Hlavní obsah

Kanada - Německo 5:1Hokejisté Kanady po skvělém úvodu slaví v Pekingu první výhru

Hokejisté Kanady porazili na úvod olympijského turnaji v Pekingu ve skupině A tým Německa 5:1. Obhájci bronzu rozhodli duel proti poraženým finalistům z Pchjongčchangu hned v první třetině, kterou vyhráli jasně 3:0.

Článek

Zámořský tým šel do vedení v páté minutě po trefě Granta. Těsně před polovinou úvodního dějství už to bylo 2:0, když se přesnou ranou z kruhu pro vhazování prosadil Street. Povedený vstup Kanady do turnaje potvrdil Winnik, jenž prostřelil Niederbergera 32 sekund po Streetovi.

Němci strávili po prohřešcích soupeře takřka celou závěrečnou pětiminutovku v početní výhodě, gólu naděje se však dočkali až ve 31. minutě, kdy se dorážkou prosadil Rieder. Chvíli předtím neproměnil sólový únik Tambellini. Kanaďany to však nemuselo nijak zvlášť mrzet, neboť už ve 33. minutě jim vrátil po pouhých sedmi sekundách přesilovky tříbrankový náskok Noreau.

V 52. minutě přidal pojistku Weal, a to i přesto, že byl v obklíčení tří protihráčů. Sedmatřicetiletý Jeremy Colliton se tak při olympijské premiéře v roli hlavního kouče dočkal vítězství, v dalším průběhu se však vrátí do role asistenta.

Šéfem kanadské střídačky bude nakonec přece jen zkušený Claude Julien. Mužstvo si má převzít po dnešním utkání. Původně měl kvůli zranění ze soustředění ve Švýcarsku, kde uklouznul na ledě a zlomil si několik žeber, turnaj v Pekingu zmeškat.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej - muži:
Skupina A:
Kanada - Německo 5:1 (3:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. A. Grant (Johnson, Street), 10. Street (O'Dell, Johnson), 11. Winnik (Cracknell, Desharnais), 33. Noreau (O'Dell, E. Staal), 52. Weal (Tambellini, C. Knight) - 31. Rieder (Noebels, Pföderl). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Bruggemann (USA) - Hynek (ČR), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 685.
Kanada: Pasquale - Power, M. Robinson, Wotherspoon, Noreau, Barberio, Demers, A. Grant - McTavish, E. Staal, Ho-Sang - C. Knight, Weal, Tambellini - Street, O'Dell, Johnson - Winnik, Cracknell, Desharnais - McBain. Trenér: Jeremy Colliton.
Německo: Niederberger - Nowak, Moritz Müller, Holzer, Wagner, Abeltshauser, J. Müller, Brandt - Kühnhackl, Hager, Ehliz - Loibl, Kahun, Tiffels - Rieder, Pföderl, Noebels - Plachta, Pietta, Wolf - Bergmann. Trenér: Toni Söderholm.

Reklama

Související témata: