem s nimi budeme remizovat," tvrdila pro Českou televizi Pejzlová.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej - ženy:
Čtvrtfinále:
USA - ČR 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 26. Knightová (Coyneová-Schofieldová, Brandtová), 47. Steckleinová (Panneková, Kellerová), 57. Harmonová (Brandtová, Knightová), 60. Coyneová-Schofieldová - 25. Pejzlová (Vanišová, Křízová). Rozhodčí: Manthaová (Kan.), Nurmiová (Fin.) - Hammarová (Švéd.), Hanleyová (USA). Vyloučení: 3:5, navíc Cameranesiová (USA) 5 min. Využití: 1:0.
USA: Cavalliniová - Barnesová, Steckleinová, Harmonová, Kellerová, Bozeková, Dunneová, Harveyová - Knightová, Brandtová, Coyneová-Schofieldová - Kesselová, Roqueová, Carpenterová - Zumwinkleová, Panneková, Cameranesiová - Murphyová, Compherová. Scamurraová. Trenér: Noel Johnson.
ČR: Peslarová - Horálková, Tejralová, Kolowratová, Čajanová, Radová, Pejšová - Vanišová, Pejzlová, Křížová - Neubauerová, Mlýnková, Mrázová - Lásková, Mills, Přibylová - Serdar, Pátková, Bukolská. Trenér: Tomáš Pacina.

Reklama

Související témata: