Hlavní obsah

Japonsko - Česko 3:2 SNSmůla při nájezdech. Hokejistky ve čtvrtfinále narazí na USA

Aktualizováno

Až samostatné nájezdy rozhodly o tom, že české hokejistky nevyhrály skupinu B olympijského turnaje. Proti Japonkám dvakrát vyrovnaly, ale v boji o bonusový bod se neprosadila žádná z pěti českých hráček. Naopak na straně soupeřek byla úspěšná Kubová, po jejímž nájezdu kotouč snad jen o centimetr překročil brankovou čáru. Po prohře 2:3 po nájezdech tak Česko obsadilo ve skupině konečné druhé místo a ve čtvrtfinále se utká s USA.

Foto: David W Cerny, Reuters

Klíčový moment celého zápasu. Klára Peslarová inkasuje smolný gól v rozstřelu.

Článek
Fotogalerie

Už ve 4. minutě při vyloučení Mrázové za nedovolené bránění dokázaly Japonky udělat ten správný zámek, dostaly Peslarovou doslova na záda a Haruka Toková se prosadila střelou z mezikruží skrz hradbu českých hráček.

Navíc se během první třetiny zranila Hymlárová, která zůstala otřesená ležet na ledě po nešťastné srážce s vlastní kapitánkou Mills. Národní tým se snažil držet co nejvíc na puku, Fudžimotová v japonské brance ale působila velmi jistě.

Foto: David W Cerny, Reuters

Česká hokejistka Klára Hymlárová bezvládně leží v duelu s japonskem po srážce s Alenou Mills.

Vyzrála na ni až ve 27. minutě Křížová, která využila toho, že Vanišová obrala soupeřky o puk a vyslala útočníci, která hrála i ženskou verzi NHL, dopředu. Puk se při zakončení překulil přes beton gólmanky.

Japonky ani po českém vyrovnání ale neupustily od důsledného napadání, jimž získávaly puk a Ukitaová nechala vyniknout Peslarovou. Výborný pohyb japonského týmu vedl k faulům Láskové s Tejralovou.

Češky se na konci druhé třetiny dokázaly ubránit 55 sekund ve třech proti pěti, jenže hned po pauze to byla zase Haruka Toková, která využila už klasickou přesilovku.

Foto: David W Cerny, Reuters

Radost českých hokejistek v duelu s Japonskem.

Bojovnost a nezdolná vůle národního týmu slavila úspěch ve 46. minutě, kdy po vhazování v útočném pásmu vystřelila Mlýnková, která trefila pukem bránící Kojamaovou, od níž se kotouč odrazil do vzduchu a přeletěl za záda japonské brankářky.

Český tým byl od té chvíle aktivnější, velkou šanci měla z brejku Vanišová, jenže kotouč do sítě nedostala. Stejně jako v závěru prodloužení Čajánová s pokusem o teč těsně před brankou.

Došlo tak na nájezdy. Při nich Pátková, Křížová, Pejzlová, Mrázová ani Mills neuspěly. Fudžimotová si ke 36 úspěšným zákrokům během utkání připsala i stoprocentní úspěšnost v rozstřelu. Rozhodl tak jeden smolný okamžik pro reprezentantky.

Kubová se ve druhé sérii pokusila o kličku, poslala puk mezi betony Peslarové a malý kousek černé gumy líně doklouzal za brankovou čáru. Česká gólmanka po něm už nestihla lapačkou sáhnout.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej - ženy:
Skupina B:
ČR - Japonsko 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Křížová (Vanišová), 46. Mlýnková - 4. H. Tokoová (Aoi Šigaová, A. Tokoová), 41. H. Tokoová (Kuboová, A. Tokoová), rozhodující sam. nájezd Kuboová. Rozhodčí: Ambrosimovová, Jermaková (obě Rus.) - Linneková (Něm.), Sainiová (Fin.). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:2. Diváci: 638.
Sestava ČR: Peslarová - Horálková, Tejralová, Kolowratová, Čajanová, Lásková, Pejšová, Radová - Přibylová, Mills, Hymlárová - Neubauerová, Mrázová, Mlýnková - Vanišová, Pejzlová, Křížová - Lédlová, Serdar, Bukolská - Pátková. Trenér: Tomáš Pacina.

Reklama

Související témata: