Hlavní obsah

USA - Čína 8:0Hokejisté USA rozdrtili domácí reprezentaci, dvacetiletý Farrell zaznamenal pět bodů

Hokejisté USA načali olympijský turnaj v Pekingu jasnou výhrou 8:0 nad domácí Čínou. Američané v duelu skupiny A vedli po první třetině 1:0, v prostřední přidali tři branky a v závěrečné stanovili konečný výsledek dalšími čtyřmi zásahy. Na jasném triumfu výběru trenéra Davida Quinna se nejvýrazněji podepsal Sean Farrell. Dvacetiletý útočník si připsal pět bodů za tři góly a dvě asistence.

Článek

Více než polovinu pětadvacetičlenné soupisky USA tvoří hráči z univerzitní soutěže NCAA, v níž působí i Farrell. Za Čínu hrají většinou naturalizovaní cizinci, zejména Kanaďané a výběr je kompletně složen ze zástupců Kunlunu Red Star z KHL.

V úvodu zápasu držel Čínu brankář Jeremy Smith, jehož nepřekonal Miele a následně ani dvojka posledního draftu NHL Beniers. V 11. minutě se hokejisté USA dočkali, když se Brisson trefil z kruhu v přesilové hře. V závěru první části neuspěli O'Neill ani Cooper, na druhé straně se nadvakrát neprosadil obránce Osipov.

V 26. minutě skóroval před brankou nikým nehlídaný Cates. Třetí trefu přidal O'Neill a čtvrtou a pátou na přelomu druhého a třetího dějství Farrell. Střelecký účet si otevřeli také Meyers a Beniers. Závěrečné slovo měl Farrell, který v předposlední minutě v početní výhodě zkompletoval hattrick. Třemi body přispěl k výhře útočník Meyers (1+2) a 29 zákroky gólman Commesso.

Druhé duely "áčka" jsou na programu v sobotu. USA vyzvou v zámořském derby obhájce bronzu Kanadu, Čína si zahraje s finalistou minulých olympijských her Německem.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej - muži:
Skupina A:
USA - Čína 8:0 (1:0, 3:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 11. Brisson (Knies), 26. Cates (Farrell, Meyers), 32. O'Neill (Miele, Faber), 39. Farrell (Abruzzese), 42. Farrell (Kampfer, Meyers), 51. Meyers (Farrell), 53. Beniers (Abruzzese, Cooper), 59. Farrell (Abdelkader, Helleson). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Kaukokari - Nikulainen (oba Fin.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. Diváci: 947.
USA: Commesso - Kampfer, Ness, Warsofsky, Faber, Perbix, Cooper, Helleson - O'Neill, Miele, Agostino - Abruzzese, Beniers, Knies - Farrell, Meyers, Cates - McLaughlin, Abdelkader, N. Smith - Brisson. Trenér: David Quinn.
Čína: J. Smith - Schultz, Chelios, Fram, Yuen, Sproul, Osipov, Čchen C'-meng, Jen Žuej-nan - S. Foo, Lockhart, P. Foo - Jen Ťün-čcheng, C. Kane, Werek - Čang Ce-sen, Wong, Yip - Wej Čung, Jing Žu-ti, Siang Sü-tung. Trenér: Ivano Zanatta.

Reklama

Související témata: